streda 23. októbra 2019

Cudzinec z papiera - Ivica Ďuricová (recenzia)

Ležali sme tam potichu spoločne ja a on. Ja a Cudzinec, ktorý tu bol, i keď tu nebol. Obklopovala ma jeho vôňa a vo mne rástol pocit istoty a bezpečia, vďaka ktorým som do pár sekúnd zaspala. (s. 192-193)


Asi každá žena v sebe nezaprie aspoň kúsok romantiky. Čo takto si predstaviť, že zdieľate byt spolu s niekým iným, s mužom, ktorého identitu nepoznáte, nikde ste sa nevideli, len jednoducho byt prenajímate a míňate sa v ňom.
Vy ste v byte počas víkendov, on zas počas týždňa. 
Všetko sa však zrazu zmení a jeden nápis na papieru zmení aj pohľad týchto dvoch ľudí na situáciu, v ktorej sa ocitli.

Liana je úspešná žena, ktorá sa mužom páči, avšak ju nezaujíma žiaden konkrétny, nakoľko sa jej stala jedna nemilá udalosť, ktorá zmenila jej pohľad na život, na mužov, na sľuby, na slová...
Žije v Trenčíne, pracuje v Bratislave a vypísala viacero pravidiel, podľa ktorých sa má jej spolubývajúci riadiť. Ten však jedno pravidlo poruší a Liana mu nechá nahnevaný odkaz.

Cudzí spolubývajúci jej však odpíše. 
A ona jemu zas.
A zas.
A zas.


Raz mi niekto sľuboval večnú lásku. No boli to len slová, pretože dnes tu vedľa mňa nestál. Ani  vtedy tam nestál, keď mal. (s. 49)


Jednoduché krátke stickery sa však menia na dlhšie listy a obidva odkrývajú najtajnejšie tajomstvá cudziemu človeku, ktorého nikdy nevideli, hoci bývajú na rovnakom mieste.
Prečo ich to však k sebe tak ťahá? Aké tajomstvá ešte "vyplávajú" na povrch?

Po roku však príde čas odovzdať si kľúče a oni sa budú tomu druhému pozrieť do očí a nájsť odpoveď na dôležitú otázku. Dá sa zamilovať  do niekoho, koho ste nikdy nestreli, iba ste si s ním vymenili pár intímnych listov?

Ivica Ďuricová už od začiatku vtiahne čitateľa do deja. Svojím ľahkým štýlom a tajomnosťou dokáže u čitateľa vzbudiť záujem. Jej štýl je okorenený nielen vtipnými situáciami, pri ktorých sa nahlas zasmejete, ale zároveň autorka stavila aj na slabšiu stránku čitateľa, na emócie, ktoré vyvolajú plač, neschopnosť porozumieť. 

Dá sa milovať dvoch mužov naraz? Viete rozdeliť svoje srdce? A je v poriadku, ak tomu druhému dáte iba polovicu? (s. 205)


Spolu s postavami odkrývame jedno tajomstvo za druhým. Dej príbehu nezachytáva iba listové správy, ale zároveň autorka opisuje mesto Trenčín, jeho dominanty, krásne miesta, až máte chuť sa zbaliť, odviezť sa do Trenčína a preskúmať všetky jeho krásy.

V diele viackrát odbočuje a zameriava sa na Lianinu prácu, na jej vzťahy, problémy, myšlienky či "úchylky" - ako napr. na knihy. 
Lia je postava, ktorú nejde si nezamilovať. Sarkastická, ale rozumná. Krásna, ale zároveň vie, kde končia a začínajú jej hranice.

Kde je tá hranica, keď vám niekto začne byť blízky? Môže byť virtuálna? Môže byť niekto anonymný z diaľky bližšie ako ktokoľvek, kto je vám fyzicky blízko na milimeter? (s. 187)


Cudzinec z papiera je teda nielen krásny príbeh plný smiechu, smútku z odkrývania tajomstiev, ale zároveň je to aj príbeh, ktorý si získa srdcia svojich čitateľov. Jej "kabelkový formát" bude vyhovovať každej, ktorá nestíha, tak si môže zobrať knihu do autobusu a prečítať pár strán.

Kniha je doplnená SMS-kami medzi Lianou a Ninou - kamarátkou, ktorá jej dohodila spolubývajúceho. Listami, ktoré sa dajú ľahko odlíšiť od klasického textu knihy, či už tým, že sú kurzívou, alebo, že sú okolo nich ornamenty.

Cudzinec z papiera je teda knihou, ktorú prečítate na jeden nádych, no pritom v sebe skrýva množstvo emócií, ktoré musíte spracovať a ktoré budú na vás veľmi vplývať. 
A príbeh vo vás bude ešte dlho doznievať...

Čo sa stane, keď niekoho tak veľmi bezhranične a bezpodmienečne miluješ a on odíde? Kam sa podeje všetka tá energia? Čo s tým miestom, ktoré už nikdy nikto nebude vedieť zaplniť? Čo s tou obrovskou dierou v srdci? (s. 144)


>Sima<

Za poskytnutie knihy ďakujeme samotnej autorke, ktorú môžete sledovať aj na jej instagrame



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára