piatok 2. novembra 2018

Výkrik - Nicolas Beuglet (recenzia)

Milujete fascinujúce trilery o ľudskom šialenstve a nebezpečnosti vedy? Tak ste na správnej adrese!

Kniha Výkrik je fascinujúca v tom, že napriek tomu, že má vyše 400 strán, autor si dokáže udržať vašu pozornosť, priniesť niečo nové každou stranou, spojiť vedu, vyšetrovanie a lásku, pritom vo vás vzbudiť záujem a nemať zbytočne veľa hluchých miest.

Začať čítať túto knihu je veľká výzva. Dej sa odohráva v psychiatrickej nemocnici, v ktorej zomrel pacient. O jeho smrti sa však nikto nemal dozvedieť. Mladý, neskúsený muž zavolal na políciu, ale v priebehu pár hodín zmenil svoje myšlienkové pochody.
Taktiež ani na mieste činu, či zamestnancoch niečo nie je v poriadku.
Inšpektorka sa púšťa do kolotoča lží, tajomstiev, vedy, historických objavoch, či drsných praktík, pritom musí riešiť vnútorný boj, ktorý sa týka jej manželstva či chyby, ktorú urobila v minulosti.

Na pozadí tajomstiev vyšetrovania nám autor ponúka náhľad do rôznych tém, ktoré sa nás bezprostredne týkajú. Nahliada do komplikovanosti ľudských vzťahov, do "zapálenia sa do vedy", pri ktorom sú ľudia ochotní obetovať čokoľvek či kohokoľvek, téma náboženstva, lásky, ktorá sa objaví v nie najlepšej príležitosti, téma strachu, odvahy, sily bojovať za to, čo je správne, či za niekoho, na kom nám záleží... a mnoho ďalších skrytých tém, ktoré tento príbeh neoslabujú, ale posilňujú v každej vete, v každom slove.

"To, čo človek robí najlepšie, nie je vždy to, čo je preňho najlepšie."


Autor sa sústreďuje na jednu postavu, na inšpektorku a na jej základe buduje celú spleť udalostí tejto knihy. Inšpektorka vám bude sympatická už od začiatku. Silná žena, ktorá keď nemusí, veľa nehovorí, skrýva tajomstvá, má problémy v manželstve, s ktorými sa musí pasovať každý deň, no napriek tomu je dostatočne silná a zapálená v hľadaní dôkazov, koná na vlastné riziko a nachádza v tomto zlom období aj šťastie, ktoré ju miestami až opúšťalo.

Vyšetrovanie napreduje vďaka jej skvelým inštinktom, pohotovosťou rýchlo zareagovať, hľadať súvislosti a nevzdávať sa. Jej ľúbostná linka v tomto príbehu nie je vôbec navyše, naopak je príjemným spestrením napätej situácie a dôkazu, že láska sa rodí kdekoľvek a kedykoľvek.

Príbeh je veľmi dobrý, zaujímavý a tajomný. Autor sa opiera o fyziku, čo je pre mňa oblasť, ktorá ide absolútne mimo mňa, no napriek tomu svoje poznatky, či vysvetlivky, či celkovo dôkazy dokáže podať neskutočne pútavo a zrozumiteľne, že vám kniha pripadá úplne reálna.

Linka náboženstva, ktorá je síce v tejto knihe miestami až taká skrytá v riadkoch, ale veľmi dôležitá, bola zaujímavá a filozofické myšlienky, ktoré sa od nej odvíjali, boli naozaj zaujímavé a miestami až brali dych.

Celkovo túto knihu hodnotím ako úžasný triler, ktorý si získa srdcia tých ľudí, ktorých má. Spojenie vedy, náboženstva, techniky, strachu, krutosti, zmyslu života, lásky si vás opantá, až kým knihu celú "nezhltnete". Nie je určite pre každého, ale mne osobne sa také to "psychično, filozofično" v knihách páči najviac.

>Sima<

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujeme Albatros Media. Zakúpite si ju tu.

2 komentáre:

  1. Ó, tak túto knihu musím mať! Osobne ma tieto záhadné trilery veľmi lákajú, pretože autori dokážu neskutočne, až mrazivo, vykresliť charaktery postáv a dovolť čitateľovi nahliadnuť do ich vnútorných svetov, z ktorých často behá mráz po chrbte. Rozhodne si ma na knihu svojou skvelou recenziou nalákala! Už sa neviem dočkať ^.^ Maj sa krásne♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dúfam, že sa ti bude páčiť. Niekedy ti to možno príde až príliš také trafené, ale tak možno presne toto ťa bude baviť. :P Mňa veľmi. :) ďakujem krásne za ohlas :* krásny dník :))

      Odstrániť