pondelok 28. októbra 2019

Šepkár - Alex North (recenzia)

Ľúbil ju tak veľmi, ako ona ľúbila jeho, ale dar lásky a recept na ňu predstavovali preňho reč s cudzou gramatikou. (s. 115)


Po nečakanej smrti manželky sa Tom rozhodne spolu so synom Jakom presťahovať do dedinky Featherbank, do domu, ktorý im na prvý pohľad "učaroval".
Nič netušiaci sa ocitajú v centre diania, na mieste, kde bolo zavraždených 5 chlapcov, no vraha, známeho ako Šepkár, chytili. Len telo piateho chlapca nenašli...

Avšak stratí sa opäť chlapec. Chlapec, ktorý tvrdil, že za jeho oknom niekto šepkal.
A Jake sa začne správať akosi divne. Tvrdí, že za oknom počuje šepot...

V priebehu rokov som ti veľa ráz vravel, že sa niet čoho báť, že nič také ako netvory neexistuje.
Prepáč, že som klamal. (s. 10)


Alex North napísal temnú knihu, ktorá skrýva množstvo temných tajomstiev. Čitateľ je v okamihu zasadený do deja, autor nenecháva nič na náhodu a čitateľa oboznamuje zo začiatku so všetkým, čo potrebuje vedieť pre lepšiu predstavu. Nie je to klasický príbeh, ktorý naberá napätie, ale dej sa akoby miestami viac vliekol, no pritom vytváral ponurú atmosféru, ktorá sa vás chytí a nepustí.

Opisuje nielen hľadanie strateného chlapca, vyšetrovanie, hľadanie páchateľa, ale zároveň veľký priestor venuje aj stvárneniu psychiky postáv, a to hlavne psychiky malého chlapca.

Jake trpí nielen tým, že prišiel o matku, ale zároveň sa ťažko vyrovnáva so spoločnosťou, s hľadaním kamarátov, so vzťahom voči otcovi, ktorého veľmi ľúbi, no niekedy komunikácia medzi nimi viazne. Často sa uzatvára do svojho sveta, do sveta vymyslených osôb. Veľmi často dôveruje ľuďom a nie vždy im hovorí celú pravdu.

Svet je plný zlých ľudí. Plný zlých snov, ktoré sa nie vždy stanú, keď spíš. (s. 300)


I napriek tomu, že je Jake malý, tak mnohokrát bol významne popredu pred jeho otcom a chápal a vedel súvislostí, o ktorých nemal ako vedieť. Jeho psychika je stvárnená do najmenšieho detailu, ktorú postupne jeho otec odkrýva, avšak čitateľ má neustále pred sebou tajomstvá, ktoré mu autor nehodlá sprostredkovať.

Spolu s vyšetrovacím tímom zachádzame aj do minulosti, stretávame sa so Šepkárom, odkrývame rodinné tajomstvá, problémy, zachycujeme ťažký posun v živote malého dieťaťa, keď mu zomrie matka. Vyrovnávanie sa s jej smrťou, komunikácia s otcom, ktorá naráža do múrov, nepochopenie zo strany iných ľudí.
V rámci postáv autor vytvoril rôzne typy, ktoré buď čitateľa budú fascinovať, alebo znechucovať. Ľudia s rôznymi záľubami; ľudia, ktorí trpia závislosťou; zlí rodičia; osobnosti, ktoré majú zdeformovanú psychiku; ľudia, ktorí si zaslúžia "druhú šancu"...

Niekedy ľudia chcú, aby boli veci komplikovanejšie, než v skutočnosti sú. (s. 95)


Autor nesadil len na klasickú vlnu strachu, ktorú by ste mali pri čítaní pociťovať, ale zároveň odkrýva aj iné nástrahy života, psychiky, či toho, že to, čo robíme, má značný vplyv na druhých ľudí.

V knihe nájde čitateľ potrebnú dávku strachu, napätia, alkoholizmu, šepotu, ale zároveň aj vyrovnávania sa so životom, smrťou, hľadanie zmyslu života, lásku - otcovskú či aj inú, nazretie do minulosti hlavných postáv a zároveň množstvo tajomstiev, pri ktorých vás zamrazí.

Alex North sa vyhral nielen so stvárnením postáv, ale zároveň aj s čitateľovou mysľou, ktorej dal "voľnú ruku", aby si mohla dotvoriť svoju verziu príbehu.

Šepkár je teda pozoruhodná kniha, v ktorej nájdete dávku trileru, krimi, ale zároveň aj psychológie či hororovej atmosféry. Získa si vás nielen zvláštnou atmosférou, ale zároveň aj celkovým prevedením. Medzi knihami tohto žánru teda vyniká nielen námetom, ale zároveň aj skvelým spracovaním od vydavateľstva Lindeni. Ak po nej siahnete, tak mi verte, nebudete ľutovať.

V minulosti nemal nič, čo by sa dalo zachrániť, a nič hodnotné pre budúcnosť, čo by sa dalo zachovať. (s. 202)


>Sima< 

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujeme Albatros Media. Knihu si zakúpite tu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára