pondelok 29. marca 2021

Čierne leto - M. W. Craven (recenzia)


Môže byť niekto mŕtvy a zároveň živý?
Jared Keaton je neodolateľný, charizmatický šéfkuchár, ktorý si odpykáva trest za vraždu svojej dcéry. Jedného dňa sa objaví dievča, ktoré sa podobá zosnulej Elizabeth... A s nezvratným dôkazom o tom, že je to naozaj ona. Vyšetrovateľ Washington Poe sa teda ocitá v nezávideniahodnej situácii, v ktorej môže stratiť nielen prácu. On sa však nedá nalákať a začína zisťovať či preverovať všetky dôkazy. Jediná osoba, ktorá mu dôveruje, je Tilly Bradshawová. Spoločne hľadajú otázku na to, ako je možné, že je Elizabeth nažive, čo im uniklo a čo sa naozaj stalo pred pár rokmi. Všetko sa skomplikuje, keď Elizabeth opäť zmizne. Tentokrát však dôkazy vedú k Washingtonovi.

Čierne leto je pozoruhodná kniha s detektívnou zápletkou, v ktorej sa hľadajú dôkazy a páchajú sa zločiny. Okrem výborného deja, ktorý strieda statické a dynamické opisy, sa postupne čitateľ dostáva do hláv postáv, ktoré sú premyslené, veľmi dobre psychologicky popísané, s premyslenou zápletkou, okorenené dávkou vedy a množstvom jedla. Aj keď nejde o publikáciu, v ktorej by sa mal čitateľ upriamiť na chuťové poháriky, tak Čierne leto ponúka aj silný gastronomický zážitok, neraz príjemné okorenený o zaujímavé situácie.

Poe je svojská postava, ktorá nedokáže prijať, že by niekedy urobila chybu. Hlavne preto sa Poe aj snaží nájsť dôkazy, či naozaj sa pomýlil, alebo ho nesklamal úsudok a silný pocit, že urobil správnu vec. Táto jeho "zaťatosť" smeruje celý dej príbehu, mení ho a vytvára. 


Ako správny príbeh s detektívnymi prvkami obsahuje ďalšie postavy vo vyšetrovaní, ktoré bojujú so svojimi osobnými problémami, spoznávajú iných ľudí, na ktorých sú odkázaní, súperia medzi sebou, hľadajú chyby a snažia sa riešiť nielen prípad, ale aj súkromie.

Hlavný dôraz sa kladie na inteligenciu, dôvtip, premyslenosť, šarm a gastronómiu. Neraz sú tieto témy aj doplnené sondami do súkromia hlavného vyšetrovateľa s jeho hodnotiacimi postojmi. 
Čierne leto má viac ako 400 strán, kapitoly sú dosť dlhé, ale i krátke, aby dodali deju napätie, dynamiku, postavy sú premyslené, každá udalosť či každý čin má svoje opodstatnenie, autor sa snaží priblížiť vyšetrovanie z každej strany, zapojiť postavy do diania a zároveň poukázať na ich jedinečnosť. 

Čierne leto je určite veľmi dobrá kniha so psychologickými prvkami, útokom na chuťové poháriky, so svojráznymi postavami, premyslenosťou sa stáva jednou z kníh, pri ktorej čitateľ nájde všetky správne znaky daného žánru a so záujmom bude čítať jednotlivé stránky.

>Sima<

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujeme bux.sk Kniha vychádza už zajtra, kúpite ju aj na ich stránke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára