nedeľa 17. februára 2019

Naším nebom bol oceán - Patrick Ness (recenzia)

...kto potrebuje diablov, keď má ľudí? (s. 59)


Meno Patrick Ness nie je vôbec neznáme. Svojimi knihami vás vie vtiahnuť okamžite do deja, vytvoriť absurdne reálny svet, získať si vaše srdcia a dokonca miestami aj rozplakať.

Naším nebom bol oceán je krásna ilustrovaná kniha, ktorá ponúka príbeh veľryby Batšeby, ktorý síce miestami príde až absurdný, ale zároveň keď pochopíte jeho posolstvo, tak vám príde až príliš reálny.

Batšeba je veľryba, ktorá nesie svoj žiaľ, a bojuje po boku svojej kapitánky Alexandry. Nie vždy súhlasí s jej názormi a podľa nej príbeh o mužovi, ktorý vraždí veľryby, je iba mýtus, legenda. Avšak jej kapitánka tomu verí, a tak sa vyberú tohto muža (Toby Wicka) hľadať. Čo však nájdu? O čom je vlastne tento príbeh? O bolesti? O smrti? O súcite? O boji?

*

Áno, tento príbeh je poriadne zamotaný, zvláštny, ale zároveň autor nám ponúka pohľad na svet. Pohľad ľudí a pohľad veľrýb. Začnete si uvedomovať, že aj keď je táto kniha vymyslená, tak niečo na tých názoroch, ktoré nám autor sprostredkuje, bude.

Ak bojuješ s diablom, tiež sa ním staneš. (s. 99)


Celá kniha je súzvukom nepokojov, bojov, smrti a zároveň akejsi nádeje a zachovania si rozumu. Ukazuje na silu ducha, potrebu bojovať až do konca, aby bol lepší svet. Nielenže zobrazuje "zlé stránky" ľudí, ale zároveň poukazuje na to, že nie všetci sú tí zlí (veľmi záleží na tom, čo ľudia robia).
Ako aj nie všetky veľryby sú pomstychtivé.

Príbeh je ako rozprávka pre dospelých, ktorá nám má niečo odkázať, upozorniť nás na naše chyby, zmýšľanie, byť lepšími ľuďmi, bojovať za svoje túžby, nevzdávať sa, ale pritom ostať človekom, ktorý má city. Myšlienka toho, že medzi sebou bojujú veľryby a ľudia je skvele zakomponovaná do príbehu a keď ju pochopíte, tak vám celá kniha príde omnoho lepšia a vzácnejšia.

Ilustrácie krásne dopĺňajú text a vy sa počas čítania ocitne na mori, ale aj pod morom. Akoby nám čitateľom ponúkali lepší citový zážitok a lepšiu predstavu celého príbehu. Ak ste čítali Nessovu knihu Sedem minút po polnoci, tak viete, že ilustrácie v jeho knihách musia byť/sú magické. Často možno budete mať aj pocit akoby si žili svoj vlastný príbeh a vy akoby ste zachytávali každú emóciu dvakrát. Raz z príbehu, raz z ilustrácie.

Knihu rozhodne odporúčam každému fanúšikovi Nessovej tvorby, všetkým dospelým, ktorí milujú rozprávky s veľkým významom a radi hľadajú skryté náznaky, ale hlavne všetkým, ktorí milujú ilustrované knihy a chcú nájsť trošku povzbudenia a prečítať si niečo naozaj výnimočné.

>Sima<

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujeme Albatros Media. Knižočku si zakúpite tu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára