streda 1. septembra 2021

Miznúce dievčatá : Lisa Reganová (recenzia)

Kniha Mizejíci dívky v susednom Česku získala veľký úspech zo strany čitateľov, tentokrát prichádza jej preklad aj na Slovensko. Môžem potvrdiť, že sa čitatelia majú na čo tešiť.

Miznúce dievčatá sa približne v polovici septembra zaradí medzi skvelé detektívne romány, ktoré vydáva Grada Slovakia. Ide opäť raz o prvú knihu zo série, ktorá zachytáva prípad Josie Quinnovej.

Josie je postavou, ktorú môžeme nazvať už aj akousi istou klasikou: je suspendovaná, má problémy v súkromnom živote, koná na vlastnú päsť, chce vyriešiť prípad, neobsedí na mieste a musí konať aj napriek zákazom. Taktiež má istú minulosť, ktorá na ňu vrhá temnejšie svetlo jej policajnej kariéry. 

V ospalom americkom mestečku Denton zmizne krásna sedemnásťročná Isabelle Colemanová. Všetci sa pustia do jej pátrania, ale nič sa im nepodarí nájsť, iba jej mobilný telefón. Nečakane sa však zjaví ďalšie unesené dievča, ktoré je síce nažive, ale vôbec nevie o sebe. Až kým si jej prípad nespojí Josie s prípadom Isabelle. Obidve dievčatá spája meno Ramona, ktoré je také tajomné, že o ňom nikto nič nevie. Dokonca ani pasažier v aute, ktoré malo záhadnú nehodu, jej nič neprezradí.

Josie nikto neverí a neberú ju vážne, postupne však zisťuje, že zmiznutých dievčat je omnoho viac. A taktiež, že jej minulosť je možno s týmito prípadmi spojená... 

Miznúce dievčatá je skvelá kniha, ktorá prináša napätie, tajomstvá, minulosť, prepletené príbehy, ponúka pohľad na súkromie suspendovanej policajtky, poukazuje na jej psychologickú stránku, taktiež na jej intímny život, kniha sa tým stáva hmatateľnejšou a tieto odbočky nie sú vôbec zbytočné, príbeh akoby trošku okorenili.

Čitateľ spoločne s Josie objavuje prehnitosť v policajnom zbore, podozrenie na obchod s bielym mäsom, ktorý je však akýsi nehmatateľný, pretože dve zo zmiznutých žien sa jedného dňa objavili dezorientované a živé. Kde je potom pravda a čo sa to robí v tomto vcelku pokojnom meste?

Lisa Reganová vytvorila naozaj celistvý príbeh, ktorý má viacero odbočení, ktoré však neretardujú príbeh, skôr mu dodávajú gradáciu, čitateľ doslova hltá stránky.
Príbeh má v sebe istú erotiku, lásku, rodinné putá, oddanosť, nádej, odvahu a silu bojovať, ale aj zverstvo, smrť, pomstu, násilie či istú prehnitosť nielen medzi jednotlivými vzťahmi, ktoré medzi sebou majú postavy, ale aj medzi verejnými zložkami, ktoré majú chrániť ľudské záujmy.

Túto prvú časť bestsellerovej série odporúčam každému, kto má rád trilery, zamotané príbehy, neraz okorenené aj súkromím postáv, zároveň všetkým milovníkom trilerov/detektívnych románov, ktoré vychádzajú vo vydavateľstve Grada Slovakia. Autorka sa nebojí vystaviť svoje postavy nebezpečenstvu a neraz aj smrti, ktorá chtiac-nechtiac zasiahne aj čitateľa. Jej postavy sú rôzne, každá z nich predstavuje určité tajomstvo, ktoré sa postupne odkrýva. Dej sa nezdá až taký rýchly, teda ak sa zameriame na riešenie prípadu, ale autorkin štýl, teda zvolenie správnych slov, mu dodáva napätie a gradáciu. Až nakoniec príde spŕška odhalení, bolesti a sily, ktoré čitateľovi prinesú presne to, čo potrebuje od dobrej detektívnej knihy.

>Sima<

Za poskytnutie e-knihy na recenziu ďakujeme Grada Slovakia. Kniha vychádza 27. 9., predobjednáte si ju aj na ich stránke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára