sobota 11. mája 2019

Bookstagram mood

Nedávno vyšiel článok o tom, aký je knihomoľ v tejto dobe, ktorý si získal dosť veľkú čitateľnosť a aj odozvu, či už vo forme správ, alebo komentárov. Teraz prichádzame s menšou "analýzou" niečoho, čo sme načrtli už v spomínanom článku.

Bookstagram.

Čo si pod týmto predstavíte? Instagramový účet, ktorý má viac ako 1000 sledovateľov, nádherne upravené fotky, ktoré mu "sedia" do  "feedu"?
A viete niekedy, že ako daná osoba píše o knihách? Či páčia sa vám iba fotky?

Už viackrát som sa stretla s tým, že fotky boli síce krásne upravené, účet mal niekoľko tisíc sledovateľov, ale akosi mi uniká celkový pocit z kníh.
Je krásne, keď viete pod každú fotku dať nejaký text, v ktorom sa na niečo pýtate. Je skvelé, že máte veľa sledovateľov, propagujete knihy, nahrávate stories, ale čo z toho, keď tie recenzie nemajú hlavu a pätu? Čo z krásneho profilu, keď čitateľ vlastne ani nevie, či tá kniha stojí, alebo nestojí za to.
Neviem, či je to teraz povrchné, čo tvrdím, ale nevšimli ste si to už niekedy?
Netvrdím, že viem písať recenzie, ale zároveň nemôžem byť ticho a zastávať názor, že prepísanie celého deju je cestou k správnej recenzii.

Tým môžem nadviazať na autorov/autorky. Nie je veľa takých, no nájdu sa aj "svetlé výnimky", ktoré budú propagovať niekoho iba preto, lebo napísal veľkú chválu na jeho/jej knihy.
A kde je akože tá pravdivosť? To budeme zdieľať zlé recenzie iba preto, lebo sú pozitívne? A písať, že aká je tá recenzia výborná?

Follow/unfollow.  Poznáte to? K tomuto vyjadreniu ma inšpirovala aj Baja Dolce, ktorú môžete sledovať na jej instagrame tu alebo tu.  Tiež sa s tým stretla a dosť ju to nahnevalo. Popravde, nečudujem sa. Načo ľudia dávate stále niekomu follow a potom následný unfollow a robíte to stále a počet kliknutí na Sledovať je viac ako dvadsať ráz?
Aký to má zmysel? Neviete, či máte niekoho sledovať? Veď keď sa vám niekoho tvorba, fotky páčia, tak asi nebudem sa každých pár dní rozhodovať, či áno, či nie.

S tým sledovaním trošku súvisí aj jedna "krásna" formulka: "Páči sa mi tvoj profil, je perfektný, máš skvelé fotky. Daj mi nejaký "lajk", "follow" a ja ťa budem zdieľať."
Čo prosím?
Tak keď sa ti páči moja tvorba, tak ma zdieľaj. Nepotrebuješ predsa na to špeciálne povolenie a nemáš od toho chcieť nič "na oplátku". Prečo jednoducho niečo neurobíš nezištne?
A myslím si, že keď človek niekoho bude zdieľať, tak ten dotyčný by mu to vrátil skôr či neskôr. Nepotrebuješ povolenie. Keď sa ti niečo páči, tak označ, komentuj, zdieľaj!

Ale! Nepýtaj NIKDY, aby ťa niekto zdieľal.
Každý si svoj počet followerov, likeov a iných vecí zaslúžil. Prečo by niekto mal niekoho zdieľať len preto, lebo je na bookstagrame nový? Prepáčte, ale nie, nerobím to a ani nebudem. Rada podporím, keď vidím, že niečo naozaj stojí za to, ale nie aby ste pýtali v súkromnej správe to, že vás mám zdieľať. Ospravedlňujem sa, ale nie.

Viem, čítame knihy dlho a dosť nám to niekedy trvá, ale máme školu, chodíme do nej niekoľko kilometrov, navyše so spojmi, ktoré trvajú niekoľko hodín, upratujeme, chodíme niekde na prechádzku, aby sme nabrali novú energiu, učíme sa na zápočty, skúšky, venujeme sa rodine, no a naozaj niekedy nestíhame prečítať knihu tak rýchlo, ako by ste si možno mysleli.
Čítanie nie je závod. Recenzia VŽDY bude, no možno nebude do mesiaca, dvoch, troch. Je nám to veľmi ľúto, ale sme predsa ľudia. Snažíme sa najviac, ako môžeme, a keď trošku nestíhame a neprečítame knihu načas a nevieme vám povedať, či je super, alebo nie, tak nás ospravedlňte.
Rady knihy propagujeme, pomáhame autorom aj vydavateľom, ale nie sme stroje a tiež potrebujeme občas "vypnúť". Dúfame, že to chápete, tak prosím, nemusíte sa nás pýtať, ako sa nám kniha páči, či ju už máme prečítanú a podobne. Všetko bude určite na blogu a aj na instagrame. Nezabudli sme na vás, len jednoducho žijeme, dýchame a snažíme sa.

To je iba taký malý zlomok "problémov", ktoré nás sem-tam trápia, sem-tam nahnevajú a sem-tam jednoducho to len zahodíme za hlavu. Ako to všetko vnímate vy? Zastávate názor, že knihu, ktorú dostane bloger na recenziu, treba prečítať hneď a čím skôr? Nie je prakticky jedno, kedy bude recenzia? Veď je predsa dôležité, aby bola a aby sa ľudia ku knihe dostali.
A k tým "praktikám" ako zdieľanie, lajkovanie a podobne, máte k nim niečo povedať?
Budeme rady za každú odozvu. Ďakujeme.
Hlavne tebe, milý čitateľ, milá čitateľka.

>Sima<

8 komentárov:

  1. Páči sa mi ako pravdivo (bez pochodovania okolo horúcej kaše) je to napísané. Niekedy sa zamýšľam nad logikov-začnem ťa sledovať, o 3 dni už nie. Ani si neuvedomujeme ako niektorých ľudí ovplyvňujú čísielka na instagrame a idú sa potrhať aby ich bolo viac a viac.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Najlepšie je to, keď začneš danú osobu sledovať ty, tak to prestane robiť. :D neviem, čo z toho má, ale dobre.
      Instagram s tým naloží tak, ako chce. Veď ten jeho algoritmus určite týmto ľuďom nehrá do kariet. :) Len to občas "štve", ako sa ľudia správajú. :/ uniká mi pointa celého tohto bláznovstva...

      Odstrániť
  2. Áno, len nedávno som natrafila na blog, kde si dievča predstavuje recenzie tak, že veľmi podrobne opíše celý dej knihy a aby toho nebolo málo, prezradí aj koniec (celé rozuzlenie, pointy,všetko). Mohla by mi storáz napísať ódu na moju knihu, ako autorovi by mi vlasy dupkom vstávali, keby som sa tam našla.
    Pre mňa vyzerá ideálny knižný IG takto - vkusná fotka a celkom určite stručne popísaný dej a názor instagramera, aby som vedela do čoho idem. Knižné IG sú prakticky jediné, čo si v poslednom čase na IG denno denne pozerám, nahradilo to prácne hľadanie recenzií na knihy, ktoré si chcem kúpiť (Na druhej strane,keď kniha veľmi zaujme, tak už kliknem v bio aj na link na plnú recenziu) a pekná fotka mi vždy zlepší deň, skrátka ako knihomoľ rada pozerám na fotky kníh :D.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som tiež našla takú recenziu, no a najlepšie bolo, keď ju autor zdieľal na svojej stránke, že aká "kvalitná" recenzia. :D Trošku som nechápala. Netvrdím, že ja nemám medzery, ale tak tu bolo evidentné, že tá recenzia nie je dobrá, nieto ešte kvalitná...
      Navyše to, že niekto rozoberie všetko, čo sa stalo v deji, neznamená, že to je správne.
      Tie fotky, to áno, no je pravda, že je veľa krásnych bookstagramov, ktoré majú obsah dosť nekvalitný, ale majú dosť veľkú popularitu. Zas na druhú stranu sú skvelé bookstagramy, ktoré majú malú popularitu, ale obsah naozaj skvelý. Len sa o nich veľa nevie. :/

      Odstrániť
  3. Ja napríklad preferujem, keď je recenzia pod ig fotkou napísaná v skratke, niekoľkými vetami. Nikdy sa mi na instagrame nechcú čítať dlhé texty, v ktorých je vlastne polovica skopírovaná anotácia, a keď ma kniha zaujme, radšej si prečítam plnohodnotnú blogovú recenziu. Na instagrame mi stačí vidieť pár riadkov, aby som si vedela pozrieť, ako bol dotyčný spokojný s knihou a to mi celkom stačí.
    A taktiež ma vytáča, keď niektorí ľudia žobrú o zdieľanie (áno, aj mne sa to stalo). Ja chcem, aby ma ľudia sledovali a podporovali preto, lebo sa im páči moja tvorba a moje názory, nie kvôli tomu, že ma niekto zazdieľa alebo začne sledovať len preto, aby som ho sledovala ja späť. A na druhú stranu, keď sa niekomu moja tvorba nepáči, vždy chcem, aby mi to niekto povedal, nech sa môžem zlepšovať. Takže tak:).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, súhlasím. Keď ťa už chce niekto zdieľať, tak nech aspoň nechce od toho nejakú kompenzáciu, je to také, že akoby on skôr chcel zdieľať a zviditeľniť sa. :/
      Ja popisy na instagrame čítam, keď mám čas, ale väčšinou si dlhšie recenzie pozriem na blogu.:) Ešte stále som väčším fanúšikom "blogových recenzií", než tých na IG. :D :)

      A veľmi pekne ďakujeme za komentár.<3

      Odstrániť
  4. Ten, kto dnes číta toto svedectvo, by mal osláviť so mnou a mojou rodinou, pretože to všetko začalo ako vtip pre niektorých ľudí a iní hovorili, že to nie je možné. Volám sa Juraj Kamensky a som z Bratislavy, ale s manželkou sa sťahujem do Chicaga. Som šťastne ženatý s dvoma deťmi a krásnou ženou. Niečo hrozné sa stalo mojej rodine, stratil som prácu a moja žena opustila dom, pretože som sa nemohla starať o seba a o potreby rodiny. a jej deti v tomto konkrétnom okamihu. Podarilo sa mi deväť rokov, žiadna žena, ktorá by ma podporovala, aby som sa o deti starala. Snažím sa poslať testovaciu správu mojej žene, ale ona blokovať ma z rozprávania s ňou sa snažím hovoriť so svojím priateľom a jej rodinnými príslušníkmi, ale stále viem, že by mi mohol pomôcť a ja som bol podanie žiadosti neskôr toľko spoločnosti, ale stále to urobili Nevolajte ma, kým neprišiel verný deň, že nikdy nezabudnem v mojom živote. Keď som sa stretol so starým priateľom môjho, ktorému som vysvetlil všetky moje ťažkosti a povedal mi o skvelom mužovi, ktorý mu pomohol získať dobrú prácu v Coca cola spoločnosť a on mi povedal, že jeho kúzlo koliesko, ale ja som človek, ktorý nikdy neverí v kolieskach kúzla, ale ja som sa rozhodol dať mu vyskúšať a jeho meno je Drosagiede on ma poučil a ukázal mi, čo mám robiť v týchto troch dňoch obed spell.I sledovať všetky pokyny a robiť to, čo ma požiadal, aby som sa dobre. uistil sa, že všetko šlo dobre a moja žena ma opäť uvidí po skvelej práci Drosagiede. Moja žena mi zavolala s nevedomým číslom a ospravedlnila sa mi a povedala mi, že mi naozaj chýba a naše deti a moja žena sa vracajú domov.a po dvoch dňoch Spoločnosť, ktorej som poslala svoj uznávací list, teraz som manažérom spoločnosť Paragon tu v USA. Odporúčam vám, ak máte nejaké problémy, pošlite správu na tento e-mail: {doctorosagiede75@gmail.com} alebo čo mu dáte na +2349014523836 a dostanete najlepší výsledok. Vezmite veci za samozrejmosť a bude vám odobraté. Prajem Vám to najlepšie.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Pekne napísané :) Ja som na insta len nejaký ten týždeň a stále si hľadám svoj štýl fotiek ešte len. Ale čo sa týka textov, tak mám úplne jasno, pretože som bola knižný bloger, aj keď som už dlho neaktívna, a viem ako písať recenzie. Moje recenzie sú dlhšie, ale nepresahujú maximum v poste nikdy a vždy napíšem toľko čo považujem za dôležité. Nepíšem vatu ani anotáciu. Viem jednou vetou spísať o čo v knihe ide a to bez toho, aby som vymenovala mená postáv.
    A podobné veci hľadám aj v iných insta/blogoch.
    Ja som si na začiatku popridávala veľa bookstagramov na follow, aby som sa dostala do sveta, aby som videla ako to robia, aby som mala čerstvé tipy na knihy. Postupne sa stane, že niekto mi nesedí a dám unfollow. Ale to sú väčšinou takí, ktorí za recenziu považujú anotku + 2 vety názoru, alebo lepšie anotku + * hodnotenie. Alebo fotia iba knihu na bielej ploche a nedajú si ani trochu námahy s nejakou kreativitou. Objavila som množstvo čerstvých bookstagramov, kde ma ohromili fotky a text je príjemný, takže rada dám follow. Ale taký, čo dávajú spoilery do recenzií alebo ma nevedia zaujať a vyjadriť dlhší názor, to sa mi nepáči.
    Čo sa týka zdielania, tiež som toho názoru, že keď sa ti niečo lúbi tak to zdielaj. Nedávno som zachytila veľké zdielanie kvôli nejakému algoritmu insta :D čo považujem iba za nejakú nepodarenú reťazovku. Ale zase klikla som si na niektoré zdielané profily, kde sa mi tie fotky páčili a dala som aj follow. Čiže mi to nevadí, lebo sa tak dostanem aj k novým dobrým profilom.
    Čo sa týka RC, tak väčšinou je tam deadline od spoločnosti, ktorá výtlačok poskytne. A ten by sa mal dodržať. Keď som v minulosti spolupracovala s vydavateľstvami, tak som sa to snažila dodržať. Problém bol len keď ma kniha nebavila. To sa potom vlieklo pre mňa. Nemám problém s tým, ak iný recenzujú takéto výtlačky, ale beriem ich veľakrát s rezervou, pretože je to predsa len spolupráca a nie je isté, či to recenzent niekedy neprikrášľuje. Vadí mi akurát, že nemajú tie vydavateľstvá poriešené počty z 1 knihy na počet recenzentov. Pretože sa potom v 1 čas roztrhne vrece s nejakou knihou a niekedy to potom uškodí, pretože je to úplne všade. Na to by si mali dávať podľa mňa pozor a určiť si počet, lebo potom zahlcujú blogeri tým istým marketingové zdroje.

    OdpovedaťOdstrániť