pondelok 17. augusta 2020

Bezhviezdne more - Erin Morgenstern // recenzia

Ak budem ešte niekedy hľadať únik z bezvýchodiskovej čitateľskej krízy, toto bude on. Táto knižka čarovne strieda jeden príbeh za druhým, odhaľuje nepredstaviteľné dobrodužstvá a nenecháva čitateľa lenivým.

Bezhviezdne more je považované za ,,svatyňu knihomoľov". Každý nenapraviteľný knihomoľ s láskou k riadkom a zároveň bez odporu k magickému realizmu, je touto knižkou zvalcovaný. Je to knižka, ktorá nikdy nekončí, pretože každý rereading otvára nové zázračné dvere.

To, že autorka nechcela napísať jednoduchý príbeh len o zaujímavej hlavnej postave, nám netají už od začiatku, nakoľko knižka nezačína tajomnou knižkou, ktorú Zachary (hlavný/vedľajší hrdina) nájde. Nie nie nie. Podstatnejším ako sledovať postavy, bol samotný zážitok. Nájsť odpoveď, pochopiť a niečo si odniesť. Cieľ knižky a samotný obsah myšlienok nie je limitovaný. Každý čitateľ si zo svojho čítania odnesie to svoje najdôležitejšie posolstvo a verím, že sa čitateľ od čitateľa, čítanie od čítania, toto pososlstvo bude líšiť.

Hlavná postava, Zachary, je veľmi sympatický študent. Má zajímavé okolie, je všímavý a rád trávi čas v knižniciach pri knižkách. Nie je to jednoliaty knihomoľ, vyzná sa vo videohrách a má inteligentné vnemy a široký záber. Raz mu však knižnica ponúkne celkom iné dobrodružstvo, na aké nebol pripravený.

Knižka nám neponúka len samotný život a jeho nástrahy utkané pre Zacharyho, ale dostáva sa nám aj jedinečného zážitku nahliadnuť do spleti zázračných úríbehov. Nie sú jednoduché a autorka naozaj vyžaduje bdelosť a koncentráciu. To bol môj najväčší kameň úrazu a dôvod, prečo mi čítanie nešlo zas až tak ľahko. Cítila som, že táto knižka si nezaslúži odfláknuté čítanie a potrbeovala som si na ňu vyhradiť kvalitný čas plný pozornosti a nadšenia. Nechcela som odfláknuť a prespať tento zážitok.

Za knižočku z celého môjho nadšeného knihomoľského srdiečka ďakujem AlbatrosMedia. Vrelo odporúčam. Objednať si ju môžete tu ;)

- Veronika -

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára