streda 3. novembra 2021

Čierny dom : Peter May (recenzia)


Peter May je jedným z tých autorov, ktorých by ste si mali prečítať, ak ste fanúšikom trilerov. Ja som po jeho knihách už istý čas pozerala, no až teraz som sa k nim dostala, a nemôžem byť šťastnejšia, pretože Čierny dom je kniha, ktorú si budete chcieť prečítať.

Keď si knihu porovnávame s inými trilermi, tak musím povedať, že síce má takú tú temnú atmosféru a istú kontinuitu vyšetrovania, ale skôr sa autor venuje minulosti, cez ktorú vysvetľuje prítomnosť, a to robí z tejto knihy veľmi napínavý, zaujímavý a neraz mrazivý počin.

Ide o prvú časť zo série Fin, ktorá sa týka prípadov z ostrova Lewis. Sympatický policajt Fin Macleod prichádza na škótsky ostrov Lewis vyšetrovať brutálnu vraždu. Na tomto ostrove Fin vyrastal a pozná takmer každého obyvateľa, tí ho však nevítajú s otvorenou náručou, ale skôr otvárajú staré rany.

Fin postupne, kapitolu za kapitolou, odkrýva desivé tajomstvá minulosti, neraz prekrútené a zmenené ľudskou mysľou. Tieto udalosti skvelo vykresľujú charakter postáv a dodávajú príčiny a dôvody súčasnosti, ktoré sa neraz prepletajú s vyšetrovaním. 

Policajný detektív s odhaľovaním tajomstiev a stretávaním sa s ľuďmi prichádza na to, akým smerom sa vyšetrovanie uberie. Čoskoro zisťuje, že riešenie prípadu súvisí aj s jeho účasťou na výprave lovcov súl na nebezpečnú Skalu, ktorá sa konala kedysi v minulosti. Keď to však zistí, musí konať, aby predišiel ďalšiemu násiliu s odchodom lovcov.

Čitateľ ma pri jednotlivých kapitolách pocit, že ide skôr o zachytenie minulosti, výlety detských protagonistov, prvá láska, hriechy a bolesti, ktoré vyplávajú na povrch, spomienky, ktorým nemožno veriť, život, ktorý ich bičuje ako silný vietor. Potom sa však dostáva k jadru celého príbehu a zisťuje, že všetky tieto čriepky tvoria dokonalý súzvuk za odkrytím tajomstiev a vyriešením prípadu.

Autor neraz svojho čitateľa zmetie z cesty, zavedie ho na inú trasu a potom mu ukáže, ako veľmi sa mýlil. Vyšetrovanie dopĺňa motívmi lásky, otcovstva, straty, zneužívania, bolesti, smútku, rodičovstva celkovo, problému porozumieť tomu druhému, problém začlenenia sa do spoločnosti, miešanie jazykov a kultúr, všetko doplnené postupnými dávkami napätia a odhaľovania toho, že nie všetko je také, aké si pamätáme, že bolo.

Peter May vytvoril knihu, ktorú si užijete, aj keď ju prečítate v priebehu pár hodín, pretože prinesie neraz také zvraty, ktoré vás nenechajú chladnými. Všetko má tú správnu atmosféru tajomného ostrova, tajomných kamarátstiev a tajomstiev, ktoré skrývame hlboko vo svojom srdci. Niektoré tajomstvá však  dokážu spôsobiť bolesť, ktorá nás síce nezasiahne hneď, ale často nás dobehne vtedy, keď ju najmenej očakávame. 

>Sima<

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujeme Albatros Media. Knihu kúpite aj na ich stránke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára