pondelok 21. septembra 2020

Nina X - Ewan Morrison (recenzia)

Nina X je knihou, ktorá rozhodne má čitateľovi čo ponúknuť.
Je príbehom ženy, ktorá bola viac ako dvadsať rokov uväznená v maoistickom kulte, ktorý ju nútil dodržiavať tvrdé a nezmyselné pravidlá, vytvárať nezmyselné tresty, či dokonca si zapisovať všetko, čo urobila, čo si pomyslela, čo sa stalo, ako to vnímala...

V stovkách stratených denníkoch, vo svete, ktorý je pre ňu cudzí, uväznená v pravidlách kapitalistickej spoločnosti, hľadajúca správne riešenia, snažiaca sa nájsť potláčané emócie, sa hlavná postava tohto príbehu vyrovnáva s minulosťou a s hmlistými spomienkami na tajuplné úmrtie, ktoré vyvoláva množstvo otázok. Otázky majú však aj ľudia, pre ktorých je Ninino správanie podozrivé, a snažia sa prísť na to, odkiaľ pochádza a čo všetko sa v tajnom kulte stalo.



Dejové linky sú rozdelené na prítomnosť a minulosť.
Minulosť objasňuje fungovanie sekty, v ktorej sa Nina ocitla - jej úloha, úloha jednotlivých žien či dokonca vodcu. Tieto ženy (aj vodca) sa občas aj v knihe prihovárajú prostredníctvom zápisov, v ktorých sa vyjadrujú v tretej osobe, pretože JA je zakázané.
Postupne sa táto dejová linka spája s prítomnosťou a dotvára ju.

Dejová linka prítomnosti sa snaží poukázať na Ninu, ktorá sa zoznamuje so sebou, zisťuje, že jej nič nehrozí, no pritom si uvedomuje, že sloboda nie je taká, ako si myslela, že bude. Celá spoločnosť sa riadi určitými pravidlami - čo sa smie/nesmie, čo môže/nemôže povedať, čo môže/nemôže urobiť...

Ako dej pokračuje, tak sa autor snaží priblížiť nielen celý proces začleňovania sa do spoločnosti, ale aj proces obnovy psychického vnútra hrdinky, ktorá zanevrela na city, respektíve sa naučila potlačiť vlastné JA.
Postupne nám čitateľom zároveň ponúka pohľad na iné postavy, na ich osudy a akú rolu hrali alebo hrajú v živote Niny, ako ju sformovali a hlavne aký dosah či vzťah s ňou budovali či budujú.


Čítať túto knihu je veľký zážitok, ale aj zodpovednosť. Nie je to klasický štýl písania, v ktorom sa vám dané súvislosti v momente vyjavia, ale ako čitatelia musíte byť veľmi pozorní, všímať si detaily, snažiť sa pochopiť psychiku mladej ženy, ktorá sa ešte len nedávno nazývala Projektom.

Celkové začlenenie do fungujúceho sveta, zistenie toho, čo znamená sloboda, objavovanie nových možností, nachádzanie stratených citov, zoznamovanie sa s osobami, ktoré môžu/nemôžu za to, ako sa Nina cíti, pohľad do minulosti, tajomstvá, zrady, chaotické texty zo zápisníkov a mnoho ďalších komplikácií, ktoré tvoria túto knihu, si získajú pozornosť náročnejšieho čitateľa, ktorý sa snaží v textoch hľadať, snaží sa pochopiť a hlavne zžiť sa do postavy, prispôsobiť sa jej jazyku a nájsť správnu cestu na pochopenie skutočného príbehu, ktorý je zabalený do temnoty a túži vidieť svetlo.

I keď má kniha určité nedokonalosti, tak si zaslúži vašu pozornosť. Je iná, je zvláštna, divná, zvrátená, násilná (či už ide o fyzické násilie, alebo o akési psychické násilie, keď sa niektoré postavy snažia nanútiť niekomu svoju ideológiu, myšlienky, či pozmeniť spomienky), ale zároveň jej čítanie je formou zážitku, ktorú síce budete ťažko tráviť, ale ku koncu zistíte, že táto nenápadná kniha vás akosi zaujala, pretože až takou nenápadnou nie je, ale to zistíte až vtedy, keď jej dáte šancu.


>Sima<

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujeme Grada.sk Knihu si kúpite aj na ich stránke

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára