streda 22. januára 2020

Poslední Namsara - Iskari- Kristen Ciccarelli // recenzia

Každý vníma svoj čitateľský vkus trošičku inak. Ja sama som si vedomá faktu, že nie vždy čítam dosť kvalitnú literatúru na to, aby som sa mohla nazývať knihomoľom, a tak sama seba považujem skôr len za blogerku a knižného nadšenca. Moje obľúbené knižky poznáte, ja viem, som ľahko čitateľná. Avšak aj tak vám ešte niečo prezradím. Draky sú skvelým námetom a dobrá fantasy nikdy nie je zlá ;)

Ešte predtým, ako som sa pustila do čítania, som obdivovala krásnu tajomnú obálku. Za čo ma, samozrejme, hneď Simonka zvozila, pretože, a to už isto mnohí viete aj z nášho instagramu, mne sa viac páčila česká obálka a Simonke slovenská. Nuž, knižka už bola doma, takže.... smola? Ja som bola spokojná. Keby si knižku prezerám na Slovensku, asi by som sa do nej nikdy nepustila, avšak keďže teraz bývam v Prahe, mám možnosť vidieť všetky tituly v oboch prevedeniach a stačí si už len vybrať. Aj keď viem, že veľa ľudí túto obálku kritizovala, mne práveže pomohla pri výbere. A tu opäť víťazí moje ,,povrchné" ja, ktoré vyberá knižku podľa obálky. Drak je drak :D

Fantasy mám veľmi rada, avšak knižky s dračou tematikou som ešte príliš nečítala. Aj pre to som to chcela zmeniť a pustiť sa po dlhšom čase zas do niečoho oddychovejšieho a chytľavejšieho. Rozšíriť svoj fantasy záber a prečítať si niečo aj z čírej zvedavosti.

Sprvu mi do čítania moc nebolo, pretože tak, ako je česká obálka nádherná, jej vnútorná štruktúra je dosť nahustená. Vnútorný dizajn mi teda ,,nešmakol", ale pokračovala som ďalej, pretože príbeh bol plný prekvapení.

Hlavná hrdinka ma ako princezná absolútne nenadchla. Áno, chápem, že má ťažký život, je zjazvená a musí zabíjať drakov, aby sa svetu zavďačila, ale aj tak mi na nej niečo celkom nehralo. Kdežto hádajte, čo si ma získalo na plnej čiare? Tušíte správne, bol to jej nepovolený vzťah, čo by princeznej a otroka. Bol plný napätia, hádok, opovrhovania, ale aj ,,neviditeľného" priťahovania. V mnohých prípadoch som mala pocit, akoby ako otrok pobral oveľa viac múdrosti ako Asha. Samozrejme, hneď na začiatku prekuknete, že tých dvoch niečo pojí, klasika, proste napráskaná romantika, ale nevnímate to. Vy to ale očakávate a dúfate v to.

Okolo tohto pokojného spojenia autorka vytvorila nádherný svet plný nebezpečenstva a hrozieb, konfliktov a útekov. Kráľ posadnutý nadvládou, jeho skoro zať totálny blbec a jeho deti odhodlané bojovať za spravodlivosť a vlastné záujmy. Celkový koncept vzťahov medzi drakmi a obyvateľmi bol prítomný počas celého deja. Na jednej strane mi to však pripomínalo film Dračie srdce. Zas až tak inovatívny ten nápad nebol. Čož však prinieslo kúsok krásy do tohto nedokonalého sveta, bola naviazanosť na rôzne báje a povesti, tkoré sa s ľudom Firgaardu spájal. Príbehy o hrdinoch, svätcoch a o drakoch. Veľmi príjemné spestrenie deja. Aj keď, je pravda, že chváľami už som sa v toľkých súvislostiach strácala. Možno ich tam mohlo byť trošku menej. Avšak zaujímavo okorenili a doplnili dej v širších súvislostiach.

Áno, Ashin románik bol priehěľadný, avšak značne ho okoreňoval jej budúci manžel, niektoré s ním pojené situácie ma príjemne pobavili :D Poznáte tie agresívne silou dominujúce tipy. Veľa sily, prázdne mozgy.

Knižka sa číta vcelku jednoducho, nie je to nič náročné, dokonca pri nej ani netreba príliš rozmýšľať. Bol to pre mňa príjemne strávený oddychový čas. Aj napriek úžasnej téme a fajn postavám, sa k pokračovaniu asi nedostanem, pretože určite je mnoho knižiek, ktoré chytajú čitateĺa oveľa viac. Na druhej strane sa mi knižka jednoducho čítala a určite sa budem tešiť na viac knižiek s podobnou tematikou, len možno už menej priehľadné. Koniec koncov, myslím si, že prečítaním tejto knižy som určite nespravila nič zlé. Práveže mi také jednoduché čítanie padlo celkom vhod pred skúškami.

Za knižočku veľmi krásne ďakujeme PreŠkoly. Objednávajte tu ;)

- Veronika - 

2 komentáre:

  1. Mne sa veru páči viac tá slovenská posledná obálka :D Ale tak každému sa páči iné, ako vravíš..
    Čo sa týka príbehu, ako si napísala, je to oddychovka. Mňa veľmi bavila, páčil sa mi príbeh, aj hrdinka.. rozhodne siahnem aj po pokračovaní, ale zase rozumiem, že niekomu to nemuselo celkovo vyhovovať :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Postupom čase sa asi aj mne začne páčiť slovenská obálka :D ani neviem, čo mi to napadlo, keď som si povedala, že ju chcem v češtine. Asi silný prvý dojem :D Už mám aj vďaka tvojmu posmeleniu objednanú druhú časť, tak som zvedavá. Možno sa mi v slovenčine začne príbeh páčiť ešte viac :)
      Ďakujeme <3

      Odstrániť