streda 7. augusta 2019

Sex a lži - Leila Slimani/Laetitia Coryn (recenzia)

ZNÁSILNI MĚ
VEZMI SI MĚ
UDĚLEJ ZE MĚ OTROKA
JSEM JEN
HOLKA Z MAROKA (s. 22)


Leila Slimani je autorkou kníh, ktoré sa zaoberajú nie príliš radostnými chvíľkami, ale svoje postavy často vystavuje zložitým psychologickým procesom, ktoré sa dejú v ich vnútri.
Tentokrát prichádza opäť so závažnou témou, keď sa ženy z Maroka rozhodnú odhaliť svoje myšlienky a vysvetliť, ako to je v otázke sexu, ako muži si vážia či nevážia ženy, a ako to v skutočnosti teda je, v podobe krátkeho komiksu.

Leila sa stretne s Núr, ktorá jej bez zábran rozpráva o svojom živote - o tom, aký prísny a nábožný je jej otec, o tom, ako spoznala kamarátky a prišla na iné myšlienky, o tom, aký je jej sexuálny život, rozpráva o intímnych tragédiách, o tom, čo je povolené a čo nie, ako muži berú ženy, ako sa k nim správajú. Týmto rozprávaním dáva akýsi širší pohľad nielen na svoje detstvo, dospievanie a dospelosť, ktoré sa dajú zhrnúť do pár viet, pretože stále sa to točí okolo toho istého, ale zároveň nám čitateľom poukazuje, ako to prežíva väčšina žien v jej okolí. Aká je otázka sexu tabu. Ako muži si užívajú, no chcú vo svojom živote len pannu, pretože užiť si môžu, ale manželstvo mať s takou nemôžu, pretože prečo by aj mali, keď majú na výber?


Vytvořili jsem obraz pomstychtivého boha a trestajícího náboženství. (s. 45)


Toto drsné svedectvo autorkou otrasie. Rozhodne sa dať priestor ženám, ktoré majú čo povedať.
Prostredníctvom ich príbehov sa pred nami odkrýva dramatický pohľad na ženskú sexualitu v Maroku, na zaobchádzanie so ženami, na tragické osudy, na túžbu mať rodiny, byť šťastné, no pokrytecká spoločnosť a zaužívané "tradície" im to nedovolia.

Maroko sa ako krajina chce chápať ako moderná a postupne sa aj modernizuje, no známy tradícii, ktoré si ľudia postupom času vytvorili, sú tam stále.
Žena stále nemá slovo a i keď sexuálnym životom žijú viacerí, tak nie každému sa to darí dobre zamaskovať. Niektorí ľudia veria v to, že sa to zmení, že Maroko bude krajinou, kde žena bude mať možnosť povedať svoj názor a keď s niekým bude mať pohlavný styk, nebude hneď nečistá a nevhodná na vydaj.

Viaceré postavy poukazujú na život a tradície Maročanov. Kniha sa nielen zamotáva do sexuality, ale zároveň aj do náboženstva a tým pádom dáva čitateľovi priestor na to, aby si svoj názor obhájil a aby ženy pochopil. Asma Lamrabet vysvetľuje, ako to naozaj je a ako to chápu ľudia teraz. Ženy často ani len nemajú priestor a možnosť dostať sa k tomu, aby pochopili, čo im ich náboženstvo dovoľuje, nemajú priestor sa ozvať, a tak musia znášať otcovu pevnú ruku, matkine náreky a mužov, ktorí ich neľúbia.

Mám právo spát s kým chci, a přitom se chtít oženiť s pannou.
Nebuď tak netolerantní! (s. 28)


Ďalej autorka dala priestor homosexualite či dokonca Jennifer Lopez, ktorá nebola podľa obyvateľov Maroka správne oblečená a provokovala. Viacerí sa vyjadrili, že by ju upálili, pretože na ich pôde ukazuje niečo také cudné, ako je ženské telo.

Homosexualita, výtržnosti, filmy, ktoré zobrazujú skutočnosť a sú za to odsúdené. Toto je len zlomok toho, čo je v Maroku zakázané a poburujúce. Muži si akoby vytvorili vlastné pravidlá, ktorými by sa mali všetci riadiť a hlavne aby mohli takto "narábať" so ženským životom.

Spolu s autorkou stretávame rôzne ženy, ktoré trpia tým, že sú odsunuté na vedľajšiu koľaj a muži o ne nemajú záujem, lebo už nie sú panny.
Stretávame prostitútky, ktoré zrejme každý druhý muž navštevuje (vtedy pre nich nie sú problémom, len aby zahnali túžbu), ktoré musia uživiť rodinu.
Ocitáme sa s rôznymi neprávosťami, pochodmi za spravodlivosť, rôznymi udalosťami, ktoré chcú prekročiť tradíciu a ukázať, že všetci sme rovní a máme rovnaké práva.

V knihe Sex a lži sa stretneme so smútkom, s tragédiami, ktoré otriasajú našimi životmi, so zlými podmienkami, násilím, zákonmi, odporom, tvrdou výchovou, homosexualitou, náboženstvom, so ženami, ktoré sú ochotné sa voči tradíciám postaviť a bojovať za svoje práva, no hlavne v každej časti knihy cítiť akúsi nádej, že sa všetko zmení, že ženy budú považované za ľudské bytosti, ktoré majú právo robiť čo chcú a ako chcú a nik ich za to nebude odcudzovať.

Ilustrácie sú krásne, verne zobrazujú emócie na jednotlivých postavách, sú nakreslené do detailov, no zároveň sú jednoduché a presné.

Marocká společnosť je schizofrenní - tvrdíme, že chceme být  moderní zemí, která chrání své obyvatele, ale otázka sexuality zustává nadále tabu. (s. 37) 


Summa summarum Sex a lži sú knihou, ktorá vám zaberie pár minút, ukáže vám iné pohľady na svet, zobrazí vám, ako žijú ženy, ako sa cítia, čo môžu a čo nie.
Spolu s viacerými "bojovníkmi" za ženské práva sa objasňuje nielen postavenie ženy v spoločnosti, ale aj to, ako náboženstvo vplýva na výchovu a chod celej krajiny, na jeho zlú interpretáciu a zaužívané tradície.

Dielo plné myšlienok, viery v to, že Maroko raz bude modernou krajinou, ku ktorej sa hrdo hlási, vás zasiahne, no zároveň aj vo vás "nahlodá" akúsi nádej, že nie všetci obyvatelia sa správajú rovnako, že nie všetci sú tí zlí a že nič nie je stratené, pokiaľ si ženy uvedomia, že môžu niečo zmeniť, tak to zmenia. A v tom je sila týchto krehkých duší.
Nič sa nezmení, pokiaľ si ženy neuvedomia svoju silu. To, že môžu zmeniť podmienky, v ktorých žijú, ak sa postavia za svoje práva a názory a ukážu, že sú ľudskými bytosťami.
I keď je to ťažké...
Ale bude to stáť za to.

Když svou manželku vidíš jako stroj, na rození dětí...
...který nemá nárok na potěšení, a když její tělo považuješ za svuj majetek...
jak máš pak mít zdravý přístup k sexualitě? (s. 69)


>Sima<

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujeme kníhkupectvu preskoly.sk. Knihu si zakúpite tu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára