piatok 22. januára 2021

Joga na dobrú noc - Mariam Gates & Sarah Jane Hinder (recenzia)


Neviem, či aj vy máte taký pocit, ale v poslednom čase vychádza veľké množstvo dobrých detských kníh, ktoré majú nielenže nádherné ilustrácie, ale zároveň aj silný príbeh či potrebnú dávku hravosti, ktorá sa ukrýva napríklad aj v tejto knihe.

Joga na dobrú noc je už na pohľad zaujímavou publikáciou, ktorá si získa pozornosť nielen detí, ale aj dospelých. Jej prečítanie trvá zhruba pár minút, ale pri dôkladnom dodržaní si dieťa môže odniesť krásny zážitok.

Kniha akoby v sebe skrývala dva texty, ktoré existujú paralelne vedľa seba. Prvým textom je básnička na dobrú noc, ktorej každý verš je na samostatnej strane, zároveň je v súzvuku s ilustráciami. 
Druhý text je už súborom viacerých menších textov, v ktorých už ide o jogu pre deti. Ide o návody, čo treba urobiť. Tie sú napísané v prvej osobe, čo značne pôsobí na recipienta, čiže na dieťa, pretože sa vie viac stotožniť s textom. 

Všetky tieto krátke texty, môžeme povedať básničky, sa začínajú tým, že sa dieťa nadýchne a následne vykonáva pohyby, ktoré sú opísané. Autorka využíva deminutíva, snaží sa priblížiť dieťaťu nielen v tom, že sa zameriava na to, čo je okolo neho a tvorí centrum jeho záujmu (slniečko, hviezdičky, mesiačik, stromček, lienky, motýliky, včeličky, mačička), ale zároveň prispôsobuje dieťaťu jeho jazyk, čím ho postupne akoby upokojovala. 

Po celom cvičení je na konci knihy zobrazený celý plánik Plynulý prechod z pozície do pozície, kde už autorka nepoužíva hravou formou slová, ale už sa zameriava čisto na dané pohyby, ktoré neprikrášľuje, ako príklad uvediem: namiesto pustím obláčiky k slniečku už len využije vetu s výdychom ich vrátim späť. Tento ťah môžeme hodnotiť tak, že básničky počas jednotlivých strán môžu slúžiť aj ako čítanie, úvod k tomu, ako sa správne naučiť meniť pozície, v tomto zhrnutí už zrejme autorka ráta s tým, že dieťa má dané pohyby naučené a už ich len pred spaním vykonáva - inými slovami teda môžeme skúsiť dedukovať, že najskôr chcela pôsobiť na emocionalitu dieťaťa, aby si hravou formou zapamätalo všetky cviky, ktoré potom následne už samo spracováva a jednotlivé prirovnanie si samo dopĺňa v hlavičke, keď cvičí.

Na úplný záver nasleduje Vizualizácia na mäkučkom obláčiku, kde sa už dieťa ukladá na spánok, ponára sa do snov, zaspáva.


I keď daná publikácia neobsahuje príliš veľa textu, tak môžem povedať, že dieťa dokáže zaujať. Akonáhle som ju držala v rukách, tak moja krstná dcéra už podľa nej cvičila a s radosťou počúvala to, čo má robiť. Pred spaním to už aj sama opakovala, bez toho, aby jej niekto čítal (samozrejme, už si urobila na knihu aj nárok).
Ak teda hľadáte niečo, čo detí zaujme, prinúti ich nielen k aktivite rozumu, tým, že budú počúvať a vykonávať pohyby, zamýšľať sa nad nimi, ale zároveň, a to je aj účelom tejto knihy, ich prinúti k aktivite, aby rozhýbali svoje telo a potom spokojné zaspinkali vo svojich postieľkach. 

>Sima<

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujeme grada.sk Knihu kúpite aj na ich stránke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára