streda 6. februára 2019

Kvety pre Algernona - Daniel Keyes (recenzia)

Ako mu mám vysvetliť, že ma nestvoril?
Robí tú istú chybu ako ostatní, ktorí sa pri pohľade na slabomyseľného človeka smejú, lebo nechápu, že zraňujú niečie city. Neuvedomuje si, že som bol človekom aj predtým, ako som k nemu prišiel. (s. 133)


Charlie Gordon má IQ 68 a obrovskú motiváciu byť múdrym. Nespomína si na minulosť, chodí do školy, kde sa učí čítať a písať, pracuje v pekárni a neuvedomuje si, že niektorí ľudia si z neho robia iba posmech. Napriek nízkej inteligencii je vcelku zdatný, ku každému priateľský a žiari z neho obrovská sila prekonať svoju inteligenciu a stať sa múdrym. Presne takým múdrym, ako ho vždy chcela mať jeho matka, na ktorú si však na začiatku knihy vôbec nepamätá.

Naskytne sa mu možnosť podstúpiť experimentálnu operáciu na zvýšenie IQ a Charlie neváha. Tento pokus bol úspešný na myške menom Algernon, no dokáže človek prijať túto operáciu a bude vlastne úspešná?

Áno, bude. Ale jedného dňa sa začínajú veci komplikovať a Algernonova inteligencia sa začína strácať. Zažije to aj Charlie? Aj jeho inteligencia zmizne?

*

Už dlho som nečítala taký silný príbeh, ktorý by mnou otriasol.
Autor nás počas celej knihy sprevádza Charlieho evolúciou. Zobrazuje nám dva odlišné svety. Svet Charlieho, keď jeho IQ je 68. A svet Charlieho, ktorý vyniká vysokou inteligenciou. Až takou, že si začína uvedomovať, že všetci okolo neho mu nedokážu poskytnúť odpovede na jeho otázky.

Predtým sa na mne smiali, pohŕdali mnou za moju nevedomosť a tuposť, no teraz ma nenávideli pre vedomosti a schopnosti chápať. Prečo? Čo odo mňa, preboha, chceli? (s. 101)


Túto evolúciu si môžete lepšie predstaviť aj vďaka písmu, akým je táto kniha napísaná. Kniha je písaná formou denníka, kde si Charlie zachytáva správy o pokroku. Na začiatku vidieť gramatické chyby, absenciu interpunkcie a následne spoznávate úplne iného Charlieho. Takého, ktorý vie používať interpunkciu, takého, ktorý rozumie dvadsiatim jazykom, takého, ktorý rozumie matematike, záhadám a podobne.

Celá kniha zachytáva Charlieho emócie, ale zároveň aj akýsi rozpad či znovunájdenie jeho osobnosti. Charlie si začne spomínať na minulosť, odkrýva čitateľovi svoje myšlienky, pocity, strach, ale hlavne spomienky malého dieťaťa, ktoré prišlo na tento svet nepripravené a vystavilo sa veľkému tlaku, keď z neho chceli urobiť múdreho chlapca.

Čo sa so mnou stalo? Prečo som na svete taký osamotený? (s. 228)


Autor nám zobrazuje postavu Charlieho ako muža, ktorý objavuje nové veci, učí sa, číta knihy, ale zároveň spoznáva aj svoje pudy, čo sa týka napríklad vzťahov medzi mužom a ženou.

Spolu s hlavnou postavou odhaľujeme nie príliš pozitívnu minulosť, strach dospieť, výsmech zo strany rodiny, ale zároveň objavujeme, že nie všetko je také, ako sa nám na prvý pohľad zdalo.

Čitateľ má skvelý náhľad do dvoch odlišných svetov. Do sveta, v ktorom je Charlie dieťa, ktoré nevie držať krok s rovesníkmi, nedokáže si vybudovať trvalé vzťahy, dokonca ani tie rodinné.
Taktiež do druhého sveta, v ktorom je Charlie dospelý muž, po operácii, mentálnej vyzretosti, uvedomujúc si povahu, správanie ostatných ľudí, ale zároveň aj strach z toho malého Charlieho, ktorý je v jeho tele stále prítomný a on sa cíti ako zlodej, ktorý sa ocitol v jeho tele.

"Za posledné mesiace som sa veľa naučil," pokračoval som. "Nielen o Charliem Gordonovi, ale aj o živote a ľuďoch. Zistil som, že nikomu naozaj nezáleží na Charliem Gordonovi, každému je jedno, či je debil alebo génius. Takže aký je v tom rozdiel?" (s. 222-223)


Kvety pre Algernona sú plné emócii, strachu, objavovania, lásky, rodinných vzťahov, smútku, depresie, snahy vymaniť sa z minulosti, ale zároveň aj šikany, psychického utrpenia a nemožnosti si poradiť.

Silné dielo, ktoré sa vám zaryje pod kožu, ukáže vám rozdiely medzi dvoma svetmi, ktoré zakúsil Charlie, poodhalí súčasný svet (aj napriek tomu, že toto dielo vzniklo v 20. storočí, stále je aktuálne), ukáže pravé charaktery ľudí, ale zároveň vás privedie na cestu, na ktorej si uvedomíte svoje správanie a zamyslíte sa nad sebou.

>Sima<

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujeme Albatros Media Knihu si zakúpite tu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára