sobota 13. januára 2018

Búrka v impériu - Recenzia

Anotácia: Dlhá cesta sa pre Aelin Galathynius ešte len začala. Prisahala však, že sa svojmu kráľovstvu už nikdy neotočí chrbtom. Hlavne, ak je jediná, kto dokáže zostaviť armádu proti Temnému kráľovi a jeho beštiám.
Na obzore sa črtá vojna nebývalých rozmerov a Aelin sa musí rozhodnúť, koho a čo obetuje, aby zachránila svoj svet pred úplným zničením.

***

Neviem ani slovami opísať, ako ma táto kniha zničila. Tentokrát nie v dobrom zmysle. Už som mala chuť jej v "hviezdičkovom" hodnotení dať 2 z 5, ale na konci som sa zľutovala, a dávam jej 3 z 5. Lebo predsa na konci pohla moju krehkú dušu, zmietla obavy a dala nádej a potrebu si prečítať ďalší diel.

Ako začať? Asi začnem tým, že táto recenzia bude trošku iná, aby som vám lepšie ukázala veci, ktoré ma neskutočne vytáčali. Takže:

Aelin nebola spasiteľkou, za ktorou sa mohli zoradiť. Bola prírodnou katastrofou, ktorej bolo treba odolať.


Negatíva
- na začiatku sú samé postavy, ktoré vás neskutočne budú hnevať
- Aelin nie je už tá dokonalá, sarkastická žena, ktorú milujete, ale trúba, ktorá si myslí, že každý sa zblázni z toho, že je kráľovná
- permanentne ma hnevajú "vodcovia", pretože tak neskutočne odporné postavy nedokáže napísať nikto (môžeme to na jednej strane vnímať ako pozitívum)
- autorka ma neustálu potrebu každého spárovať, ale že úplne každého, lebo nikto nedokáže ostať sám (niežeby som proti niektorým niečo mala, ale predsa keď sa všetko točí iba okolo toho, ako po sebe pokukujú a nemôžu byť spolu, a a tak)
- menej erotických pasáží by nezaškodilo (akože sú fajn, ale občas som mala pocit, že sa táto kniha mení na erotickú hlúposť, navyše pri každej "erotickej" scéne sa aktéri cítili rovnako, akože what? veď mohli mať aspoň iné pocity, alebo ja neviem čo, och)
- to, ako autorka naťahuje dej a drží vás v napätí, tak to som milovala v predchádzajúcich dieloch, ale teraz keď medzi jednou dokonalou akciou trepne 50 strán žvástov úplne o ničom, tak mám chuť niečo rozkopať!
- nezáživné pasáže Elide, ktorú ste si na začiatku nemohli ani obľúbiť, pretože bola prakticky nič moc (neskôr sa to zlepšilo, keď sa jej do života priplietol chlap, ach, aké úžasné !)
- úplná naivita, hlúposť niektorých mužov !! (veď vy viete)
- keby má kniha o 400 strán menej, tak je to omnoho lepšie
- mierne nepresnosti, ale tak nečuduj sa, keď každá kniha má nad 400 strán, veď kto by si pamätal všetko, o čom písal (!!)
- najväčšie klišé ! akože nemohla vymyslieť niečo originálne? ale proste to, ako "dopadne" Aelin je tak strašne okopírované, že som to skoro nepredýchala
- každý chlap je úplne úžasný, dokonalý, krásny, silný a bezhlavo sa zamiluje
- nielen každý chlap, ale aj žena. Keď chce autorka byť všestranná, tak by mohla nájsť aj nejakého úplne obyčajného človeka, ktorý nie je úplne dokonalý, čo sa výzoru týka.
- netisnite všade LGBT!!!!!! (bolo vidieť, že autorka to tam dala nasilu a nie z vlastnej vôle)
- a ďalších milión negatív, na ktoré si v návale zúrivosti nespomeniem
- a ešte! autorka mi skazila celý pôžitok z knihy a úplne to dobabrala :(
- a inak. Maas je v niečom podobná autorovi knihy Hra o tróny (George R.R Martin), on svoje postavy zabije (väčšinou vaše obľúbené),  ale jej postavy?! Jej postavy si obľúbite, a potom ich máte chuť zabiť VY sami !

"Pamätaj, kto si. Pri každom kroku nadol a pri každom kroku naspäť nahor. Pamätaj, kto si. A že si moja."



Pozitíva
- detailný opis bojov
- napätie
- Manon !! (Teraz som si ju obľúbila viac ako Aelin)
- postavy vám najprv ukázali, aké sú nemožné, no neskôr preukázali statočnosť, rozumnosť, odvahu
- a tu som asi skončila.

Na to, že som dala omnoho menej pozitív, tak tie 3 "hviezdičky" sa dúfam pri ďalšom diele zmenia a bude tu opäť stará Maas, ktorú tak zbožňujem, ktorá to vie, ktorá má na to talent!

Ospravedlňujem sa milovníkov tejto série a všetkým, ktorým sa táto kniha páčila. Mňa neohúrila vôbec, nepáči sa mi akým smerom sa séria uberá, ako autorka niektoré veci tlačí dosť nasilu do deja. Knihu som čítala dva týždne! Čo u mňa je pri Maas neskutočne dlhá doba (iba tretiu časť som čítala dlhšie, pretože som nechcela knihu ukončiť, keďže nebolo pokračovanie na svete), ale toto! Stále sa nemôžem z toho spamätať.

A vy čo? Čítali ste tento počin? Čo naň hovoríte? 

>Sima<

Za knihu by som chcela poďakovať vydavateľstvu Slovart.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára