nedeľa 4. júna 2017

Polnočná dáma I. - Cassandra Clare (RECENZIA)

Nástroje smrteľníkov bola fajn séria. Film s Lilly Colins bola úplná topka a preto ma knihy až tak moc nebrali. Ale po tomto týždni vám s určitou môžem povedať, že Cassandra je úžasná a veľmi ju obdivujem za to, čo dokáže vytvoriť. Neodvážim sa ani spočítať všetky tie knihy o tieňolovcoch, ktoré si vás získavajú po kúskoch.

,,Kamkoľvek pôjdeš ty, ta pôjdem i ja; akúkoľvek hlúposť urobíš, urobím ju i ja. Tak znela tá prísaha?"

Prejdime ale k PD. Toto bola úplne úžasná kniha. Fakt!! Cítila som sa ako malé dievčatko s pastelkami v ruke, čo chce všade kresliť runy a hrať sa, že je tieňolovkyňa, ktorá zachráni celý svet. Predstavovala som si, že aj ja si kreslím na predlaktie irace, ktorá ma uzdraví. Bolo to nádherné. 

Vôbec som netušila, o čom mala byť, ale bolo mi to jedno. Tieňolovcami nikdy nepohŕdnem a po PD viem presne pre čo. Chcela som túto knihu, pretože to bola proste kniha, ktorú som chcela. Pretože sa mi zapáčili knihy o Tieňolovcoch, ktoré napísala Cassandra predtým. Pretože sa mi páčil názov a keď som knihu uvidela naživo, chcela som ju aj pre to. Pre výzor.

Na prvý pohľad vás určite zaujme obálka. Zelené strany??? Topka!!!  To sa len tak nevidí. Po chvíli vás však odradí viac ako päťsto strán plných akčného obsahu, ale oplatí sa neodsúdiť jej rozsah. Naozaj.  Ak uchváti aj vás, potom si spomeňte, že som mala pravdu ;)

,,Prečo si si vytiahol ten šíp?" opýtala sa a vyzliekla si sveter, pod ktorým mala tielko... snažila sa utrieť čo najviac krvi.
Julian sťažka dýchal. ,,Lebo keď ťa niekto zasiahne šípom," vydýchol, ,,tvoja prvá reakcia nie je: ,Ďakujem za šíp, asi si ho chvíľu nechám.'"

Kto číta zadné strany kníh si určite hneď vie domyslieť, čo v knihe hľadať a na čo sa oplatí vyčkávať. Julian a Emma. Toto boli postavy, na ktoré som sa sústredila. Aj keď som si miestami hovorila, že by som neodmietla ani Marka v Emminej blízkosti, ale Jules je Jules. Aj keď parabatai, ale aj takéto strhujúce lásky musia byť. Je to iné a určite nie jednoduché. Nová forma ľúbostého vzťahu v Cassandriných príbehoch. Ja sama som si priala, aby mohli nájsť nejakú štrbinku z zákone. Aby to pre nich nemuselo byť tak ťažké. Ich puto je veľmi silné na to, aby niečo také lásku prehliadali. Položili by život za toho druhého. Ich sila je nevyčísliteľná. Tak moc sa snažili ochrániť jeden druhého, až im to obom spôsobovalo bolesť. Ale inej cesty teda asi niet. Ak nechceli zomrieť.

,,Zákon hovorí niečo iné, Emma. Čo si zabudla? Zákon je tvrdý, ale to zákon."
,,Myslela som si, že je to: Zákon je otravný, ale dá sa ohýbať."

Emma je silná, krásna, odvážna, odhodlaná, šikovná... Jules je zodpovedný, poctivý, milujúci, fešák a pre Emmu by spravil čokoľvek. Táto mladá rodinka Blackthornovcov ma uchvátila. Bez rodičov. Odkázaní len sami na seba. Vždy sa podržia. Sú vytrvalí a bojaschopní. Sú neoddeliteľný tím. Každý zvládal niečo iné a excelentne sa dopĺňali. Nikto tu nebol zbytočný a dokonca aj Emma aj Mexičania tu mali svoje nezastúpiteľné miesto.

,,Zbožňujem, že dokážem rozpoznať tvoje kroky na chodbe pred mojou izbou, aj keď neviem, že za mnou ideš. Nikto nekráča a nedýcha tak ako ty."

Hneď som sa ponorila do sveta, ktorý Cassandra vykreslila v PD. Použila tretiu osobu, aby sme sa lepšie mohli pozrieť na všetky postavy a nie len na Emmu, ktorú môžeme určiť za hlavnú hrdinku. Často sa striedali opisy viacerých udalostí, nie len to, čo sa dialo Emme, ale aj ostatným. Neprídete absolútne o nič.

Ak váhate, pretože ste možno neprečítali všetky knihy zo sérii predtým, nemusíte sa báť. Táto kniha je univerzálnym spojlerom a nech už ste prišli o čokoľvek z NS alebo PS, PD vám to určite vynahradí a ozrejmí.

Dej je napínavý a neustále sa v ňom niečo deje. O nič nebudete ukrátení, pretože PD vám anozaj ponúka široké spektrum pocitov aj detajlov.

,,Je ľahšie zabiť lásku niekoho iného k tebe, ako zabiť svoju lásku k nemu. Stačí ho presvedčiť, že ho neľúbiš alebo si nezaslúžiš jeho úctu."

Neviem čo viac dodať. Asi som úplne prišla o slová. Ale bola som uchvátená a kniha sa mi obrovsky moc páčila. Verila som každému slovu. Bola som si istá, že taký svet existuje, že nie je len výmyslom. Bolo to vtipné, bolo to akčné, bolo to milé... Jednoducho skvelé.
Toto nie je recenzia, ako som si ju predstavovala predtým, ako som začala písať, ale asi som naozaj prišla o správne slová, pretože ma PD naozaj dostala. Určite vám ju všetkým odporúčam.
#strach #skrývanie #tieňolovci #emmaajulian #claryajace #cristinaadiego #kúzelnéruny #cassandraclare #losangeles #inštitút #záhady #riešenievrážd #detektívka #odoprenáláska #tajnáláska #odhodlanie #vytrvalosť #nebezpečenstvo #odvaha #sila

♛♛♛♛♛♛♛♛♛♛

Za sprostredkovanie tohto úžasného zážitku
ďakujeme vydavateľstvu slovartbooklab.
-VErRoOnNyIKA-

5 komentárov:

  1. Úplne súhlasím, Polnočná dáma je úžasná. Ja som to čítala hneď, ako vyšla v angličtine a to čakanie na dvojku ma skoro zabilo. Rok... rok! Akurát čítam druhý diel a je to tiež pecka, len tretia časť vraj vyjde až o dva roky, čo je ešte horšie. :(:(

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je naozaj totálne úžasná ^^ ja viem :// ... my sme dostali výtlačok z booklabu a už sa neviem dočkať ďalšej :D premýšľam, či by som si pokračovanie neprečítala v angličtine, pretože ma ten príbeh naozaj dostal a neviem sa rozhodnúť či držím palce Markovi alebo Julesovi :)) strašne krásne to bolo ^^

      ďakujeme za odozvu :-*

      Odstrániť
  2. ˇUplne si to vystihla a krásne napísala.
    NS boli skvelé, PS ma až tak veľmi nenadchli,ale malo to aj svoje svetlé stránky, tak som sa bála Polnočnej dámy, ale úplne zbytočne.Zbožňujem to prepojenie s NS a PS a úplne to,že opäť sa tu objavuje Jace a jeho skvelé poznámky.
    Ostáva mi už len čakať rok na druhú časť :(

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Musím si nsjprv precitat nastroje smrtelnikov alebo pekelne stroje aby som mohla zacat citat tuto seriu? Dakujem zs odpoved

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Musim si najpr precitst nastroje smrtelnikov alebo pekelne stroje aby som mohla cutat tuto seriu?

    OdpovedaťOdstrániť