sobota 25. marca 2017

Grafitové dievča - Recenzia

Anotácia: Táňa to nemá v živote ľahké. Doma ju čaká len matka alkoholička, ktorá jej nedokáže dať ani pár drobných na jedlo, nieto ešte na niečo iné, bez čoho si žiadna sedemnásťročná baba nedokáže predstaviť svoj život. Z reality uniká len s kamarátom Britvom pri drobných krádežiach. Keď ju osloví fotograf Ben, Táňa nadobudne pocit, že po rokoch trápenia a súženia, jej bude konečne dopriate to dobré v živote. No vzťah založený na neúprimnosti a faloši nemôže vydržať. A nešťastie nikdy neprichádza osamote.

***

Miroslava Varáčková patrí medzi moje obľúbené slovenské spisovateľky, ktoré píšu pre mladých. Jej knihy ma bavili vždy. Od prvej stránky som si zamilovala jej štýl, ľahkosť a zároveň tvrdý život hlavných postáv. Prečítala som polovicu jej kníh a zároveň som si dala záväzok, že jej knihy budem mať všetky. Hlavne kvôli tomu som sa veľmi potešila, keď som videla, že vychádza jej nová kniha: Grafitové dievča. Žiaľ, moje očakávania boli asi až privysoké.

Kniha je písaná ľahkým, ale aj dynamickým písmom. Čítate ju a ani neviete ako, už ste na konci. Ilustrácie, ktoré sú novinkou u tejto autorky, skvelo dopĺňajú text a zároveň sú, podľa mňa, perfektné. Úplne som sa do nich zamilovala.

Príbeh je úplne typický pre autorku. Autorka vždy vo svojich knihách rieši "spackaný" život hlavnej hrdinky. Hlavne kvôli tomuto ma jej knihy neskutočne bavia. Zachytáva aj odvrátenú stránku života, no zároveň aj radosť a taktiež chvíľkové šťastie. Vo svojich knihách rieši alkoholizmus, šikanu, bitky, násilie. Veľmi silné témy, ktoré sa našich životov úzko dotýkajú a sme ich svedkami snáď každý jeden deň.

Táňa bola hlavnou hrdinkou, ktorú som si obľúbila. Hlavné hrdinky majú vždy svojich najlepších kamarátov a tu to nebolo inak. Britvu som milovala snáď od prvej strany. Bol nespútaný, ale zároveň ho držala v okovách jeho skvelá rodinná idyla, ktorá až taká skvelá nebola. Táňu chápal a kvôli tomu si tak skvelo rozumeli. Vedel byť jej oporou v zlých situáciach.

Ben. Ach, sladký Ben. To bola katastrofa. Už od začiatku ako bolo o ňom prvýkrát napísané. Neexistuje snáď v knihách od tejto autorky postava, ktorú by som nenávidela viac ako jeho.

Očakávala som od tejto knihy skvelý emočný zážitok, ktorý som síce dostala, ale nebol rozhodne až taký skvelý. Bol to príbeh, v ktorom mi chýbala pointa. Veľké BOOM, ktoré ma posadí na zadok a budem sa na tú knihu dívať s otvorenými ústami, premýšľať a pýtať sa otázku: Čo sa to stalo ?

Ťažko sa mi píše recenzia na túto knihu, keďže autorku večne chválim, no táto kniha je podľa mňa priemerná a zároveň teda aj najslabšia kniha od nej. Už sa teším na jej ďalšie knihy, ktoré budú určite skvelé a toto jedno "faux pas" môj názor na jej tvorbu nezmenilo.

Na záver však musím podotknúť, že knihu sa oplatí čítať. Je to oddychová knižka, ktorá ma, ako som už spomínala, úžasné ilustrácie, ktoré knihe dodávajú "šmrnc", no zároveň nejakú veľkú pointu v nej nehľadajte.

>Sima<

Za knihu ďakujem vydavateľstvu Slovart.
Kniha vychádza už 12.apríla 2017

2 komentáre:

  1. Ja som z nej bola nadšená, ale teraz s odstupom času si myslím, že máš pravdu. Čosi tomu chýbalo, ale ako oddychovka je to fajn. :) Pekná recenzia!

    OdpovedaťOdstrániť