streda 14. júna 2017

Na Dvore z tŕňov a ruží - Sarah Maas (RECENZIA)

Vopred sa veľmi ospravedlňujem všetkým fanúšikom S. Maas, ktorých táto recenzia z môjho pohľadu asi nenadchne.

Miestami ma príbeh nadchýnal a v tých ďalších častiach ma totálne znechucoval. Prosila som, aby som ju nemusela dočítať, pretože ma už od začiatku nebavila. Asi to bolo tým, že som Dvor začala čítať po Polnočnej dáme a vy viete, ako veľmi sa mi páčila PD. Myslela som si, že to bolo iba začiatkom. Že si len musím zvyknúť na autorkin štýl, ale pravdou je, že mi autorkin štýl vôbec nesadol.

Sima vie, ako som sa nútila do čítania. Moje osudné začiatky :D nechytila som sa na štýl písania autorky. Bolo to príliš prvoplánové. Neviem, či to bolo prekladom, alebo mnou, či slovami, no Dvor ma nedostal. Neskôr som hltala stránky, hlavne tak v strede, no bolo to iba preto, že som už chcela byť na konci. Avšak zlomový bod nastal pred záverom. No k tomu sa ešte dostanem ;)

Obálka vystihuje tému viac ako čokoľvek. Trnistá cesta. Farba nekontrolovateľnej vášne a oddanosti. Bojovníčka... Dokonca sa tŕne objavovali aj na začiatkoch kapitol. Vyzerá to úžasne.

Páčil sa mi príbeh aj zápletky. Dobre vymyslený, no možno nie až tak prepracovaný, ako by som si predstavovala. Nechcem ho nazvať príliš jednoduchým, pretože tie žiarivé opisy okolia boli pekné a pestré, ale výber slov mi vôbec nehral. Možno to bolo len tým prekladom. Neviem. Krajina opisovaná v knihe bola čarovná a naozaj som si autenticky dokázala predstaviť dané situácie.

Feyre bola pre mňa strašne hlúpa. Silná, odhodlaná, pevná, ale blbá a sama by vo svete férov nič nedokázala. Jej myšlienky boli miestami nedôstojné a ako s postavou som sa s ňou nestotožňovala. Tamlin, ten bol zlatý. Tajomný, silný, ale bol tiež sprostý. Príliš presladený a na najvyššieho lorda úplne mäkký. Avšak Lucien, ten bol úplne super. Na nič sa nehral. Nič neskrýval a snažil sa pomôcť. Aj keď len svojim spôsobom. Ďalšou postavou, ktorá ma dostala, bol Rhysand. Podlý, sebecký, ale strašne super. Tiež mal svoj vlastný spôsob pomoci. Páčilo sa mi, ako sa na nič nehral ani pred "kráľovnou". Robil si všetko po svojom.

Tiež sa mi páčil svet, ktorý autorka vykreslila. Záľubu v maľovaní, jazdy na koňoch po vyľudnených a nebezpečných lesoch. Opisy precchádzok Tamlina a Fejry ma nadchli taktiež. Chcela som tam byť. Kúpať sa v striebornom jazere. Tancovať s bludičkami. Pozorovať férov...

Keď už sme pri féroch... Féri boli aj v PD a keďže tento príbeh bol úplne odlišný, nepasovali mi. Existuje veľa kníh, ktoré používajú rovnaké slová. Napr. nefili. Hush hush aj PD používajú takéto slová a verila som im v oboch prípadoch. V Dvore som sa na nich dívala ako na osoby, od ktorých som nevedela, čo mám očakávať, pretože féri v mojich očiach vyzerajú úplne inak. Preto som sa nestotožnila ani s týmto.

Robí vám problém povedať nahlas slovo ,,s-e-x"??? Pretože mne áno. Keď čítam o takýchto ,,hot scénach", som zvyknutá, že mnou otriasajú pocity vzrušenia. Čítali ste After? To bolo dokonalé. Tu ma tieto momenty naozaj otrávili a bola som pohoršená na sprostým výberom slov na opis takejto situácie. Akonáhle som videla slovo "rozkrok" a podobne, odvracala som pohľad a priala som si byť na konci pre ten výber slov, ktoré s tým súviseli.

Po tom, ako ma definitívne pobúril milostný plameň medzi Feyrou a Tamlinom a ako Tamlin poslal svoju lásku preč, sa dej zauzlil a málinko rozbehol. Aj tak mi to však nevzalo dych.

Avšak stále som dúfala, že záver mi vezme dych. Dúfala som v to, že záver zažehná moje negatívne postoje a prekryje ich svojou úžasnosťou a jedinečnosťou. Sčasti sa mi prianie splnilo ;)
Koniec bol akčný, avšak jedno obrovské klišé. Hádanka?? A tá odpoveď?? Kliatba?? A ešte k tomu o nej nikto nemohol hovoriť?? Masky boli fajn, neustále som čakala, že Feyre objaví nejaké tajomné schopnosti a všetkých porazí. Moje očakávanie však odleteli nesplnené. Tri úlohy boli v pohode, ale prečo nevedela odpoveď na hádanku a zázračne ju vedela na konci a úplne bez rozmýšľania?? Nebyť Rhysanda, nesplnila by druhú úlohu, nevyzdravela by, nevyhrala by... Feyre u mňa ako hrdinka neobstála. Bola silná, ale do Prythianu sa nehodila. Neustále ju niekto musel ochraňovať. Bola to zmena pri všetkých hrdinkách, ktoré všetko dokázali samé, ale na mňa to nezapôsobilo.

Miestami brutálny, miestami znechucujúci, miestami šialený, miestami cute, miestami čarovný, miestami akčný, miestami nudný... V podstate táto kniha mala všetko, čo si dokážete predstaviť. Pozitíva rovnako ako negatíva.

Možno sa teším na druhú časť, ktorá by podľa odporúčaní mala byť lepšia. Sime sa kniha páčila viac ako mne, ale keďže táto recenzia je na mňa, mrzí ma to, ale musí byť nespokojná.

♛♛♛♕♕♕♕♕♕
Za knižku ďakujeme vydavateľstvu
SlovartBooklab
-VErRoOnNyIKA-

2 komentáre:

  1. Ak sa ti Rhys tak páčil, to potom dvojka bude tvoj obľúbený diel. :D Aspoň podľa mňa bol úplne perfektný. Nevedela som si predstaviť, čo sa v ňom bude diať, ale autorka ma veľmi prekvapila tým, ako celý príbeh posunula niekam úplne inam. Povedala by som, že jednotka bola iba veľmi slabým odvarom. Ale kvôli tej dvojke sa to oplatí čítať. :D

    Inak neviem, či by som nazvala After práve dokonalým. Akože jednotka bola fajn, no napriek tomu ma trochu rušilo, že je to FF a pokiaľ ide o dvojku... uf, to som nezvládla dočítať, došla som tak do 30 %. Dookola sa točili v kruhu, stále sa dialo to isté, raz sa udobrili, raz povadili, potom mali sex... akosi to pre mňa strácalo zmysel a knihu som nedočítala. Acotar aj Acowar aspoň smerovali k nejakému záveru, mali zápletku.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jasné, on bol úplne aaarghwghr :D Uuuuuu, už sa teším ^^ tak potom sa mi možno táto séria ešte zapáči ^^
      Ja mám After prečínú miliónkrát v troch jazykoch a hocikedy ju čítam, tak ma prekvapí... neviem, prišla mi taká iná a úplne neriešim to, že je to ff, veď aj také musia byť :D :D ale je to lepšie než tie nudné, ktorých wattpad úplne plný :)) áno, máš pravdu... je to ako začarovaný kruh, ale práve preto ma to tak ťahalo... na mňa to pôboilo tým dojmom, že ,,musím to rýchlo už prečítať, nech viem, ako ho na konci nakopala do zadku." :"D :"D
      O nich som ešte nepočula, asi sa teda na ne pozriem ;)

      ďakujeme za odozvu ;) pekný víkend ;)

      Odstrániť