piatok 11. mája 2018

Oblak a veľryba - Anne Nesbetová (recenzia)

Problém bol v tom, že Noah si už vôbec nebol istý, či si robí srandu, alebo či to boli imaginárne dvere do imaginárneho sveta, alebo či sa nejako skĺzla do štrbiny medzi reálnymi a imaginárnym a zasekla sa tam.


Detský príbeh o Noahovi popretkávaný tajomstvami na pozadí historických faktov si vás získa!

Noah Keller má celkom normálny život, až kým mu rodičia jedného dňa nepovedia, že všetko je inak. Nemá 11 rokov, ale ešte len 10. Nevolá sa Noah, ale Jonah a on spolu s rodičmi idú na pár mesiacov do Východného Nemecka, za železnú oponu. Noahovi sa však v mysli hmýria rôzne myšlienky, tajomstvá, otázky ohľadom svojej rodiny, ohľadom fungovania krajiny a taktiež ohľadom mladého dievčatka, ktoré býva pod nimi.

Cloud-Claudia bola ako duch, ktorý sledoval každý jeho krok. Nachádzal po nej stopy. Krieda, papierik v tvare veľryby. Len ju nikde nezazrel. 


Keďže je kniha pre deti od 10 rokov, tak aj štýl písania je prispôsobený deťom - jednoduchý, rýchly, bez hluchých miest, vyvolá vo vás záujem. Kniha má nielen jednoduchý príbeh dvoch detí, ale je to príbeh, ktorý sa odohráva počas "existencie" železnej opony, kedy boli všetci ľudia vo Východnom Nemecku pod dohľadom, nemohli sa slobodne vyjadrovať. Celý príbeh je teda popretkávaný strachom, hrozbou a tajomstvami.

Napriek tomu, že sa kniha odohráva v takomto prostredí, tak Jonah a jeho kamarátka Cloud-Claudie si našli k sebe cestu a snažia sa žiť normálny detský život. Čo sa nie vždy darí, keďže Cloud-Claudie prišla o rodičov. No na ich strate je aj tak veľa nejasností a tajomstiev, ktoré sa hlavní hrdinovia v tejto knihe snažia nejakým spôsobom zistiť.

"Keď sa na to pozrieš takto," zašepkal Noahov otec a hľadel pritom na jamy v zemi, "uvedomíš si, že sloboda je zložitá vec."


Jonah a Cloud-Claudie sú odvážne deti, ktoré majú celkom odlišný charakter. Jonah je skôr chlapec, ktorý sa drží pri zemi, má v istých momentoch strach a snaží sa kontrolovať všetky situácie, aby to pre nich nedopadlo katastrofálne. Napriek tomu, že dusí v sebe istý strach, tak s Cloud-Claudie sa stáva odvážnym a ochotný čeliť všetkým situáciám čelom.
Cloud-Claudie je dievčatko, ktoré odmieta akceptovať "pravdy", ktoré jej tvrdia ľudia okolo nej - stará mama či zástupcovia "poriadku" v krajine. Chce vedieť detaily a žije si miestami svoj svet, kde je všetko dobré a krásne. Jonahovi dodáva odvahu a vytvára si s ním čistý, detský, kamarátsky vzťah.
Jonahovi rodičia sú miestami blázniví, inokedy vážni. Sú takým stelesnením rodičovstva. Boja sa o svoje dieťa, snažia sa mu pomôcť (aj čo sa rečovej bariéry týka - Jonah sa zajakáva), sú na svojho syna hrdí (Johan si dokáže zapamätať veľa vecí vďaka fotografickej pamäti), no aj napriek tomu majú voči nemu tajomstvá, ktoré mu aj tak neprezradia.

Múr nepreťal iba Berlín: presekol aj srdcia ľudí, ktorí tam žili.


Kniha je plná tajomstiev, histórie, rodičovskej lásky, kamarátstva, neprávosti, príkazov, zákazov, smútku, radosti, ale hlavne nádeje. Nádeje na lepšie zajtrajšky.

Nie je len klasickou detskou knihou, ktorá vám predostrie detský ideál sveta, ale je aj odkazom pre nás všetkých, aby sme pochopili detské zmýšľanie, poučili sa zo svojich chýb, pretože jediné, čo deti potrebujú, je láska blížneho človeka, láska jeho rodičov a spoľahlivé priateľstvá, ktoré vytvárajú spoločne svoje imaginárne svety.

"Prepáč, ale nikdy sa nedozvieme všetko," povedala. "Dokonca ani my dospelí. Iba sa snažíme, najlepšie ako vieme."

>Sima<

Za knižočku ďakujeme AlbatrosMedia. Zakúpite si ju tu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára