piatok 26. mája 2017

Od písmenka ku písmenku... II.

Ahojte, v tomto príspevku by som sa s vami rada podelila o ďalší kúsok z môjho sveta. O písaní. Konkrétne je to už druhý diel. ;)

Poznám veľa ľudí v mojom okolí, o ktorých časom zisťujem, že písali príbehy. Úžasné je na tom to, že nie sme sami, čo vkladáme svoje ,,črevá" na papier. Avšak naopak, mrzí ma, že s tým títo moji kamoši, malí spisovatelia, prestali. Škoda, preškoda. :/

Som si istá, že v každom z nás je ukrytý duch tvorivosti. Nie každý ho objaví, nie každý sa oň stará a pestuje si ho v sebe. Chcela by som vás poprosiť len o jedno :) nevzdávajte sa, prosím


Moje rady pre vás ;)
Nájdite si úžasné, pokojné, pohodlné, príjemné miesto, kde vaše myšlienky neprúdia, ale letia ;) Pokojne si ho prezdobte podľa seba. Ak máte obľúbený ,,domček na streche" prineste si doň vašu obľúbenú deku, vyzdobte si steny obrázkami, fotkami, citátmi. Urobte si z nejakého miesta TO miesto ;)
Tento bod nie je nutný, ale je užitočný, ak chcete na sebe ,,zamakať", ale nedokážete sa k tomu dokopať a len niečo odkladáte. Určte si presný čas a motivujte sa, napr. čokoládou alebo obľúbenou zmrzlinou. ;)
Svoj timewriting si môžete spríjemniť šálkou sladkého čajíka alebo kávičky, či horúcej čokolády ;) ak ešte stále nie ste ready, navoďte si atmosféru (voňavá sviečka, svetielka, posaďte si vedľa seba svojho plyšáka), je to na vás ;)
Aby ste nezabudli na svoje myšlienky kdekoľvek ste, zabezpečte si blok/ zošit/ diár/zápisník a ceruzku, či pero, alebo fixku ;) zapisujte, rozmýšľajte, neobmedzujte sa ;)
Neprestávajte. Nemali by ste ,,presedlať" na inú aktivitu pri prvom náznaku neúspechu. Bojujte ;) Robiť ťažké veci sa oplatí ;)
Verte si. Je síce fajn byť k sebe mierne kritický, ale všetkého veľa škodí. Nemôžete sa zhadzovať. Musíte byť odhodlaní a nebáť sa. Ako vraví Carrie B. ,,Spisovateľ musí byť ako šelma s pazúrmi."
Príjmite kritiku s úsmevom na tvári. Ak sa vo vašom okolí, či na nejakej sociálnej sieti objaví niekto, kto nebude tak celkom spokojný s vývojom vašej tvorby, prehodnoťte svoju snahu. Napísal/a som to najlepšie, ako som dokázala?? Mohlo sa stať mojim hrdinom aj niečo viac uveriteľné/ akčné/ mimoriadne? Nemoh-la/ol som do svojej tvorby vložiť viac?? Akoby to mohlo byť ešte lepšie?? Ak si myslíte, že váš kritik mal pravdu a vy viete, ako túto chybu opraviť (opraviť pravopisnú chybu, doplniť nejakú udalosť/ súvislosť,...), do toho, opravte to. Nie každá kritika vie byť konštruktívna, a tak sa nenechajte odradiť ;) Koľko ľudí, toľko chutí. Váš štýl sa nemusí páčiť každému ;)
Nevzdávajte sa. Nie je lepšia cesta stať sa spisovateľom, ako písať a písať a písať. Píšte! ;)


Na začiatok by to stačilo, no nie?? Pre vaše otázky sme tu a sme pripravené pomôcť vám ;)


Teraz vám prezradím, čo-to z môjho timewriting-u.
Mám svoj cute handmade zápisník. Návod, ako som si ho urobila nájdete aj tu na blogu ;) Píšem si tam, o čom už som písala (také tie základné záchytné body, aby som sa pri pokračovaní vedela odraziť ďalej a nestrácala som tak čas s analýzou toho, čo už som napísala), o čom by som chcela písať (nápady, situácie, celé odseky/ vety), zaznačujem si, kedy som písala,... Všetko pre mňa dôležité k písaniu, mám tam. Je to taký môj denník lomeno diár lomeno zápisník. Všetko, čo potrebujem. Inšpiráciu, motiváciu,... Nezačínam písať bez toho, aby som pri sebe nemala svoj blok. Mám aj svoje dokonalé cooolcute perá, a tak som spokojná pri zapisovaní mojich myšlienok. Na čajíky si nepotrpím, sviečky zapaľujem málokedy (môj ocko nechce, aby sme to doma podpálili :D) a píšem, keď mi to ,,vydá". Nemám rozvrh písania, píšem, keď mám nápad a čas a mám rada, keď sa s tým môžem vyhrať. ^_^
Najradšej píšem za ocinovým počítačom, milujem jeho starú klávesnicu :)))

Mojim snom je mať písací stroj, to je úplná topka ♥ a taktiež pracovať vo vydavateľstve ♥

Môj obľúbený citát:
Don't tell me the moon is shining; show me the glint of light on broken glass." - Anton Chekhov

Na záver vám chcem popriať veľa šťastia a neváhajte sa nám ozvať ;)
                                                                                                                                   -VErRoOnNyIKA-

2 komentáre:

  1. Pekný článok a rady sú super. Ja som tiež zistila, hlavne v posledných rokoch, že najlepšie je vyhradiť si na písanie každý deň nejaký čas, lebo keď sa z toho stane rutina, autor na sebe skôr zapracuje a rýchlejšie sa dostavia nejaké výsledky. Pokiaľ ide o kritiku, tá sa objaví vždy, ale s tým musí autor počítať. Sto ľudí, sto chutí. Nikdy sa naše dielo nebude páčiť každému, ale podstatné je, aby sme písali pre seba a také príbehy, ktoré si chceme sami prečítať. Vtedy to má zmysel, aj keby bol proti autorovi celý svet.

    lyn-von-nightlight.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem ^^
      áno, to je fakt... a je strašne fajn keď chce autor na sebe zapracovať a chce sa posúvať ďalej :)) Kritika mnnohých odrádza, ale netreba sa zľaknúť :) áno, presne tak... osloviť čitateľa svojim názorom a pohľadom, priniesť niečo nové, nový uhol pohľadu, originalitu do všedných dní :)

      Odstrániť