streda 19. júna 2019

Less - Andrew Sean Greer (recenzia)

..., keďže sa bojí všetkého, nič mu nepripadá ťažšie ako hocičo iné. Podniknúť cestu okolo sveta ho nedesí o nič viac ako kúpiť si žuvačku. (s. 52)


Arthur Less je neúspešný spisovateľ, ktorého nemilosrdne začne prenasledovať staroba, ktorú vníma ako hroznú nespravodlivosť, veď predsa päťdesiat je vek, ktorý už ani nikoho nezaujíma.
Popritom sa iba teraz naučil ako-tak žiť.

Akoby však nebolo toho na neho dosť, dostane pozvánku na svadbu od svojho bývalého priateľa, s ktorým prežil posledné roky a dúfal v lásku až za hrob. Prepadne ho zúfalstvo a smútok. Svadby sa rozhodne nezúčastní a aby si to ospravedlnil aj pred sebou, prijíma všetky pozvánky na konferencie, literárne podujatia, ktoré veselo ignoroval, no teraz mu prišli vhod.

Naplánuje si cestu okolo sveta, počas ktorej aj oslávi svoje narodeniny. Veď čo už len môže stratiť?

Počas cesty sa ukáže, že môže toho stratiť mnoho - kufor, zvyšky ilúzií, dôstojnosť, no môže aj veľa získať...

"...Aké to je, žiť s vedomím, že nie ste génius, s vedomím, že ste priemerný? Myslím, že je to najhorší druh pekla." (s. 63)


Less je satira o Američanovi na cestách, ktorý sa snaží vyťažiť zo svojho života to, čo mu ostalo.
Snaží sa vyrovnať so svojím starnutím, s neúspechom jeho kníh, s dávnymi priateľmi, s ľuďmi, so svojou homosexualitou, s premárnenými šancami. Príbeh je síce o hľadaní samého seba vo svete, ktorý ho skúša, no zároveň je aj plný humoru, vtipného, dojímavého a krásneho rozprávania o láske, o bozkoch, o cestovaní, o živote.

Less sa zdá už na začiatku veľmi komplikovanou osobnosťou a tak to aj počas celej knihy ostane. Less ponúka čitateľovi náhľad na časť svojho života, no sprostredkúva mu iba to, čo uzná za vhodné. Dá sa povedať, že je veľmi subjektívny a recipientovi podá iba tie informácie, ktoré si myslí, že je vhodné mu odkryť.

Počas svojich ciest odkrýva svoje spomienky nielen na detstvo, ale aj spomienky, ako nažíval počas svojich mladých rokov, ako ho poznačili vzťahy, ako si užíval mladosť, ktorý milenec mu čo do života dal, ako ho vnímajú ľudia ako autora a podobne.

Buď je Less idiot, alebo je srdce vrtošivé. Oboje platiť nemôže. (s. 34)


Hoci sa zdá, že je Less nerozvážny, tak dokáže navodiť úsmev na tvári, rozmýšľať pragmaticky, užívať si svoj život, i čo sa napríklad týka rozličných náhodných známostí, vyťažiť čo sa dá, nájsť správny smer, no vždy ho jeho osud dobehne a jeho život nie je taká veľká katastrofa, ako si na začiatku myslel.

Kniha Less je plná lásky - skôr tej mileneckej, humoru, cestovania, objavovania, zbierania nových skúseností, spomienok - živých či zabudnutých, nadväzovaním nových známostí, plná rôznych charakterov, ktoré však do hĺbky autor neopisuje a predsa len aj Lessov charakter je nám nie úplne a presne známy. Čitateľ si vytvára svoju predstavu a niektoré jeho myšlienky či charakterové črty si len dopĺňa a zaraďuje na základe činov.

"Kdeže cigarety," hovorí Robert, oči zarámované starými hrubými okuliarmi. "To poézia. Tá človeka zabíja. Ale neskôr," dodá, pohrozí prstom, "príde nesmrteľnosť!" (s. 113)


Do deja sa síce ťažko dostáva, pretože autor má veľmi špecifický štýl, priam až poetický, s množstvom opisov, ktoré sú na hladine básnických prostriedkov, a tým vytvára naozaj krásne zladené dielo, no zároveň aj očakáva od prijímateľa,  aby mu venoval všetku svoju pozornosť a hľadal krásu aj v maličkostiach.

Less je síce miestami dosť komplikovaný, ale určite je zaujímavou osobnosťou, ktorá si získa vaše sympatie. Nie je homosexuálom, ktorý sa obhajuje a snaží sa, aby o ňom každý vedel, akú má orientáciu. Svojím životom miestami akoby plával, užíval si život, no niekedy ho musí brať dosť vážne.

>Sima<

Za knihu ďakujeme, objednávajte ju tu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára