nedeľa 8. apríla 2018

Traja spáči - Maggie Stiefvater (recenzia)

Tieto knižky u mňa dostali zelenú vďaka mnohým odporúčaniam. Každý ich zbožňuje a ja som nechápala prečo. Každý ich čítal. Okrem nás zase :"D ale chcela som to zmeniť a presvedčiť sa, čo  také úžasné tento príbeh ponúka. Prišla som na to až pri tretej knižke.

,,Priateľstvo, na ktoré možno prisahať. Ktoré možno podkopať tak, že sa takmer zlomí, a predsa sa vráti silnejšie ako predtým."

Je úžasné sledovať, ako sa postavy správajú, ako menia svoje zmýšľanie, ako sa vyvíja ich vzťah, ako sa hašteria a kamarátia v priebehu tak dlhého príbehu. Každá knižka prináša niečo nové. Iné zvraty, iné objavy, iné prekvapenia. Udalosti sa striedajú nečakane a posúvajú vpred tajomstvami zaprášený príbeh a hľadaní starej legendy. A poznáte to. Keď už si myslíte, že ste konečne niečo našli, je to len oblb. No niečo predsa len objavia. Síce nevedia, čo s tým, ale posúvajú sa a ženú sa ďalej a ďalej do nebezpečného dobrodružstva. Nevzdávajú sa a pred očami majú len víziu ich kráľa.

Ich pátranie pokračuje, no tentokrát ich tlačí čas, nie sú jediní. Musia byť ostražití, musia prísť na niečo skvelé, aby sa im to podarilo prvým. Niekedy som mala však pocit, že sa konca ani nedožijem. Príbeh bol napínavo naschvál napísaný pomaly.

,,Nechceš, aby som ich mala tak veľmi rada, lebo.. sa ma snažíš uchrániť pred sklamaním? Vieš, čo je ešte dočasné? Život."

Čoho som sa najviac bála, tak to bol Adam. V HCh bol taký cute, milý a oddaný. A potom? Ochladol po svojej obete Cabeswateru a ja som sa len bála a bála, kam ho to dostane. No bol oveľa príjemnejší, ako som bola čakala. Ronan, ten tiež trošku zcukrovel, i keď nie tak veľmi, ale už si zvykol na Blue, aj na smrť otca, aj na okolnosti. Vyrovnanejší bol určite lepší. I keď jeho výbušnosti sa je len ťažko zbaviť. No a Gansey, ten zostal Ganseym. Až na fakt, že by rád vyšiel s pravdou von. Ja som zvedavá, kam ich Blueina kliatba dostane.

V tejto knižke sa do popredia dostávajú aj bosorky z Fox Way 300. Pomáhajú si a dokonca s chalanmi idú až do terénu. Tiež pán Sivý je novonadobudnutým priateľom, no len ťažko dokážeme predpovedať jeho kroky. No a taktiež sa nám dostane návštevy od pána profesora Maloryho, ktorý mne osobne kazil intímčo tým, že všade strkal nos, ale aj návštevy od ,,šéfa" pána Sivého, ktorý to celé dosť popletie, ale popletenie sa dalo očakávať pri toľkom počte strán.

,,Dnes v noci bolo Camaro ako Gansey: hrozivé a vzrušujúce, ochotné urobiť, čokoľvek si zaželá."

Tento príbeh sa stupňuje a stupňuje a nedokážem si predstaviť, čo sa stane v poslednej knižke, pretože táto autorka sa s príbehom tak hrá, že moja predstavivosť už nevie, kto by to tam ešte viac zamotal. Traja spáči sa skončili extra napínavo, tak neviem, či chcem čakať, kým vyjde aj posledná časť, i keď to bude už čoskoro ;) ale mať doma tri knižky v slovenčine a tú poslednú v angličtine, nebolo by to divné?? O.o

Za knižku ďakujeme kníhkupectvu PantaRhei. Môžete si ju objednať tu ;)
-Rony-

2 komentáre:

  1. Krásná recenze a vzhled blogu. :-)
    Tuhle knihu jsem nečetla, al slyšela jsem o ní, jen nevím proč mám pocit, že v češtině nevyšla a přiznám se, že e čtením příběhu bych možná ve slovenštině měla trochu problém...:-/
    Máš krásný blog! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne ♥
      no to neviem... ja väčšinou radšej prečítam v češtine knižku, pretože ten preklad je niekedy taký príjemnejší, ale nemám s tým problém, netuším ako to funguje naopak O.o
      no ja počujem len samé dobré ohlasy na túto sériu tak sa kľudne začítaj a daj vedieť či sa páčila ♥
      ďakujeme ♥

      Odstrániť