nedeľa 28. júla 2019

Dcéra ľudstva - Giovanna a Tom Fletcher // recenzia

Nie je jednoduché napísať originálny príbeh, ktorý vtiahne každého čitateľa a navnadí ho na pokračovania či iné podobné knižky. Dnes už máme preplnené knižnice, kníhkupectvá, poličky a veľa knižiek môžme považovať za opakujúce sa a neoriginálne. Našťastie pre nás však ešte existuje veľa autorov, čo si aj v dnešnej dobe vedia získať srdcia nadšených čitateľov svojimi jedinečnými myšlienkami, a v prípade Dcéry ľudstva to nebude inak.

Už na prvý pohľad knižka zaujme každého knižného obdivovateľa. Však kto by nechcel v zlate odetú knižku? A ešte keď ju k tomu zdobí tak krásny premyslený a prepracovaný symbol. Aj keď netušíte, čo knižka ponúka, už len vďaka svojmu zovňajšku má knižka neprekonateľné čaro a silu.

Čo sa týka hlavných postáv, tak o tom sa ani nemusíme baviť. Obaja hrdinovia si získali moju plnú dôveru a moje romantické srdiečko vždy s radosťou zaplesalo, keď sa na ,,scénu" priplachtil Bram. Eva je Spasiteľka, jediné dievča na planéte, ktoré musí zachrániť svet, no a Bram je pilotom. Nie len takým hocijakým. Je najlepší. Bram je zlatíčko. Má to v hlave pokope. Je vytrvalý, má zmysel pre sprvavodlivosť a nevzdáva sa. Ctí si pravidlá, no jeho srdce vždy zvíťazí. Eva nie je žiadnym opakom k Bramovi. Je takisto silná a odvážna. Vôbec nie je hlúpa. Je inteligetná a veľmi všímavá. Obaja hrdinovia nosia v sebe také to svetielko správnosti a jedinečnosti. Eva je bábka v rukách mocných. Veď vyberať si partnera iba z troch možností, ktoré vyberie niekto za vás, tak to je skutočná katastrofa. A to len pre záchranu ľudstva. Splodenie dievčať, ktoré svet potrebuje. No možno sa dočkáme vytúženého vzdoru, ktorý pozlátko dokonalosti naruší.

,,Letmo pozriem na miesto, kde som strávila lenivé dni svojho detstva... Z tej spomienky mi zostane smutno. Nie z nostalgie, ale z ľútosti nad tým naivným malým dievčatkom."

Vďaka pohľadom týchto dvoch mladých ľudí vidíme svet aj zhora aj zdola a máme tak lepší prehľad o svete aj o ich pocitoch. Navyše ja milujem chlapčenské pohľady, takže tu sa nemáme o čom baviť :D

Príbeh je originálny a výnimočný. Posledné dievča na Zemi? To musí byť žart, no nie? Verte mi, nie je. Eva je naozaj jediným dievčaťom, ktoré za posledných pár rokov narodilo. Zo všetkých ostatných žien už sú babičky alebo sú zavreté v nejakých špeciálnych komorách, ktoré ich držia ,,pri živote". Dúfam, že ďalšie diely nám odkryjú viac aj o tejto stránke tohto sveta budúcnosti, pretože je to ozaj zaujímavé.

Aj keď je v tomto svete žien žalostne málo a vyzerá to tak beznádejne, že žiadne ďalšie sa, bohužiaľ, nenarodia. Nemajú žiadne privilegované postavenie. Zdá sa, že áno, pretože všetky by chceli byť matkami Evy Spasiteľky, avšak v skutočnosti plnia len úlohy nejakých vychovávateliek a náhradných matiek. Pôsobia viac ako slúžky, nech ako niečo, čo by sa malo chrániť a strážiť. Je mi ľúto, že ani v takejto chvíli si spoločnosť nevie vážiť ženy viac. Je žalostné, že sa stávajú len objektom pokusov a výzkumov.

Eva dostala hologram Holly, kamarátku. Toto dievča však ovláda partia chalanov pomocou ultramodernej technológie. Dokážu svoj mozog vložiť do nehmotného umelého stvorenia. V ovládaní Evinej kamarátky sa striedajú traja takýto piloti. Ona má však svojho favorita a nemusím vám ani prezrádzať kto to je, pretože je to aj môj favorit. Škoda, že im nie je súdené byť spolu. Tento dôkaz moci modernej technológie len ešte viac šliape po ľudskosti.

,,Si milovaná. Si svoja. Nie moja ani ich. Pamätaj na to."

Nachádzame sa teda v ďalekej budúcnosti plnej dronov, kryptokomôr a hologramov. Z technickej stránky sa knižka tiež skvele číta, pretože vzbudzuje v čitateľovi hlbokú zvedavosť, pretože každého predsa zaujíma, ako bude svet vyzerať o pár rokov. O pár desiatok či stoviek rokov.

Knižka neustále priťahuje pozornosť a ja sama som pri nej občas zabúdala dýchať, pretože som hltala každé jedno slovo a nechcela o nič prísť. Knižka je dokonale akčná a príjemná. Nič extra krvavé a násilné. Žiadne znechutenie mi neprivodila. Za to je podaná dosť realistickým spôsobom. Odsudzuje sebeckú spoločnosť a pozdvihuje silu jednotlivca. Knižka je hrdinka sama o sebe a myslím, že nie len námetom, ale aj spracovaním, premyslením a konštrukciou je naozaj jedinečná a varuje nás ako ľudí moderného storočia, aby sme neprepadli samozrejmostiam, a vážili si, čo máme. Nabáda nás zamyslieť sa a trošku pochopiť, aká budúcnosť nás čaká ak ako ľudia prídeme o našu ľudskosť.

,,Vojna. Chamtivosť... Sebecká. Presne taká je naša nátura."

Najmä z pohľadu Evy môžeme vidieť, aký je tamojší svet prehnitý a na spadnutie. Z pohľadu Brama však môžeme vidieť, ako sa obyčajnejší ľudia bez moci snažia zachovať si dôstojnosť a ochrániť svet, v ktorom žijú.

Každá minca má dve strany, a tak môžeme pochopiť aj vládu, prečo sa snaží Eve nakecať sprostosti, a prečo pred ňou všetko skrývajú a držia ju na krátko. Ide im len o zachovanie ľudskej rasy? Alebo ide o moc? O postavenie?

Je to iba otázkou času, kedy príde nejaký vedec a dokáže umelo vytvoriť naozajstného človeka, ktorý môže ohroziť Evine postavenie. Aj keby nie, aj tak som si istá, že sa ešte pri tomto príbehu máme na čo tešiť. Cítim, že to bude veľkolepé.

,,Svet sa pozerá. Tak potom by sme mu mali dať niečo, čo by mal vidieť."

Táto knižka bola strhujúca, bola napínavá, bola skvelá. A ja sa už teraz teším, čo prinesie ďalšia.

Za knižočku ďakujeme siti kníhkupectie PantaRhei. Objednávajte tu. A prajeme Vám úžasné čítanie ;)

- Veronika - 

4 komentáre:

  1. Táto kniha ma popravde celkom zaujala, keď som na ňu narazila v knižnom magazíne. Nápad znie výborne a áno, aj obálka je veľmi pekná, ale... Trochu sa bojím toho žánru. V poslednom čase ma veľmi YA knihy nebavia a celkovo sa už trochu bojím príbehov určeným tínedžerom, pretože nie vždy to býva zážitkom. Veľa prvkov sa v tejto literatúre opakuje a iritujú ma postavy, či štýl písania. No aj tak mám pocit, že tejto by som možno ešte dala šancu. Určite nad tým pouvažujem, hlavne aj keď vidím tvoje úprimné nadšenie :).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jej ďakujem ;)))
      ja osobne neholdujem takým tým YA s BUM a milujú sa. V poslednom čase mám fakt problém nájsť takú, čo ma prekvapí. Asi na mňa ide nejaká kríza :D Avšak pri tejto knižke som si povedala, že je to niečo iné a čítala veľa pozitívnych hodnotení, no a neoľutovala som. Taký ten námet budúcnosti, kde sa musím zamyslieť nad tým, prečo niečo také musí niekto napísať, asi tých autorov fakt trápi dnešná spoločnosť a takéto skryté myšlienky ma naozaj bavia aktuálne najviac :)
      Takže dúfam, že sa ti knižka bude páčiť a rozhodneš sa po nej siahnuť ;) Potom sa ozvi, aké máš pocity po dočítaní, budem zvedavá ;)
      Ďakujem ;)

      Odstrániť
  2. Dcéra ľudstva veľmi milo prekvapila. Nečakala som, že ma príbeh natoľko pohltí. Veľmi zaujímavá myšlienka, postavy a všetko čo k tomu patrí :)) Pekná recenzia

    OdpovedaťOdstrániť