piatok 12. marca 2021

Zimná voda - Susanne Jansson (recenzia)


Zimná voda je už druhou knihou, ktorá vyšla vo vydavateľstve Lindeni, od Susanne Jansson. Zaujme nielen svojím vzhľadom, ale aj anotáciou, ktorá ponúka príbeh Martina, jeho ženy Alexandry a ich dvoch malých detí. Jedného dňa ostáva Martin spolu so svojím synom Adamom doma sám a rozhodnú sa ísť k moru. Keď sú na odchode, v dome zazvoní telefón a Martin sa vráti a zdvihne hovor. 

Keď sa Martin vráti k Adamovi pred dom, tak Adam tam už nie je. Nemôže ho nikde nájsť, kričí, volá jeho meno, ale akoby sa pod ním zľahla zem. Na vode ostalo už len jeho vedierko...

Samotná anotácia ponúka informáciu o tom, že ide o sugestívny román o zármutku a zúfalstve so šťastným koncom. A tým vlastne naplnila celú podstatu knihy, pretože viac nám Zimná voda neponúka.

Zimná voda je relatívne krátka kniha, ktorá má určité tempo, dynamiku. Jej čítanie vôbec nie je namáhavé, ale zároveň ani napínavé, ako by sme od tejto publikácie mohli čakať.

Martin sa so stratou vyrovnáva po svojom, uzatvára sa do seba a prestáva vnímať svet. Jeho prežívanie z dňa na deň sa v jednom okamihu zmení, keď nájde v dome staré noviny o udalostiach, ktoré súvisia s ich domovom a s nešťastiami na vode, spája ich ten istý dátum a Martin sa snaží nájsť v sebe iskru nádeje, aby prišiel na to, čo sa stalo.

Alexandra sa snaží nájsť k manželovi cestu, ale až postupne, keď sa začnú vyrovnávať so svojím zármutkom, budú môcť spolu komunikovať.
Počas ich príbehu sa rozvíja aj ďalšia línia, ktorá sa zameriava na postavu Mayi - tá od života nič neočakáva, ale všetko sa môže raz zmeniť, keď stretne lásku...

Román, ktorý zachytáva zúfalstvo, neschopnosť sa pohnúť, prekážky, lásku, rodičovstvo, hľadanie samého seba a cesty k druhým, problémy s prácou, tajomstvá jedného domu, tajomné sily, udržiavanie nádeje v sebe a postupné vyrovnávanie sa so žiaľom. A možno raz, keď sa všetko dostane do akéhosi pomyselného bodu akceptácie skutočnosti, tak príde okamih, ktorý zrúti všetky dohady a možnosť, že nič nie je také, ako sa na prvý pohľad zdalo. Zrejme predsa len existuje nádej. A možno je blízko nás...

>Sima<

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujeme Albatros Media. Knihu kúpite aj na ich stránke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára