nedeľa 9. januára 2022

Sloboda : Arne Dahl (recenzia)


Na každý ďalší diel od Arneho sa vždy teším, pretože každá predchádzajúca kniha končí otvorene. Azda nebudem preháňať, keď poviem, že táto skončila najviac napínavo zo všetkých.

Pre milovníkov tejto detektívnej série nie sú Sam Berger a Molly Blomová neznáme postavy. Ich vzťah je komplikovaný, čo vyústi až do toho, že sa Molly na chvíľku odmlčí. Neskôr sa opäť objaví a pomáha Bergerovi s prípadom zmiznutej bývalej prostitútky Nadje, ktorá má iba 3 dni na záchranu. 

S vyšetrovaním sa však vynárajú aj ďalšie otázky, ktoré súvisia s prepojením Molly a Nadje, zároveň sa začína vyskytovať tajomná postava Plukovníka, ktorý akoby prišiel až z hlbín pekla.

Arne Dahl ponúka psychologicky prepracovaný kriminálny príbeh, ktorý je plný napätia, násilia, zvratov a tajomstiev. 

Sloboda je už štvrtou časťou a ako je už zrejmé zo záveru, čitateľa čaká ešte množstvo prežitého materiálu, kým sa všetko ustáli na požadovanú hladinu spokojnosti. Už svojím vizuálom sa stala pre mňa najväčším lákadlom a musím povedať, že je pravdepodobne aj najlepšia z celej série, teda v rámci kníh, ktoré vyšli v slovenčine. 

Autor sa veľmi rád zahráva s čitateľovou pozornosťou, línia príbehu je zložitá, ale vždy musí čitateľ aktívne hľadať skryté náznaky, ktoré mu postupne odkrýva. Sila tejto časti spočíva aj v tom, že sa nezameriava iba na prežívanie prítomnosti vyšetrovateľov a vyšetrovanie ako také, ale presahuje akoby rámec svojich možností. Aj tým, že sa dej delí z viacerých pohľadov.

Sloboda objasňuje minulosť Molly, Samovi ponecháva typický charakter, ktorý si postupne čitateľ musí obľúbiť, i keď nie je zrovna postavou, ktorá by mala pôsobiť ako hrdina či istý vzor, zároveň sa autor nebojí postavám ublížiť, zasiahnuť čitateľa na zraniteľnom mieste, priviesť do deja veľkú brutalitu, ktorá sa nekončí vyriešením prípadu, ale tiahne sa až do budúcna.

Boj o moc, mafia, nekalé praktiky, sloboda, ale aj Sloboda, odvaha, nádej, psychologické sedenia, rodičovstvo, brutalita, násilie, smrť, bolesť, riskovanie, vyrovnávanie sa s minulosťou a postavy, ktoré idú cez rámec svojich možností, len aby dostali to, čo si zaslúžia a čo im prináleží za roky, ktoré ich obrali o nádej, dôveru a intimitu. Všetko toto tvorí zaujímavý švédsky kokteil s veľkou prímesou temnoty, ktorá pohltí každého, kto sa do knihy začíta.

>Sima<

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujeme Grada Slovakia. Knihu kúpite aj na ich stránke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára