utorok 10. septembra 2019

Oni - Mark E. Pocha (recenzia)

...na světe je ON a potom jsou tu ONI. Ti ostatní. (s. 26)


Na juhu Česka sa rozprestiera Branišovský les, s ktorým sa spája množstvo legiend.
Strašidelný muž, ktorý akoby ani po zemi nekráčal.
Cintorín zvieratiek.
Strom obesencov.
Tajomné červené oči.

Aj napriek tomu, že sa s týmto lesom spája viacero historiek, či už z minulosti, alebo aj novšie záhadné zmiznutia, tak sa stáva veľkým lákadlom pre ľudí. Veď predsa, kto by už len takým rečiam veril.

Jedného dňa sa na víkendový teambuilding vydáva skupina bankárov, ktorým sa v poslednom čase nedarí a ich šéfka si myslí, že tento výlet udrží ich vzťahy. Posnaží sa, aby vyšlo všetko podľa jej plánov, no s niečím predsa len nerátala...

Zhodou okolností sa v tom istom čase rozhodne navštíviť les aj profesor literatúry so svojou dcérou, či dvaja narkomani s nekalými úmyslami.
Každý z nich má svoje tajomstvo, svoj úmysel, svoj cieľ, svoj osud. No v istých okamihoch sa ich cesty predsa len spoja...

Autorova už piata kniha, ktorá vyšla pod pseudonymom, sa opäť snaží čitateľa šokovať a vyvolať v ňom zdesenie.
Autor sa netají tým, že vo svojich knihách veľmi podrobne opisuje rôzne sadistické praktiky, sex, nebojí sa používať vulgarizmy a zo svojich postáv vytvára sadistické beštie, ktoré urobia všetko pre to, aby boli ich túžby naplnené.

Budoucnost vyvanula oknem jako jarní vítr a zustaly jen oči pro pláč. (s. 177)


Pre čitateľa, ktorý nepozná autorovu tvorbu, je to šok, ktorý strieda zhnusenie. Verný čitateľ už vie, čo ho čaká, a preto túto knihu berie s rezervou a nevyvolá v ňom negatívne pocity, keďže autorov štýl je veľmi špecifický a v každej knihe ho recipientovi zdôrazňuje a odkrýva.

Dej jeho príbehu je zasadený najskôr do prostredia, ktoré je jeho postavám známe. Snaží sa opísať nielen ich výzor (najmä so sexuálnymi narážkami), ale zároveň sa čoraz viac dostáva aj do psychiky postáv. Jeho postavy už nie sú klasické bezduché tvory, ale už majú známky veľmi premysleného psychologického rozpoloženia.
Čo sa však nedá prehliadnuť je to, že autor aj keď vytvára postavám lepšiu psychiku, tak stále sú jeho postavy ploché. Prakticky je vám úplne jedno, či postava zomrie, alebo nie, pretože si k nej nedokážete vytvoriť vzťah.

Na jednej strane to môže byť spôsobené tým, že knihy sú dosť krátke a nie je na to priestor a autor chce všetko rýchlo "hodiť" do deja, no na strane druhej to môže byť aj autorov zámer. Už je len na čitateľovi, či sa mu jeho štýl zobrazenia postáv zapáči, alebo nie.

Čo sa týka hororových prvkov, tak autor celým dejom sprevádza napätie a jeho texty gradujú zo strany na stranu. Nemôžeme mu uprieť fakt, že dokáže čitateľa zaujať a vytvoriť atmosféru tajomnosti.

Jeho štýl je (ako som spomínala) dosť špecifický, sexuálne scénky využíva aj pri prvkoch deja, ktoré majú u recipienta vyvolať strach. Prakticky celým dejom vás sprevádza hrôza, napätie a sex. Viac-menej jeho knihy sa niekedy môžu radiť až k takému sadistickému hororu, z ktorého sa vám bude žalúdok prevracať a budete mať chuť to odložiť.

Avšak i keď jeho knihy nie sú zrovna do hĺbky a sú dosť krátke, dokáže v nich rozobrať viacero tém - liečenie, pedofília, rôzne anomálie, vzťahy na pracovisku, rodinné vzťahy, nevera, rôzne sexuálne "chúťky" či rôzne spôsoby mučenia, zabitia.

I keď jeho postavy sú ploché, tak niekedy je vidieť náznak toho, že chce postave "vdýchnuť" život a vytvoriť z jej osudu tragédiu, pri ktorej vás naozaj jej osud/smrť zamrzí.

Summa summarum, autor napísal ďalší horor, ktorý sa nevyhýba jeho klasickému štýlu, dokáže zaujať, vytvoriť tú správnu atmosféru. Jeho knihy sa stávajú lepšími a postavy reálnejšími, časom sa jeho štýl vykryštalizuje tak, aby zaujal širšie spektrum ľudí.
I keď musím podotknúť, že jeho knihy sa začínajú čoraz viac na seba podobať, no a to sa čitateľovi nemusí páčiť. Síce dej a postavy zlepšuje, no stále používa tú istú kompozíciu, ktorá už nemá čitateľovi čo ponúknuť, a tak presne vie, čo ho čaká. Keď sa popasuje aj s týmto, verím, že jeho knihy budú omnoho lákavejšie.

...slova a skutky jsou diametrálně odlišné věci - a rozdíl mezi nimi je propastný. (s. 182)


>Sima<

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujeme samotnému autorovi, ktorého môžete sledovať aj na jeho instagrame.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára