nedeľa 16. augusta 2020

Darca hviezd - Jojo Moyesová (recenzia)

"...Ak zmlátite koňa, zlomíte ho. Vynútite si poslušnosť, ale kôň vám to nezabudne. A nikdy vás nebude mať rád. Koňovi by som to nikdy neurobil, nechápem, prečo by som to mal urobiť človeku." (s. 184)


Za celý čas, čo píšem recenzie, si môžem dovoliť trochu subjektivity, nie?
Prihovoriť sa vám ako priateľom a predstaviť vám knihu, ktorá si ukradne vaše srdce. Knihu, pri ktorej slová sa strácajú, a mne naskakujú zimomriavky, pretože neviem, ako ju opísať.

Asi začnem tým, že keď prišla ponuka zrecenzovať túto knihu, tak som sa zamyslela, prečítala anotáciu a povedala si: to neznie zle. Jojo je skvelá komerčná autorka, ktorá má v literárnom svete svoje miesto. (Nechápte ma zle, ale súčasní autori sú viac či menej komerční, ak som vás nahnevala, berte to s rezervou.)
Jej kniha Predtým ako som ťa poznala ma zaujala, plakala a smiala som sa pri nej a milovala som ju.
Napriek tomu som po ďalšej autorkinej tvorbe nesiahla.
Až do tohto okamihu. Zrejme nejaká sila ma viedla k tomu, aby som jej dala šancu.

"Z každej situácie je východisko. Možno nepekné. Môže sa ti zdať, že si stratila pôdu pod nohami. Ale nikdy nie si v pasci, počuješ? Vždy existuje nejaké riešenie. (s. 171)


Ísť s nedôverou do knihy a byť na konci príjemne prekvapený - to je skvelé.
Ale ísť s nedôverou a nakoniec vám kniha ukradne srdce - to je neopísateľné.

Darca hviezd je kniha nielen o dvoch ženách - o Alici, ktorá v snahe utiecť z Anglicka sa vydáva za krásneho a úžasného Bennetta, ktorého láska časom prestáva dávať zmysel a všetko to, na čo sa tešila, sa stáva pre ňu utrpením a hlbokým ponížením vlastnej dôstojnosti, a o Margery, ktorá rozvíja myšlienku konských knižníc, ktoré sa snažia doniesť knihy všetkým ľuďom, ktorí nemajú priaznivé podmienky na to, aby sa dostali do mesta, aby sa učili v škole, resp. nosí knihy aj takým ľuďom, ktorí v nich postupne hľadajú únik z reality; ale je to aj kniha aj o osudoch ľudí, ktorí majú inú farbu pleti, o ľuďoch, ktorí musia tvrdo pracovať, no nakoniec si aj tak zaslúžia bitku, o utláčaných ženách, o ľuďoch, ktorí majú peniaze a myslia si, že môžu všetko...

Pre dobro svojej priateľky by bola schopná potiahnuť kohútik.
Niečo v jej najhlbšej podstate sa zmenilo. Zistila, že je oveľa ľahšie (prinajmenšom pre ženu) pocítiť hnev a chladnú túžbu spôsobiť utrpenie, ak niekto ubližuje bytosti, ktorú má nadovšetko rada.
Alica sa prestala báť. (s. 209)


Alica sa spriatelí s Margery a prihlási sa ako jedna z dievčat, ktoré budú na koňoch brázdiť jednotlivé trasy - Margery ju zorientuje, poukazuje miesta a postupne sa medzi nimi vyvinie silné priateľstvo.

Spoločne s dvoma hlavnými hrdinkami sa ocitáme zoči-voči brutalite, násiliu, väzeniu, klebetám, smrti či dokonca sa autorka zameriava aj na problematiku sexuality či spolužitia "bielych a farebných".

Vzájomné puto medzi postavami, viera v ľudskosť, boj za správnu vec a veľa smiechu - toto všetko na skoro 350 stranách, ktoré vám vyrvú srdce, podupú, ale zároveň spoja vo vás také protichodné myšlienky, až prestanete dúfať, no v istom okamihu nastane svetielko nádeje, ktoré vás dovedie opäť na správnu cestu.

"Nemusíš hrať podľa ich pravidiel, Alica. Nemusíš hrať podľa ničích pravidiel. Keby si chcela, hneď dnes sa zbalíš a vrátiš sa do Anglicka." (s. 170)


Darca hviezd je kniha o sile priateľstva, o láske v najkrajších i najhorších podobách, o podmaňovaní, o násílí, o knihách, o koňoch, o problematických otázkach ľudského bytia a o mnoho iných veciach, no hlavne je to kniha, ktorá nás učí žiť, dýchať a vnímať. Rozsieva medzi nami semienko nádeje, že všetko bude v poriadku, všetko zapadne na to správne miesto a každý si zaslúži to, čo mu osud nadelí.
Ak poviem, že je to jedna z najkrajších kníh, ktorú som čítala, ktorá ma zasiahla na tom správnom mieste, tak mi verte, že nebudem klamať.
Štýl, ktorý vás prevedie krásnou prírodou, rozzúri pred vami prírodnú katastrofu, dopady škôd na ľudské osudy, priamo pred vami zhmotní každý kúsok, každé slovo, si jednoducho zaslúži, aby bol čítaný.
A Jojo ho jednoducho "vyšperkovala" do dokonalosti.

>Sima<

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujeme bux.sk Kniha vychádza 2.9.2020, môžete si ju predobjednať aj tu

1 komentár:

  1. Osobne som mala tú česť prečítať si iba jednu jej knihu teda sa do nej začítať, ale mne stačil film Predtým ako som ťa spoznala a mala som dosť :)

    OdpovedaťOdstrániť