sobota 14. apríla 2018

Príbehy na dobrú noc pre rebelky (recenzia)

Dostal sa k nám neuveriteľne rozkošný zhluk najinšpiratívnejších príbehov, aké ste kedy čítali. Sú krátke, jednoduché, výstižné a sú o ženách, ktoré sa nebáli prekročiť prah svojho komfortu a niečo dokázali. Každý z nás by to mohol skúsiť a byť svetu na očiach, no nie je to také jednoduché. Mnohé porušili zákon, ušli, šírili posolstvá proti štátnemu zriadeniu, no každá z nich uspela a spolu sa pokúsili spraviť zo sveta krajšie miesto.

Knižka má trošku iné rozmery, ako som si sprvu predstavovala. Je trošku väčšia, no to nevadí. Je výnimočná ako navonok, tak i zvnútra. Obálka je hravá a ukazuje kreativitu ducha tejto kolektívnej prácičky. Pri prelistovaní vyzerá ako detská knižka. Dokonca hneď na samom začiatku sa píše ,,táto kniha patrí:" Mne, predsa!! :D ale je to krásne žlté so súhvezdiami. Veď čo je inšpiratívnejšie ako trblietavá hviezdna obloha? Inšpiratívna pre deti i dospelých.


,,Všetkým rebelkám na svete:
Snívajte viac,
mierte vyššie,
bojujte silnejšie
a keď budete mať pochybnosti,
pamätajte si, že máte pravdu."

Knižka sa obsahovo skladá zo stovky príbehov o ženách. Umelkyne, političky, lekárky, vedkyne, kráľovné, športovkyne, pirátky, novinárky i obyčajné na prvý pohľad nenápadné sivé myšky. Všetky majú jedno spoločné. Odhodlanie a žiaden strach. Každá dvojstránka je venovaná inému nežnému stvoreniu. Vľavo sa nachádza krátky text s príbehom a napravo je samotná podobizeň. Vždy je napísané kto bola daná žena, kde žila, kde zomrela a kedy žila. Pridané sú tiež krátke citáty daných žien. Niektoré inšpiratívnejšie než iné. 

Na ilustráciách sa podieľalo asi 60 umelkýň zo všetkých kútov zeme. Každá kresba je originálna. Niektoré až príliš. A tu sa u mňa objavuje nespokojnosť, pretože keby niektoré ženy videli, ako ich zmaľovali, asi by neboli také nadšené. Nie každá kresba vyzdvihuje pravú krásu a výnimočnosť týchto žien. Niektoré sú ako kresby so šlabikára, iné sú farebné a prepracované, iné vyzerajú prvoplánovo načmárané. Ja by som sa asi urazila, keby som vyzerala na obrázku v takejto knižke ako napríklad kráľovná Alžbeta I.


Sto príbehov o hrdinkách dejín. Známych i tých menej známych. Sto obrázkov osobností. Dôstojných i tých viac sa ponášajúcich na karikatúry. Dokopy jeden vysoko oceňovaný kúsok kultúry, ktorý nás motivuje, aby sme boli odhodlanejší, silnejší a nebáli sa stáť za spravodlivosťou.

Ženy sú častokrát, hlavne mužmi, označované za tie menej fyzicky zdatné a nemajú veľké uznanie, no táto knižka ukazuje, že i keď možno nezdvihneme jednou rukou celý kamión, naše vnútro unesie váhu celého sveta, ktorý dokážeme zmeniť a bojovať za lepší zajtrajšok. Môžeme pomáhať tým, ktorým nemá kto pomôcť, môžeme zachrániť tých, ktorí sa nevedia ubrániť, môžeme posmeliť tých, ktorý sa boja.

Veľmi inšpiratívna a obľúbená knižka u mnohých čitateľov. Kreatívne spracovaná, zázračná a plná odhodlania zo všetkých kútov sveta. Coco Chanel, Frida Kahlo, Kleopatra, setry Bronteové, Virginia Woolfová, tenistky Williamsové, Amelia Earhartová a mnohé ďalšie... ;)

Za knižočku veľmi krásne ďakujeme kníhkupectvu Albatrosmedia. Objednať si ju môžete tu.
- Rony -

2 komentáre:

  1. Knížku jsem nečetla, slyšela o ní, ale moc nevěděla o čem je a vypadá zajímavě, lákají mě hlavně ty ilustrace. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. to áno, knižka je nádherná a taká iná, že láka už len na pohľad ♥

      Odstrániť