pondelok 5. februára 2018

Handrová bábika - Recenzia

Wolf je prchký detektív, ktorý napadol podozrivého, ktorý bol zbavený viny. Po rehabilitácii sa vracia na post detektíva a poveria ho prípadom, v ktorom nájdu mŕtvolu, ktorá sa skladá z častí tiel šiestich obetí. Navyše sa objaví zoznam ďalších obetí, ktoré budú zavraždené. A na ňom je aj Wolfovo meno !

Prihláste sa tí, ktorých by niečo takéto nezaujalo. Už len tá anotácia vás naláka na niečo zaujímavé, na detektívny príbeh, ktorému chcete prísť na koreň.
A tak som sa začítala. A musím povedať, že mi vyrazil tento príbeh dych. Ale tie postavy. :-(

Štýl písania:
Musím povedať, že táto kniha sa číta jedna radosť. Autor nemá vo svojom diele žiadne hluché miesta, ktoré by vás rušili. Všetko ma dokonale premyslené, všetko do seba pekne zapadá a všetko má so sebou nejaký súvis. Knihu prečítate veľmi rýchlo, nielen kvôli tomu, že má veľké písmenká, ale aj kvôli tomu, že máte zúfalú potrebu sa dozvedieť čo najviac v čo najkratšom čase. Dotvára medzi kapitolami veľké napätie a vy ste úplne zúfalí a obviňujete zrazu každého, kto len naznačí niečo, čo sa vám nepáči.

Originalita a dej:
Dej plynie plynulo, občas máte kapitoly z obdobia, keď Wolf strávil na rehabilitácii a tie vám veľmi dobre ozrejmia, ako sa to všetko odvinulo v jeho charaktere, v tom, čo robí. Pre mňa boli tieto kapitoly zaujímavé a vôbec vám neprídu ako niečo, čo je v texte navyše.

Musím priznať, že kniha má originálny nápad, pretože väčšinou sami hľadáte a myslíte si, že viete kto je vrah. Nakoniec to autor úplne premieša a vy ostanete s otvorenými ústami a s chuťou dočítať sa čím skôr na koniec. Síce som ešte veľa detektívnych románov neprečítala, ale tento nápad sa mi zapáčil. Navyše to nebolo iba také nezmyselné vysvetlenie prečo? Všetko malo hlavu a pätu.

Postavy:
A tu sa vyskytol mierny problém.
Celkovo sú postavy dosť povrchné a ich charaktery vám vôbec nie sú sympatické. Miestami sa chovajú ako deti, inokedy sú zas príliš motivovaní.
Stretávame sa s postavou Edmundsom, ktorý je na oddelenie pridelený a z jedného veľkého nič, zo žiadnej minulosti v oblasti kriminality, sa stáva zrazu postavou, ktorá sa snaží všetko vyriešiť, postavou s veľkým rozumom, ktorá vie hľadať súvislosti. Nemôžem povedať, že mi nebol sympatický, naopak, bol veľmi všímavý, neoblomný a páčilo sa mi jeho vystupovanie. Ale! Predsa, priznajme si. Je to už trošku cez čiaru. Aj tá nevšímavosť ostatných kolegov, to, ako sa vypracoval, to, ako kolegovia vždy zastávajú niekoho, o kom si myslia, že ho poznajú.... V každom treťom detektívnom filme to tak býva.
Baxterová je klasická, arogantná, sebavedomá ženská, ktorá sa miestami správa ako žiarlivá žena, a ktorá má svoje tajomstvá. Miestami ju chápete, ale miestami máte chuť priskočiť ku nej a povedať jej, aby sa trošku spamätala.
Wolf má tajomstvá, čo osobne môže priťahovať ženy, pretože sa snažíte o tomto záhadnom detektívovi niečo viac dozvedieť, ale na druhej strane vám jeho chovanie pekelne lezie na nervy. Snaží sa tváriť nad vecou, všetko riešiť sám, pritom má vo všetkom neskutočný bordel !
A ďalšie postavy sú buď kolegovia, alebo okolie, alebo Andrea, ku ktorej prechovávam neutrálny vzťah. V jej postave môžeme vidieť, ako sa človek dokáže hnať za niečím, čo chce, a keď to dosiahne zistí, že to nie je také, aké si to predstavoval.

Celkovo knihu hodnotím ako skvelé, napínavé, doslova dych-berúce čítanie, ktoré vám spríjemní jeden večer. Budete chcieť vedieť viac a viac, až sa ocitnete na konci a budete chcieť ďalší diel, v ktorom sa budú tieto nesympatické postavy ďalej vyvíjať a snáď sa aj trošku zmenia.

Ak váhate, neváhajte! Choďte do toho a prečítajte si ju! 

>Sima<

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára