streda 24. júla 2019

Maj "pekný" deň - Lina Franková (recenzia)

Niekedy bol reťazec trýzne nekonečný a život sa zmenil iba na menšie a väčšie rany. (s. 38)


Maj "pekný" deň je kniha od slovenskej autorky s tematikou LGBT, v ktorej sa rozoberá vzťah dvoch chlapcov, ktorý začal akosi úplne inak, než začínajú klasické vzťahy.

Oliver je komplikovaný chlapec, ktorý si užíva pozornosť a neradno sa s ním zahrávať. Spolu s kamarátmi uzavrie stávku, že sa do neho zamiluje ustráchaný chlapec Markus.
Na začiatku iba žart, no potom to všetko prepukne v jednu veľkú lásku, ktorú možno prirovnať k tornádu, a zmetie so sebou všetko, čo sa jej postaví do cesty.

Povedal mu niečo výnimočné, niečo čo prehlušilo dlhoročné ticho a prasklo bublinu a on zrazu počul a videl, že vôkol neho je život. Na perách sa mu objavil malý úsmev. A objavil sa aj v jeho očiach. (s. 34)


Lina Franková vytvorila pozoruhodný príbeh dvoch chlapcov, ktorí nielen svojím výzorom, ale aj konaním, sa úplne odlišujú. Zatiaľ čo Oliver koná pudovo, je vysoký, krásny, silný a bezprostredný, Markus je jeho pravý opak - ustráchaný, nízky, málo sebavedomý, koná na základe rozumu a snaží sa byť neviditeľným. Jeho snaha je však márna, pretože sa dostane pod ruky Oliverovi a už niet cesty späť. Markus teda musí vykročiť zo svojej komfortnej zóny a skúsiť pripustiť do svojho života viac šťastia, no zároveň aj bolesti.

Príbeh je zaujímavo podaný, autorka stavila na zvláštnu kompozíciu, kedy príbeh tejto dvojice si "podávajú" ľudia, ktorí sa stali súčasťou ich životov a zasväcujú do neho aj iných. Až kým sa neuzavrie.

Zaliala ho vlna ľútosti, že mu nedokáže pomôcť a znova ho postaviť na nohy. Pridať mu späť roky, ktoré teraz bolestivým plačom stráca, pridať mu výšku, s ktorou by sa mu ľahšie prebíjalo svetom, duševnú silu, ktorá by mu dopriala vyspať sa z toho všetkého...  (s. 323)


Spolu s touto vášňou zmietanou dvojicou dozrievame. Vidíme ich zostupy a pády, prežijeme s nimi výkriky žiarlivosti, hádky, nespútaný chaos, zamilovanie, sex, intrigy, nevera (fyzická či psychická), hľadanie podstaty svojho bytia, až dospejeme do fázy, kedy sa z nich stanú dospelí ľudia, ktorí musia čeliť zoči-voči realite.

Autorka dokázala na cca 350 stranách vytvoriť príbeh, ktorý je zamotaný, no stále si dokáže udržať vašu pozornosť. Jej postavy sú premyslené, dôsledné a často sa aj pod vplyvom udalostí, veku menia, dospievajú a vytvárajú si svet podľa seba.


Nielen príbeh Olivera a Markusa si získa pozornosť čitateľov, ale aj postava Irmy, Šarloty, Félixa či Gabriela, no aj ďalších vedľajších postáv, ktoré dotvárajú tie hlavné a vytvárajú tak celkovú ich charakteristiku.

Skĺzol sa po sklenených dverách na chodník medzi črepiny svojich nádejí a túžob, schoval si tvár do dlaní a pozvoľna utíchal, tušiac, že už nič viac nezmôže. Je koniec. Pokazil už všetko. Kôpka chýb sa navŕšila a rozsypala. (s. 277)


Celou knihou sa nesie atmosféra tajomnosti, smiechu, napätia, lásky a umenia.
Spolu s dvojicou neriešime len ich vzťah a fungovanie, ale zároveň sa posúvame aj do sféry rodiny či priateľstiev.
Markus sa snaží vyrovnať s tragédiou, ktorá postihla jeho krehké srdiečko, no zároveň aj potom prijať fakt, že všetko, v čo doposiaľ veril, je úplne inak.
Oliver sa naopak musí vyrovnať s komplikovanou povahou otca, vytvoriť si vzťah k členom svojej rodiny a nájsť správnu cestu k tomu, aby uplatnil svoju šikovnosť.


Priateľstvo, rodina a vzťahy sú kľúčové motívy, s ktorými potom súvisia aj tie ďalšie.
Priateľstvo, ktoré pomôže, keď je najhoršie. Priateľstvo, ktoré drží spolu.
Rodina, ktorá sa snaží pochopiť. Rodina, ktorú našli. Rodina, ktorú hľadali.
Vzťahy, tie ktoré vás posilnia a tie, ktoré vás zničia.

Zmocnil sa ho dokonalý dojem konca. Akoby sa kdesi blízko pri ňom nahlas a definitívne zatvárali veľké a starodávne dvere, ktorými dosiaľ pre ich mohutnosť nedokázal pohnúť. Hoci do nich dlhé mesiace z celej sily tlačil... Až kým sa nevzdal a nenechal ich navždy tak trochu pootvorené. (s. 332)


Summa summarum, Maj "pekný" deň je krásny príbeh dvoch komplikovaných postáv, ktorý vám vyčarí úsmev na tvári, ale aj pár sĺz. Budete spolu s hlavnými postavami smútiť, hľadať šťastie, miesto vo svete, pravdu, bojovať za to, čo je správne, odcudzovať, ale aj chápať.
Jediné negatíva, ktoré táto kniha má je štylistika, malé písmenká a strašná gramatika (práca jazykového redaktora zlyhala na plnej čiare, čo ma dosť mrzí a ani autorka, ani kniha si to nezaslúžili), no vy jej predsa len môžete odpustiť tento nevedomý prešľap a nájsť krásu tohto príbehu aj napriek tomu. Ja už len na záver, chýba mi Markus!

>Sima<

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujeme samotnej autorke. Môžete ju sledovať na jej instagrame a knihu si zakúpite v každom dobrom kníhkupectve. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára