štvrtok 10. septembra 2020

Dedičstvo - Peter Kalva (recenzia)


Aj vy občas vychádzate zo svojej komfortnej zóny a prečítate si knihu, ktorá je v inom žánri, ktorý bežne čítate, ale neskutočne vás zaujala a vy ste jej nemohli odolať?
No a potom si ju prečítate a zistíte, že nemáte vymýšľať...
Alebo?

Dedičstvo je prvá časť série Svet ľudí, ktorá vychádza vo vydavateľstve Enribook.
Ide o dystopický román, ktorý vám už na začiatku na obálke knihy sľubuje napätie, "dobrodružno" a akciu. A v závere aj šokujúce prekvapenie.

Príbeh sa odohráva vo svete, v ktorom sa ľudia snažia prežiť. Hŕstka ľudí, ktorá prežila kataklizmu len vďaka podzemným skrýšiam, sa snaží v tomto novom svete začať odznova. Väčšinu Európy preto ovláda Republika - ľudia, ktorí sa snažia o nejaké pravidlá prežitia, snažia sa chrániť to, čo ostalo. Len za akú cenu...

Verný armádny sluha Martin si žije v relatívnej pohode, našiel ženu, narodila sa mu dcéra a je presvedčený myšlienkami, ktoré sa okolo neho vznášajú a nútia to žiť tak, ako to niekto "vyššie" chce.

Pokojne žije až dovtedy, dokým jedna akcia povstalcov, ktorí odcudzujú Republiku, neunesie jeho dcéru. A nielen ju, ale aj ďalšie deti.

Spoločne s "parťákmi" sa vydávajú na akciu, ktorá by mala milované deti doviezť späť do domova. Hlboko v centre nepriateľského územia sa však začínajú rúcať jeho doterajšie ideály a spoznáva svet, ktorý doteraz bol pre neho zahalený v hmle, svet plný krutosti a zvrátenosti.


Veľmi pútavá anotácia, ale...
Príbeh sa zameriava nielen na Martinovo odhaľovanie tajomstiev, strachu, že sa prezradia, ale zároveň ponúka pohľad Martinovej dcéry, ktorá sa spolu s ďalšími deťmi ocitla v rukách nepriateľa.

Celá kniha je plná zvráteností, násilia, znásilňovania, bolesti, smútku, strachu, hrozieb, čo môže pôsobiť na čitateľa buď tak, že hltá každé jedno slovo, alebo tak, že má chuť knihu odložiť a viac sa k nej nevrátiť.

Zo subjektívnych príčin ma táto kniha vyčerpávala. Spomínané témy sú síce zaujímavé (v rámci možností), ale autor musí tieto témy "predať". Čo sa, žiaľ, nepodarilo.
Témy síce boli načrtnuté, ale nie rozvinuté, nemali začiatok, priebeh, koniec. Všetko bolo akoby schované v slovách, ktoré vám však skrytý význam neodkryli.

Zlý dojem vzbudzovali vo mne aj opisy Príšelca (čo alebo kto to je, to sa dozviete v knihe), jeho dopad na fungovanie sveta a všetky ďalšie opisy - boli síce podrobné, ale niežeby vyvolali zdesenie, skôr ste mali pocit, že vety nemajú koniec.

Kniha má cez 200 strán, no ja som jej venovala viac času, než bolo potrebné.
Námet bol vcelku vkusný, no nijak špeciálne zaujímavý, opisy pomalé, postavy nesympatické, príliš veľa nevysvetliteľných vecí, ktoré, dúfam, sa doriešia snáď v ďalších dieloch.

Ako prvá kniha autora vcelku vkusné, i keď nenápadné a nezáživné. Autor má talent na opisy, avšak pri takejto veľkosti knihy sú dosť rozvláčne, dej je minimálny.
Síce sa zameral na minulosť postáv, ich prítomnosť minimalisticky opísal. Viac som si zapamätala o ich minulosti, ako to, kým boli v tom čase, v ktorom je dej zachytený.

Nakoniec môžem len povedať, že hoci si ma kniha nezískala, nemôžem povedať, že bola vyslovene zlá. Môžete v nej nájsť čaro, porovnať ju s inými príbehmi rovnakého žánru a potom uvidíte, či vyhovuje. Ja som len laický čitateľ sci-fi/fantasy žánru, ktorý by ocenil podrobnejšiu charakteristiku postáv, rovnako aj zaujímavých dejových zvratov, menej opisov minulosti, viac prepracovanejšia problematika.

Druhý diel série vychádza už zajtra, tak máte možnosť si zadovážiť už aj pokračovanie.


>Sima<

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujem Enribook


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára