pondelok 5. februára 2018

Havraní chlapci - Maggie Stiefvater (recenzia)

,,Gansey to videl takto: Ak máte talent na hľadanie vecí, tak dlžíte svetu ich nájdenie."

Vyzerá to sľubne, no nie? Havrany, nevšedná zápletka, pozoruhodný pútač pozornosti a havraní chlapci... V prvom momente som sa zamilovala do tejto koncepcie. Bola som nadšená i sklamaná zároveň...

Na prvý dotyk je kniha dokonalá. Veľa stránok, no tenkých stránok, dáva celému konceptu neuveriteľnú jemnosť. Hladkali ste už niekedy stránky popri čítaní?? Ja teraz áno. Pevné viazanie knižke nedovoľuje prelomiť sa. Je pevná a jemná a neviem prečo, toto ma tej knižke dostalo ešte pred začítaním sa.

Autorka nám ponúka príbeh z viacerých pohľadov. Nič nám tak neunikne. Na jednej strane máme Blue a jej uletene okultisticjú rodinu a na druhej strane sú tu rôznorodí havraní chlapci, študenti prestížnej chlapčenskej školy, ktorí nie sú tak nafúkaní, ako by sa na prvý pohľad zdalo. 

Udalosti naberajú nepredvídateľný smer a pomalú rýchlosť. Štýl autorky sa mi zdal trošku komplikovaný, strácala som sa v jej ťažkých vetách, no prelúskala som sa cez počiatočný nepokoj a stránky sa už neskôr otáčali akoby samé. Aj keď knižke chýbajú akčné chvíľky, sú nahradené nenormálnou mágiou, ktorá je nová, iná a originálna. V novom svetle a na novom mieste. Autorka pracovala so skutočnými pojmami (Glendover, Henrietta). Aj napriek nedostatku iskry, tento príbeh oplýva potenciálom.

Už od začiatku nám je jasné, že niečo sa stane. No autorka nás v tejto neistote chvíľu pomučí, pretože neprezradí svoje zámery hneď. Môžeme iba tušiť, čo sa asi stane. Dopuje nás prchavým napínavým a tajomným pokladom. Zatiaľ čo naša pozornosť je upriamená na Blue a jej pomaly sa rysujúcu väzbu s Ganseym, autorka nás odkláňa k línii hľadania pokladu, ktorý sa stáva číslom jedna pre všetkým z tejto rôznorodej party. Je to však fajn, že nám autorka neodhalí všetky svoje esá hneď v prvom dieli, ale schováva si ich bezpečne skryté do budúcna. To nás navnaďuje na pokračovanie. Zvedavosť a túžba po špičkovom vyvrcholení.

,,Moje slová sú spoľahlivým nástrojom deštrukcie a ja som zostal bez schopnosti zneškodniť ich."

Havraní chlapci sú skvelé osobnosti. Každý jeden je výnimočný. Ten zásah vyššej moci peňaženky je tam viditeľný, no viditeľné je aj to, ako s tým chlapci bojujú. Gansey je dobrák poháňaný šialenstvom, pokiaľ ide o hľadanie Glendovera, rozdal by sa pre svojich kamarátov; Ronan je krehký zlostivec, ktorý však vie prejaviť lojálnosť; Adam je nepochopený trpiteľ, ktorý sa strmhlav ženie sa svojou slobodou; no a Blue je dieťaťom veštice s veľmi rozmanitým zmyslom pre módu. Všetci na mňa pôsobilil veľmi milým a presvedčivým dojmom. 

Prečítala som HCh v rekordnom čase, a síce nemôžem tvrdiť, že ma očarila, no určite ma dostala a nalákala ma na pokračovanie. Páčila sa mi tá nenásytná honba za enegiou. Túto sériu nezavrhujem, očakávam ohňostroje z ďalšieho vývoja a teším sa na ten pocit byť súčasťou príbehu, ktorý pokračuje ďalej...

Za knižku ďakujeme internetovému kníhkupectvu preskoly.sk. Knižku si môžete zakúpiť TU. ;)
Rony -









1 komentár:

  1. Príbeh nie je dokonalý, ale mňa neskutočne oslovila tá tajomná atmosféra. Zbožňujem v knihách všelijaké záhady, obzvlášť sa mi páčilo spojenie príbehu s ley-lines.
    Ja som už prečítala celú sériu a v podstate som spokojná. Niektoré veci mohli byť lepšie, ale rozhodne je to príbeh, ktorý mi ešte dlho zostane v pamäti a raz sa k nemu vrátim.
    Gansey je úžasná postava! <3 <3 <3

    OdpovedaťOdstrániť