piatok 1. júna 2018

Hnev, čo si zasial - Angie Thomasová (recenzia)

Príbeh Starr, ktorá bola svedkom vraždy jej kamaráta Khalila. Lenže to nebola len taká hocijaká vražda, Starr a Khalil sú černosi a policajt, ktorý vystrelil, je beloch. Čo však zmôže šestnásťročné dievča vo svete plnom belochov, kde si každý hovorí svoju pravdu a nie tú ozajstnú ? Starr sa však rozhodne bojovať za svoju pravdu a uctiť si Khalila, pretože on by pre ňu urobil to isté.


Nedovoľ im, aby ti vkladali slová do úst.


No... Bolo to fajn. Viac než fajn, ale stále mi tam akosi niečo škrípe a vynecháva.

Príbeh je určite zaujímavý aj napriek tomu, že je plný rasizmu, drog, gangov a neprávosti, ktorej sa polícia dopúšťa. Keďže táto kniha je skôr pre mladých čitateľov, tak je "dobré" písať o takýchto "veciach", pretože nie je "dobré", keď sa mlčí a nikto o ničom takom nevie. (Už sa ani vyjadrovať neviem). Autorka sa určite pustila do niečoho, čo nie je ľahké a vyvolá vo vás zmiešané pocity, ale zvládla to dobre.

Niekedy môžete urobiť všetko správne, a aj tak sa čosi pokazí. Dôležité je, aby ste nikdy neprestali robiť to, čo je správne.


Síce, musím priznať, čítať túto knihu bolo občas dosť veľký problém, pretože som 200 strán čítala 2 dni! Dej sa neskutočne vliekol a autorka prakticky neponúkala nič nové. I keď ! Počas tých 200 strán vám predostrela rôzne životné osudy (nielen Starr a Khalila), život v gangoch, ako to chodí, aká je nevraživosť bielych voči čiernym, ale zároveň aj naopak. Poukázala na silu lásky zo strany rodiny, či už rodičovskú, alebo aj súrodeneckú. Starrinu rodinu som obdivovala, pretože napriek všetkým zlým udalostiam, čo sa stali, tak stále držali spolu a ľúbili sa, boli si oporou.

Bolo miestami až ťažké čítať o tom, ako spolu večerali a naraz počuli iba výstrely a museli sa schovať. Starr aj keď sa miestami tvári ako hrdinka, tak nie vždy sa dokázala postaviť na stranu svojich priateľov, nie vždy dokázala otvoriť "hubu" a povedať, čo si myslí. Niekedy mi doslova jej postava liezla až na nervy, pretože niežeby ochraňovala svoju rodinu, priateľov, seba, ona jednoducho bola ticho a ani nemukla. Tak ako, haló ?! Ja by som vykričala všetky moje zlé myšlienky a poslala všetkých do čerta ! V tomto prípade mi prišlo akoby to už nebola ona. Tvárila sa ako veľká hrdinka, ale keď prišlo na lámanie chleba, tak držala ústa (aspoň pred priateľmi). Áno, dá sa chápať, že nechcela pred nimi odkrývať svoje tajomstvá, ale keď už mám nejaký ten čas svojich kamarátov, tak asi sa im zdôverím, či?! Veď bojovala za pravdu, tak čo ju nepovedala aj im ?!

Policajt sa obráti k tatkovi a povie: "Nepustím vás z očí. Nezabudnite na to."


Celkovo ale musím zobrať do úvahy, že to mala miestami dosť ťažké. Život na ulici, v ktorej mohol kedykoľvek ktokoľvek vytiahnuť zbraň a niekoho odstreliť. Život plný strachu, ľútosti a bolesti. Život, ktorý ju pripravil už o druhú blízku osobu a stále sa s tým nevedela zmeriť (veď kto by aj?!). Napriek tomu sa snažila byť veselá. Dievča, ktoré chodí na lepšiu školu, je bezstarostná a optimistická. Áno, v tomto som ju obdivovala. Reálna hrdinka, ktorá má svoje chyby, ktorá nežije život, ktorý by sme mohli závidieť, ale miestami sa skrátka správala .. neprirodzene.

Kniha ako celok na mňa pôsobí ako dobrá záležitosť. Páčilo sa mi ako autorka predostrela rôzne problémy, rasizmus, slang, smrť, bitky, nevraživosť bežnému čitateľovi, a tým mu dovolila nahliadnuť, aspoň okrajovo, ako to v gangoch chodí. Starr určite nemá život ľahký a osud sa s ňou nemazná, ale dokáže v sebe nájsť silu a bojovať (nakoniec!).

Príbeh plný smrti, neprávosti, rasizmu, ale aj príbeh plný lásky, sily, podpory, pochopenia a toho, že každý za svoje činy bude pykať (či ani nie?!).

"Starr, odvaha neznamená nemať strach," povie. "Odvaha znamená, že niečo urobíš aj napriek strachu. A to je presne tvoj prípad."


>Sima<

Za knihu ďakujeme AlbatrosMedia. Zakúpite si ju tu.

2 komentáre:

  1. Hm, určite to znie ako niečo o čom treba hovoriť (teda, myslím témy tejto knihy), ale z doterajších ohlasov mám dojem, že v tomto prípade sa autorke žiadna diera do sveta nepodarila. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to určite nie. 😅 Ale ako YA kniha je fajn. 😊💟 niekedy mi však skôr prišlo, že sa zamerala na život v gangoch a na vzbury než na tú vraždu.

      Odstrániť