pondelok 22. októbra 2018

O nezvyčajných ľuďoch a písacích strojoch - Tom Hanks (recenzia)

Toma Hanksa väčšina pozná ako herca. Herca, ktorého meno a tvár si pamätám aj ja, človek, ktorý sa o filmy moc nezaujíma.

Ako herec sa však u mňa osvedčil a jeho filmy pozná snáď každý. Teraz máme však možnosť nazrieť do jeho hlavy a objaviť jeho myšlienky, nálady, fantáziu, či spôsob, akým myslí.

Kniha O nezvyčajných ľuďoch a písacích strojoch je naozaj nezvyčajná, ale na druhej strane veľmi pútavá. Síce je miestami dosť ťažké dostať sa do deja a hľadať zmysel všetkých poviedok, no keď ho nájdete, nebudete vedieť sa odtrhnúť.

Hanks má výborný talent napísať poviedku odlišným štýlom, jeho vlastným, ktorý nie je však pre každého. Jeho štýl je zaujímavý, pútavý, no miestami komplikovaný a pre niektorých až nudný. Je však dôležité v ňom nájsť čaro, to čaro prítomného okamihu, minulosti, prítomnosti a budúcnosti, aby ste pochopili celé dielo.

Písacie stroje sa musia používať. Lode musia plávať. Lietadlá musia lietať. Načo je klavír, na ktorom  nehráte? Len sa na ňom zbiera prach a vo vašom živote chýba hudba. 


Ako vášnivý čitateľ veľmi oceňujem autorov zmysel pre detail, opisy, ktoré mi ožívali pred očami, charaktery postáv a tajomnosť deja. Keď si už myslíte, že ste pochopili celý dej, postavu, tak autor vás vyvedie z omylu a prinesie vám iný pohľad na skutočnosť.

Hanks zachytáva život. Prítomný, minulý, ale aj budúci. Pôsobí na city, hľadá riešenia, ponúka nám sny, ciele, strastiplné cesty, rôzne charaktery, talenty, túžby. Dotvára to všetko do krásneho celku, ktorý sa vám  môže niekedy zdať chaotický, nezmyselný, ba priam až nudný, ale v tom je jeho čaro.

Veľmi dobre opisuje detaily, ponúka nám náhľad do budúcna, do nesplnených snov, do riskovania, ktoré nás ženie vpred neuvedomujúc si následky.

Díva sa na život ako na celok, zachytáva naše pomýlené predstavy a snaží sa vždy  nájsť riešenie a objasniť nám konanie postáv v jeho diele.

Musím sa priznať, že na mňa miestami dýchala až taká absurdnosť. Súcit, túžba, sny, ciele a všetko toto si ma opantalo a vnieslo do môjho čitateľského ducha niečo nové.

Hanks neopisuje životy ľudí priamo. Zahráva sa, núti čitateľa byť pozorným a odhaľuje jeho sny, dôležitosť vnútornej vôle niečo urobiť, zmeniť, prežiť, aby náš život nebol zbytočný.

Takto na mňa dýcha jeho dielo. Rôzne charaktery, myšlienky, sny, ale všetko majú spoločné. Zažiť niečo. Niečo nové, nespútané, vysnívané. Nájsť spôsob, ako si splniť túžby, byť na chvíľku len človekom bez starostí a zlepšiť sebe i ostatným ľuďom život.

Neviem, či som jeho dielo pochopila správne, pretože Hanks je podľa mňa výborný autor, ktorý vytvoril dielo, v ktorom vždy nájdete niečo nové, niečo, čo vám uniklo a nie je stopercentne pochopiteľné.

Ak milujete filmy, v ktorých hral a jeho osobu, tak táto kniha je pre vás nutnosť. Ak ste iba obyčajný smrteľník, ktorý sa veľmi nezaujíma o filmy, tak vám Hanks dokonale priblíži filmové zákulisie, pády, život, donúti vás veriť vo svoje sny, pozorovať okolie a nájsť dôležitosť v písacích strojoch a ľudských vzťahoch.

>Sima<

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujeme Albatros Media. Zakúpite si ju tu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára