utorok 10. novembra 2020

Smrtiace tajnosti - Robert Bryndza (recenzia)

Jedného zimného rána nájde matka po prebudení svoju dcéru zmrznutú v krvavej mláke v malej predzáhradke. Kto by bol schopný takejto brutálnej vraždy počas vianočných sviatkov?

Erika, ktorá sa cíti veľmi zraniteľná (nielen po poslednom prípade, ale aj čo sa týka jej súkromia), sa rozhodne pustiť do vyšetrovania. V okamihu, keď sa pustí pracovať so svojím tímom na tejto vražde, objavia sa súvislosti s útokmi v tej istej, doteraz pokojnej štvrti Londýna.

Všetky tieto útoky spája jediný detail - obete boli napadnuté postavou oblečenou v čiernom s nasadenou plynovou maskou. Avšak iba jedno napadnutie skončilo smrťou - napadnutie krásnej tanečníčky burlesky, ktorá skonala pred dverami svojho domu.

Fosterová sa púšťa do prípadu, do ktorého ide vždy na 100 %. V predchádzajúcej autorovej knihe mi chýbala akási akčnosť, ktorá sa prejavila v Smrtiacich tajnostiach. Autor akoby nabral nový dych a knihu vystupňoval už od začiatku až po koniec. Vtedy, keď si myslíte, že už viete, kto je vrah, tak sa všetko obráti a pred vami bude ešte pár desiatok strán, ktoré všetko zamotajú. 

Táto Bryndzova kniha je veľmi vydarená - nechýba v nej napätie, tajomstvá. Nie sú síce prístupné pohľady vraha, iba pri vyšetrovaní sa objavia kapitoly venované vyšetrovaným osobám, a to tejto knihe pomohlo a čitateľ ostal v napätí. 

V poradí už šiesta autorova kniha zo série s Erikou Fosterovou v sebe obsahuje určitú schému prvkov, ktoré autor v každej knihe inak rozpracúva. Tentokrát však išiel omnoho ďalej, do histórie, ktorá ovplyvnila nielen životy ľudí, ktorí zomreli, ale neustále ovplyvňuje fungovanie tých, ktorí žijú.

Nechýba nevera, manipulácia, vražda či dokonca samovražda, alkoholizmus, neľudské zaobchádzanie, nedostatok slobody, nových postáv, ktoré zamiešajú karty v živote hlavných predstaviteľov, ale zároveň dávka súkromia, triumfu, istej satisfakcie.

V Smrtiacich tajnostiach sa nezabúda ani na epizodické postavy, ktoré smerujú hlavné postavy do ich ďalšieho fungovania a uvedomovania si určitých priorít. Čitateľ má možnosť nahliadnuť do súkromia, ktoré však nie je tentokrát príliš opísané, pozornosť sa venuje deju a postavám, ktoré súvisia s vyšetrovaním. 

Postavy sú rôzneho typu pleti, orientácie či národa. Autor vytvára rôzne charaktery s rôznymi osudmi, zahráva sa s rodinnými tajomstvami, skúša svoje postavy vsadiť do známeho miesta, ktoré je plné bolesti, ale necháva ich, nech samé dokážu sa dostať z kruhu, do ktorého sa vlastným či cudzím pričinením dostali.

Záver bol zaujímavý, nová téma, ktorá nie je typická pre autora, bola načrtnutá a vytvorila z knihy ešte čitateľnejší kúsok. 
Hoci autor nemá tendenciu gradovať strach, má však schopnosť gradovať dej, za čo si získal moje sympatie a rovnako môže získať aj tie vaše.

>Sima<

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujeme grada.sk Knihu si kúpite aj na ich stránke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára