Stránky

utorok 13. marca 2018

Nočný vták - Recenzia

Poslednom čase som veľkou fanúšičkou trilerov, detektívnych románov.. Preto, keď som si prečítala anotáciu na túto knihu, tak ma zaujala. Ženy po nevysvetliteľnom kolapse spáchajú samovraždu a všetky tieto ženy boli pacientkami psychiatričky Francescy Steinovej. Čakala som doslova hocičo, ale toto nie.

Väčšinou mi nerobí problém sa začítať do knihy a pokojne prečítam celú knihu aj za deň. No táto kniha ma zaujala asi najviac zo všetkých tých "rýchlo-kníh". Až tak, že som ju doslova zhltla a ani neviem ako, stránky sa pretáčali samé, až som sa nestihla čudovať.

Dej je veľmi pestrý a celkovo som čakala, že v knihe nájdem pasáže, kde sa budú policajti zaoberať tým, kto je, môže, nemôže byť Nočným vtákom. To sa tu nedočkáte. Autor to opíše maximálne na tri vety, v ktorých ale slušne zhrnie všetko to, čo je potrebné.
Osobne dosť milujem psychologické romány a psychológia ma dosť zaujíma. Keď som čítala, tak som si úplne zamilovala celé to prostredie, pretože autor načrel do vnútra psychiky, že ste mali pocit, že je to až desne reálne a niečo také sa môže stať aj vám. Nepreháňam, keď poviem, že som občas mala až zimomriavky po tele!

Autor dokonale vykreslil, ako funguje naša pamäť, ako pracovala psychiatrička Steinová. Všetko malo svoju príčinu a dokonale do seba zapadalo. Vytvorilo to dokonalý celok, ktorý sa vám vryje pod kožu.

Sama neviem opísať, ako tento román na mňa pôsobí, pretože niečo také som ešte nečítala. Samozrejme, boli tam určité hluché miesta, ktoré mohli byť lepšie vyjasnené (napr. prečo priateľka mŕtveho dievčaťa nepreplakala celý deň a dokázala sa v poriadku odraziť od zlej skúsenosti?) Autor síce, ako som spomínala vyššie, využil vyjasnenie niektorých udalostí iba jednou vetou, ale keby táto kniha mala hoc aj 500 strán, bolo by to dokonalé !

Postavy sa mi mierne podobajú v každom krimi románe, pretože vyšetrovateľ je miestami samotár, úžasný muž, ktorý si zaslúži pozornosť žien, psychiatrička je žena, ktorej sa to všetko najviac týka, a preto sa snaží konať na vlastnú päsť, vidíme aj Nočného vtáka, ktorý ma typické vlastnosti vrahov - napr. chce, aby bol odhalený, taktiež môžeme si prečítať o téme lásky, rodičovstva, manželstva.

Nielen postavy trpia záhadnými výpadkami pamäti predtým, čo spáchali samovraždu, ale aj samotná psychiatrička. Nazrieme do jej súkromia, ktoré z nej vytvorilo tú osobu, ktorou je. Nazrieme do vzťahu so sestrou, otcom, mužom. Zistíme, že každá z postáv v tejto knihe má svoje temné tajomstvá a postupne ich s dejom, so situáciami objavujete.

Pri tejto knihe budete zadržiavať dych, snažiť sa čítať rýchlejšie, budete podozrievať každého, no nebudete súhlasiť s verziou, ktorú ponúkajú. Pretože predsa len to bolo podozrivo jednoduché !
Koniec, resp. vrah, bol pre mňa na jednej strane prekvapením, ale zas až tak ma to nezobralo. Páčili sa mi všetky tajomstvá, ktoré mali postavy, pretože bolo jasne vidieť, ako dotvárali ich charakter.

Summa summarum, táto kniha sa stala mojou srdcovkou. Napriek tomu, že občas má autor svoje hluché miesta, úplne ma dostal tým, ako vysvetlil psychiku, pamäť človeka, ako to zakomponoval do deja, ako sa s ním vyhral. Od tejto knihy teda očakávajte silne psychologický román, ktorú má hlavu a pätu, tajomstvá, vyvolá vo vás zdesenie, strach, zimomriavky, ale napriek tomu si ho zamilujete.

>Sima<


Za knihu ďakujeme bux.sk Knihu si zakúpite tu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára