sobota 6. mája 2017

DIY - Servítková technika - Decoupage

Nedávno som sa odhodlala vyskúšať niečo nové. Môj starý zápisník sa mi rozpadal v rukách a mňa už jeho výzor nudil. Chcelo to zmenu. Zháňala som pekný baliaci papier, ale žiadny dych berúci som nenašla.
Druhý pokus o zmenu imidžu môjho zápisníka, bol taktiež neúspešný. Oblepila som ho farebným papierom namieto baliaceho a na vrch som nalepila čipku. Vyzeral normálne, ale nebol tak úžasný ako som si to predstavovala.
Pokus číslo tri. Vyskúšam ho oblepiť serítkami!! Ale ako na to?? :O

Prezrela som kopec návodov a každý hovoril niečo iné. Ako to teda má byť?? Pri nákupe servítok som sa spýtala predavačky v kreatívnych potrebách, čo by mi doporučila ona. Zo začiatku zaváhala, pretože som ju zaskočila, ale nakoniec mi povedal, čo používa ona a ja som si už len vbrala to, čo vhovovalo mne.

Preto rada č. 1: Nebojte sa pýtať!! ;)
Rada č.2: Buďte trpezliví, je to veľmi zdĺvavý proces a nepozornosť vám môže roztrhnúť servítku a ťažko sa to opravuje :) Rátajte s tým, že vám to možno zaberie viac času, ako by ste chceli.


Čo budete potrebovať?
Prvotne som sa tvárila ako veľký king,pretože som si povedala, že nepotrebujem žiadne špeciálne lepidlo, ani akrylové farby. Predsa len je to veľký risk a nakoniec som rada, že som si kúpila aj lepidlo, aj akrylák.
☘čokoľvek, čo by ste chceli observítkovať ;)
☘široký štetec
☘akrylovú farbu (najlepšie asi bielu)
☘lepidlo na servítky (ja som si kúpila lepidlo a lak v jednom, myslím, že je to úspornejšie)
☘servítky (ja som použila jednu podkladovú a jednu so vzorom)
☘nožnice (stačia aj len manikúrové- záleží od vzoru na servítke)


Postup:
Ⅰ. Vymaľujte si vaše čokoľvek, čo chcete observítkovať akrylovou farbou (kým farba vyschne, môžete sa pobaviť so servítkami - vystrihujte). Akrylovú farbu môžete zriediť s vodou, ale ak chcete dobre zakryť podkladovú farbu na vašom čokoľvek, čo chcete observítkovať, je lepšie použiť nezriedenú farbu a možno aj viac vrstiev.

Ⅱ. Premyslite si, ako chcete, aby váš výsledný produkt vyzeral. Nič nestrihajte, len si predstavte výsledok. Prirovnajte si servítky jednu ku druhej a vyberte si najlepší spôsob uloženia vzorov.

Ⅲ. Ak už máte predstavu v hlave a ste pevne rozhodnutí, aký výsledok chcete, vystrihnite si vzory. Najlepšie je použiť malé manikúrové nožničky. Buďte opatrní, servítky sú veľmi jemné a ľahko sa roztrhnú tam, kde to nechcete ;)

Ⅳ. Ešte raz si prirovnajte vaše vystrihnuté servítky. Ak sa neviete dočkať výsledku, ste pripravení na ďalší krok.

Ⅴ. Ak je vaša akrylová vrstva príliš priesvitná, naneste ďalšiu vrstvu. (Ja som svoj čierny blok pretrela trikrát)

Ⅵ. A je to tu!! Keď ste spokojní s vašim podkladom, môžete začať lepiť servítky. Pozor!!!! Na lepenie nie je vhodné použiť celú servítku, ale iba jej vrchnú farebnú časť, pretože inak by sa na lapidlo prichytila len tá vrstva, ktorú nepotrebujeme, preto ju odstráňte. Niektoré servítky majú dve až tri takéto vrstvy, buďte si istí, že ste sa zbavili všetkých nadbytočných bielych vrstiev.
Na internete som čítala, že najprv natriete lepidlom váš podklad a keď som sa na to pýtala v obchode, pani predavačka mi povedala, že je to zbytočný krok, ale ja som ho nepreskakovala. Najprv som naniesla lepidlo na servítky (to lepidlo s lakom v jednom). Potom som na naakrylovanú plochu opatrne položila podkladovú servítku. Pomaly a opatrne, aby sa vám nepokrčila, pretože takéto nedokonalosti sa na jemnej servítke opravujú veľmi ťažko.

Ⅶ. Podkladovú servítku pretrite lepidlom a položte naň vystrihnutý vzor. Opäť pretrite vrtvou lepidla. Pozor!!! Aj teraz platí, že je nutné použiť iba farebnú vrchnú vrstvu. Štetcom s lepidlom prechádzajte po vzore. Opatrne. Je lepšie byťstále opatrný, pretože aj najmenšia nerovnosť vás môže sklamať.

Ⅷ. Teraz už len počkáte, kým lepidlo zaschne. Môžete použiť na vrch ešte lak, ale mne vyhovovalo lepidlo s lakom v jednom. Dávajte si pozor, aby ste sa nedotkli nalepidlovanej plochy, pretože by ste tak mohli narušiť vzor na vašom čokoľvek, čo ste chceli observítkovať. Lepislo lepí aok šľak. :D

Ⅸ. Majte radosť s vašej práce. Zvládli ste to!!! ;)

Pre prípad, že by návod nebol dostatočne jasný, neváhajte osloviť nás. Sme vám k dispozícii  ;) Prajem vám veľa nervov a nech vám vaše čokoľvek vyjde ;) ♥
                                                                                                               
 -VErRoOnNyIKA-

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára