streda 23. júna 2021

Rybárske rozprávky : Zuzana Pospíšilová / Michal Sušina (recenzia)


Príde vám rybárčenie zaujímavé? A čo keby ste sa dozvedeli, prečo už nikto neuloví zlatú rybku, prečo majú sumce fúzy, ktorá rybka vie pričarovať lásku a ktorá je veľmi lenivá? Už sa len nechajte chytiť Rybárskymi rozprávkami.

Krátke rozprávky od Zuzany Pospíšilovej s ilustráciami od Michala Sušinu sú plné poučení, fantázie, dobrodružstva, lásky k prírode a odmeny za dobré skutky.

Od vymyslených postáv vodníka či čerta sa postupne dočítate rozprávky o jednotlivých rybách, o ľudských nedostatkoch, ktoré majú svoje následky (a to napríklad znečistenie prírody, závisť...), o rozprávkovom deduškovi, o úspechoch v chytaní chýb, o ľudskej dôvere a láske, o hrdinských činoch, o princeznej, ktorá sa chcela naučiť rybárčiť, o čarovných predmetoch a o dobroprajnosti.

Každá rozprávka skrýva v sebe isté ponaučenie. Niektoré poučenia sú evidentné už zo slov, niektoré treba hľadať priamo v texte, ale každá využíva prvky fantázie, oslavu dobrých vlastností či potrebu nejakej zmeny.

Jednotlivé texty nie sú ani príliš dlhé, ani príliš krátke, ale všetky sú krásne spracované, oslavujúce ryby a rybárstvo. Táto mierne podaná ekologická téma určite v deťoch vzbudí záujem, prinesie im možno iný pohľad na prírodu a zároveň podporí aj ich fantáziu, či naozaj niekde pod hladinou nežije smutný vodník, lebo jeho voda je príliš studená, či niekde na dne jazera nie je prsteň, ktorý keď si dievčina navlečie, sa z nej stáva vodníkova nevesta, alebo či naozaj ryby vedia rozprávať a pomáhajú ľuďom, v ktorých dušiach vidia lásku a pokoru.

Rybárske rozprávky sú vhodné pre staršie deti, ale aj deti pod 10 rokov v nich nájdu určite svoje kúzlo. Autorka navyše napísala aj iné podobné publikácie: Hasičské rozprávky, Policajné rozprávky, Záchranárske rozprávky, ktoré tiež vyšli vo vydavateľstve Grada Slovakia. Deti tak môžu v nich nájsť dobrodružstvo, fantáziu, zamyslenie, poučenie a uvedomiť si pozitíva a prínos jednotlivých zamestnaní, veď aj rybárstvo je isté zamestnanie, ale skôr také na oddych, vlastne využitie voľného času na prospešnú činnosť.

>Sima<

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujeme vydavateľstvu Grada Slovakia. Knihu kúpite aj na ich stránke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára