piatok 11. januára 2019

Trnitá řeč - Leigh Bardugo (recenzia)

Jednoduchá magie je roztomilá

Dnes vám predstavím rozprávkovú knižku na dobrú noc pre každého ne- aj fanúšika Leigh Bardugo. Obsahovo sa nebude líšiť od rozprávok, ktoré vám čítavala stará mama, ale štýlovo je to musthave pre nás fantasy dobrodruhov a hlavne pre vštekých, ktorí tak nadšene milujeme grishaverse.

Prvé, čo vám na knižke dostane je tá nádherná a úplne dokonalá obálka. Tŕne a strašidlá. Trbliece sa a tie farby... naprosto úžasné. Čiuž s prebalom alebo bez neho.

Knižka obsahuje šesť príbehov z rôznych kútov griša sveta, ktorých vývoj sprevádzajú roztomilé ilustrácie, ktoré každou ďalšou stránkou rastú, až sa na konci objaví obrázok ako zastavený film priamo z príbehu.

Písmenká v knižke sú vcelku veľké a čo sa týka farieb, zabudnite na čiernu a atrament. Tmavá tyrkysová a červená sú našimi farbami. Iné tu nenájdete. Pôsobí to zaujímavo kontrastne a pozdvihuje to tajomnú a temnú stránku príbehov. Farby sa navzájom doplňujú a hrajú sa v obrázkoch a ilustráciách.

,,To je ten problém se zákazy, nedocílí ničeho, jen podnítí toužení v srdci. "

Nájdete tu námety ako Malá morská víla, Červená čiapočka, Cínový vojačik, Kráska a zviera,.. a všetko bude svojim spôsobom temné a čarovné. Leigh si dala záležať, aby nič nebolo jendoznačné a za každým úsmevom sa môže skrývať zrada.

Taktiež zabudnite na pravidlo, že dobro vyhráva nad zlom. Tu vyhráva sila a temnota. Tejto knižke ,,zožeriete" čokoľvek.

Síce je knižka málinko strašidelná, nevypadajú vám vlasy od strachu. Je nádhene vymyslená. Knižka ma však nedohnala do krajnosti, ale tak úžasne sa po jej boku zaspávalo a snívalo. Prebúdza predstavivosť a zvedavosť. Ukazuje nie len tie šťastné konce, ale ukazuje aj tie menej rozprávkové.

Tieto rozpávky majú potenciál získať si každého. Ako veľkých, tak aj malých. Ako dobrodruhov, tak aj tých pasívnejších. Buďte zvedaví a predstavte si, aké by to bolo, keby v lese stretnete príšeru...

 Za knižku z celého nášho nadšenia ďakujeme internetovému kníhkupectvu Albatrosmedia. Mali by ste si ju objednať tiež ;)
- Rony -

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára