pondelok 4. februára 2019

Justínka a asistenčný jednorožec - Kateřina Maďarková (recenzia)

Kto by nemal rád rozprávky? Aj keď už máte vek na to,  aby ste riešili dôležité (resp. zbytočné) veci, tak vždy sa radi ponoríte do krásneho vymysleného príbehu.

Justínka a asistenčný jednorožec je krásna knižočka, ktorá je plná ilustrácií a fantázie. Justínka je malé dievčatko, ktoré trpí nedostatkom fantázie a nemá kamarátov. Jej maminka je z toho zúfalá a snaží sa jej pomôcť. Lekár Justínke predpíše asistenčného jednorožca, ktorý jej má sprostredkovať cestu k fantázii a ukázať jej jej krásu.

Knižočka má necelých 100 strán, no skrýva obrovské posolstvo. Autorka krásne vykresľuje život Justínky, ktorá stratila svoju fantáziu, a sprostredkúva nám jej znovuobjavenie.

Radi by ste cestovali do minulosti alebo budúcnosti a vôbec si neužívate cestu prítomnosťou. (s. 72)


Autorka prináša príbeh, ktorý si zamilujete. Príbeh plný tajomstiev, ciest do zázračných krajín, ale zároveň miestami máte pocit, že autorka sa prihovára aj starším čitateľom a ukazuje im "pravú tvár" sveta, v ktorom žijú.

Táto nápadná knižka (formátom, spracovaním) si získa srdcia nielen najmenších, ale aj starších. Objavíte v nej krásne myšlienky, priateľstvo, lásku rodiny, smiech, zábavu, ale zároveň vám malinkými výletmi ukáže, že fantázia je veľmi dôležitá.

Pre deti je táto knižočka ako stvorená, pretože začnú veriť svojim snom, vymýšľať, tvoriť a radovať sa. Objavia nové kamarátstva, preskúmajú vymyslené krajiny a nájdu fantáziu, ktorá ich sprevádza už od narodenia.

Kniha poukazuje na detské hry, na vytváranie imaginárnych osôb, dokonca aj kreslenie môže byť v inom svete veľmi potrebné. Spolu s jednorožcom a Justínkou objavujeme deti objavujú krásu slova, priateľstva, farbičiek, dúhy, prírody, rodiny. Autorka mladším čitateľom sprostredkuje úžasnú a zaujímavú cestu, ale zároveň starší sa pri čítaní vrátia do detstva a objavia detskú radosť, detské sny a túžby.

Summa summarum Justínka a asistenčný jednorožec je nielen kniha pre malých, ale aj pre "veľkých". Ilustrácie krásne spestrujú dej, sú hravé, farebné a pútajú detské očká. Čítanie si užijete a príbeh Justínky vás zahreje pri srdci.


>Sima<

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem Albatros Media. Knižočku si zakúpite tu.

2 komentáre: