sobota 2. júla 2016

Predtým ako som ťa poznala - Recenzia

Anotácia: Lou Clarková vie všeličo. Vie, že jej otec si ťažko hľadá prácu, vie, koľko krokov treba prejsť od autobusovej zastávky k rodičovskému domu. Vie, že sa jej páči práca v bistre, a vie, že možno neľúbi svojho priateľa Patricka, oduševneného športovca. Zato nevie nič o klasickej hudbe, nevie, že príde o miesto, a keby tušila čo ju čaká, asi by prišla o rozum.
Will Traynor vie, že po dopravnej nehode stratil chuť do života. Vie, čím bol kedysi, vie, že všetko sa mu teraz zdá malé a neradostné, a veľmi presne vie, ako s tým skoncovať. Zato nevie, že Lou mu vtrhne do života ako farebná dúha.
A ani jeden z nich nevie, že jeden druhého navzájom navždy zmenia.

***

Príbeh vyšiel prvýkrát na Slovensku pred troma rokmi. Vtedy zaujal moju sestru a tak som jej knihu kúpila. Nikdy som nečítala anotáciu, nikdy som nevedela aké posolstvo kniha v sebe nosí. Až teraz, keď na každom kroku vidíte veľké plagáty ohľadne filmu, ktorý práve teraz beží v kinách a meno Jojo Moyesová je skloňované na každom rohu. Ale vlastne ani to ma však nenalákalo k tomu, aby som sa ponáhľala túto knihu čítať. Keď som však pozrela video k filmu, neváhala som ani sekundu. Zobrala som sestre knihu a za deň bola prečítaná. A bolo to fakt niečo !

V živote (V ŽIVOTE!) som nečítala niečo takéto. Je to emocionálne nabitá kniha, ktorá vám nedovolí dýchať až dokým neprečítate posledné slovo. Núti vás plakať až tak, že nemôžete čítať. Núti vás smiať sa nahlas, až sa modlite, aby vás nikto nepočul. Núti vás žiť, aby ste si uvedomili aký je život krehký a vzácny. Rozmýšľať, zadržať dych a potom slobodne vydýchnuť.

Will je muž, ktorého správanie dokážete pochopiť. Je to muž, ktorému sa zmení život, ale rozhodnutie nemôže zmeniť, pretože si uvedomuje situáciu. Zmenil Lou život. Zmenil ho slovami. Donútil ju vážiť si to, čo má, nesedieť len pri knihách a potom plakať nad svojím hlúpym životom, ktorý premárnila.

Kniha je neskutočne reálna. Rieši problémy v rodine, kde sa snažia vyžiť z tých peňazí, ktoré majú, ale ťažko keď z rodiny pracuje iba jeden a aj tomu hrozí prepustenie. Problémy vo vzťahu, kde Lou si hovorí, že je šťastná, ale sama vie, že to tak už dlhšiu dobu nie je. Problémy so sestrou, keď si vedia povedať svoje názory, ale vždy v tých najhorších situáciach sa podržia a porozprávajú.

Kniha vám otvorí oči. Preberie kontrolu nad vaším životom ani sa nenazdáte. Tento silný emocionálny zážitok bude vo mne dlho doznievať. Napriek tomu, že knihy zväčša nečítam dvakrát k tejto knihe sa určite vrátim. Dávno som sa tak schuti na knihe nezasmiala. Zároveň som dávno tak neplakala.

>Sima<


2 komentáre:

  1. Pěkný článek. Já tedy musím podotknout, že mám raději českou obálku knihy, ale to je detail. xD K téhle knize mám srdcový vztah. Je to jediná kniha v celé mé knihomolské historii u které jsem brečela. :( Příběh je vážně úžasný, nepopsatelný. Mrzí mě, že jsem neměla čas na filmovou adaptaci, která musí být také perfektní. :/ ♥♥♥ Jedním slovem nádherný článek. Už jen tím, že to čtu tuhle „recenzi“ se chci smát při vzpomínce na včelí podkolenky a zároveň slzet.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Knižku som čítala v tejto obálke, preto som ju tu pridala, ale zhodujem sa s tvojím názorom. Česká je jednoznačne lepšia. Tuším, že túto slovenskú už ani nepredávajú a vystriedala ju omnoho zaujímavejšia. :) Film bol fakt krásny. Veľa vecí, ktoré boli zaujímavé vynechali, ale napriek tomu si myslím, že stojí za to. ;) Ku knihe sa plánujem vrátiť čoskoro, keďže som si ju kúpila v angličtine. Myslím si, že je to kniha v ktorej vždy nájdem niečo nové. :)

      Odstrániť