nedeľa 14. júna 2020

Génius - Leopold Gout // recenzia

Táto knižka sa ku mne dostala úplnou náhodou pri objednávke ,,z nudy" na tento  čudný čas, kedy neviem, kde mi hlava stojí. Bola však príjemným čítaním do týchto rušných dní osamotených domácich dní.

Sprvu ma knižka zaujala tým, že som dúfala, že v nej pôjde o viac, než len o povrchnú young adult lásku alebo niečo podobné. No a dostalo sa mi neskutočne dojímavého príbehu plného zrady a nečestností, odvahy a geniálnych mozgov. Knižka môže byť ponímaná ako veľká motivácia. Minimálne ja som sa neraz zamyslela nad svojim biednym neúspešným životom.

Aj táto knižka môže byť posolstvom pre dnešnú komplikovanú dobu. Aké dôležité je mať aj niečo v hlave a aké jednoduché je využiť tieto vedomosti k šíreniu skazy. Ako peniaze a moc ovládajú človeka nahrabať ešte viac a mať najviac. Ako dôležité sú priateľstvá, hoc aj cez kontinenty. Také skutočné pevné a nemenné. Aké dôležité je v dnešnej dobe prestať pasívne požierať informácie, ale začať kriticky myslieť a selektovať medzi tým, čo na nás svet chrlí. Nemusí mať knižka nálepku odborná literatúra, aby vám mohl aj niečo dať. Musíte si to sami nájsť medzi riadkami. Každá jedna knižka je potenciálnou radou, treba ju len chcieť nájsť a čítať.

Tejto knižke dominujú tri mozgy. Farebná vlčica je z Číny a pomocou technológie a špeciálnych nenápadných sledovacích zeriadení odkrýva verejnosti zločiny mocných. Rex je programátor z Ameriky, ktorý pomocou špeciálneho kódu dúfa, že nájde svojho strateního brata. No a treticu uzatvára Afričan Tunde, ktorý je novodobý McGuiver s veľkým srdcom a zmyslom pre spravodlivosť, dokáže vymyslieť a zkonštruovať čokoľvek.

Títo traja tínedžeri sa pohybujú v spoločnosti, kde by sa deti v ich veku asi pohybovať nemali. V prostredí lží, tajností, krutovlády, vyhrážiek, skazy, moci a podvodov. Ich geniálne mozgy im však otvorili brány do nepredstaviteľného sveta moci a intríg a oni sa s nimi musia hrdinsky popasovať. Ich partia zažíva neobyčajnú popularitu po celom svete, a pritom žijú len vo virtuálnom online svete. Kľudne by mohli byť vymslení, ale ľudia im veria. Také jednoduché je vštiepiť ľuďom niečo do hláv.

Knižka je písaná veľmi jednoduchým štýlom. Obsahuje tiež veľa obrázkov a nákresov, nad ktorými je úplne zbytočné sa zamýšľať :D. Odhaľuje každú jednu myšlienku hlavných hrdinov a opisuje ich cestu zákerným svetom. Každý z nich má v knižke svoje miesto a svoju rozprávačskú úlohu. Obzvláštnenie tejto knižky sú tri špeciálne tínedžerské pohľady. Čaká ich veľa dôležitých a ťažkých rozhodnutí, tlačí ich čas a strach. Ich cieľ je jasný. Každý chce vyhrať svoj boj.

Táto knižka ponúka oveľa viac ako len cestu strmou hrou, ktorá testuje géniov. Doupě, ako sa táto skupinka rada nazýva, je na stope obrovkým veciam, ktoré im nedajú spať, pretože nedokážu zastaviť svoje mozgy a nepretržitý tok myšlienok a informácii. V mnohom nám môžu byť príkladom.

Túto inšpiratívnu knižku vrelo odporúčam do nudných prádzninových dní vhodným k oddychu.

Ďakujem💗

- Veronika -



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára