piatok 8. januára 2021

Americká princezná - Katharine McGee // recenzia

zdroj: albatrosmedia.sk
Prinášam vám skvelý príbeh pre tých z Vás, čo po Vianociach nevedia, čo s darčekovými poukážkami, ale aj pre tých, čo si radi prečítate úžasnú rozprávku posadenú do reálneho sveta postavenú na historických predpokladoch. Zabudnite na princezné v širokých sukniach. Americká princezná prináša životy kráľovskej rodiny, ktoré sa ani náhodou nepodobajú na klasické rozprávky.

Už obálka ukazuje veľkoleposť. Jednoznačne zaujme na prvý pohľad. Jej kúpu neobanujete! Možno nebola njalepšia na svete, ale priniesla mi naozaj mnoho.

Na knižke sa mi páčilo, že vyzdvihuje to, že každý z nás po niečom túži a ani samotná kráľovná nie je najšťastnejším človekom na svete. Každý z nás má sny a predstavy. Kadžého nás ťahá inam. A ako to už s osudmi býva, chceme najviac to, čo nemôžeme mať. Knižka sa venuje reálnym zdanlivo obyčajným problémom každého z nás. Ťažké rozhodovania medzi hlavou a srdcom, túžba po nedosiahnuteľnej obľúbenosti, bežné nástrahy prekážky milostných životov.

,,Vzťahy predsa navonok nikdy nedávajú zmysel: len tí, ktorých sa to týka, reálne vedia, ako to je."

Môžem povedať, že knižka je hlavne o tej láske, ktorú poznáme všetci. Tej bezhlavej a zúfalej, ktorá nie je jednoduchá. Nie o tej jednoduchej z filmov a kníh. Píše hneď niekoľkých zamilovaných pároch a ich rozličných cieľoch. O tom, ako sa vzťahy na seba nepodobajú a každádvojica má vlastný svet, vlastné základy, vlastné tajomstvá a vlastné hrozby. Takisto my ľudia, nie sme schopný achovať sa rovnako v rovnakých situáciách. Táto knižka je takisto o odlišnostiach, ktoré netreba zanedbávať. Láska je o kompromisoch, o boji, o oddanosti, o vernosti, o odvahe spoločne čeliť nástrhám, o komunikácii a o empatii. Z každého problému sa dá hladko vykorčuľovať, ale vzťah je o dvoch ;)

Knižka opisuje dvojice priateľov, súperov a lások a ich cesty za láskou a splnenými túžbami. Kráľovských súrodencov: Beatrice, následníčku trónu, ktorú čaká koruna a nechcená svadba; divokú Samanthu, ktorej srdce patrí mužovi, ktorého nikdy nebude môcť získať; Jefferson, ktorý sa topí v intrigách jeho bývalej priateľky; ich kamarátky Niny, ktorá sa zamiluje, no ťažko nesie negatívnu publicitu, a mnohých ďalších, ktorých som si, pochopiteľne, obľúbila už trošku menej.

,,Akoby zabúdali, že aj Washingtonovci sú stále len ľudské bytosti, ktoré tiež dýchajú, majú nočné mory alebo vracajú ako ktokoľvek iný."

zdroj: pinterest

Knižka ukazuje túžby a cesty, ktrorými si plníme ciele. Zákerné a zložité postupy a prepracované taktiky. Ukazuje neľahké osudy a boje, ktoré stoja za úspechmi. Nebojí sa popasovať s akokoľvek kontroverznou témou.

Mojou obľúbeou postavou bola Nina. Prišla mi najprirodzenejšia, jej činy boli hnané panikou a ako jediná nežila v prepychu. Jej príbeh je možno najromantickejší, no tiež najkrutejší. 

Záver knižky nečakane ukazuje, že aj tie najlepšie plány môžu byť zmarené tými najnepredvídateľnejšími okolnosťami. Už teraz sa veľmi teším na pokračovanie, aj na rereading.

Za knižočku ďakujeme AlbatrosMedia. Objednávajte tu ;)

- Veronika -


2 komentáre:

  1. Opísala si ju veľmi výstižne. Tiež ma upútala a teším sa na pokračovanie :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veľmi krásne ďakujem :) Už uvažujem či sa neodhodlám a nekúpim si ich v angličtine s tými krásnymi ružovými stránkami :D

      Odstrániť