pondelok 22. júla 2019

Placebo Ja - Baja Dolce (recenzia)

Môžem existovať vo svete, kde by nebol on? (s. 292)


Ženské osadenstvo knižného sveta, ktoré miluje ženské, do erotiky ladené príbehy, spozornelo.
Vyšla totiž druhá časť trilógie Placebo, ktorú autorka Baja Dolce postupne pridávala na stránke Wattpad.

Príbeh Emy a Chrisa si získal nejedno romantické srdiečko čitateľky.
Trilógia na spôsob 50 odtieňov sa posúva a spolu s hlavnými hrdinkami odkrývame ďalšie tajomstvá, ocitáme sa v klbku právd a lží a snažíme sa nájsť správnu odpoveď.

Každé moje životné rozhodnutie malo  niekde na nestráženom mieste bod zlomu. (s. 83)


V tejto druhej časti sa autorka zameriava na vzťah Emy a Chrisa, ktorí sa rozišli. Tento rozchod však nebol prechádzkou ružovou záhradou a Ema ho znášala veľmi ťažko. Akoby sa celý jej svet zastavil a ona sa nevedela nadýchnuť. K tomuto pocitu beznádeje sa pridalo aj jedno veľké tajomstvo, ktoré ju zastihlo keď bola najviac slabá.

Aby prišla na iné myšlienky, a hlavne aj kvôli svojim kolegom, súhlasí, že dokončí svoju prácu a odíde na pracovnú cestu do Milána, ktoré ju naprosto očarí.

Avšak ani v krásnej krajine nie je Ema chránená a jej nalomená dušička dostáva poriadne zabrať. Na scéne sa zas objaví ON. Ako jej temný rytier. No je však schopná preniesť sa cez všetko a konečne si vypočuť aj jeho verziu?


Ľudí nemôžeme súdiť podľa toho, koľko toho narozprávajú, ale podľa toho, ako milujú. Nik, kto dokázal milovať, nemohol byť zlý človek. (s. 77)


Ema je typická žena, ktorá sa správa ako posadnutá, keď je zaľúbená. Jej naivita, zrútenia, to, čo robí, nasvedčuje tomu, že Chrisa neskutočne miluje, no nemôže si pomôcť, je to jednoducho žena. Naivná, zamilovaná, ubolená, chce aj nechce, dokáže sa správať rozumne, ale aj veľmi hlúpo.

Chris by mal byť očarujúci muž, pri ktorom sa každej žene podlomia kolená. V druhej časti však nemal až taký veľký priestor ako v prvej, a tak sme si na chvíľku oddýchli, resp. navnadili sa na ďalšiu časť, v ktorej opäť určite zohrá veľkú úlohu.

Placebo Ja je druhou knihou trilógie, no i keď nie som zástanca takýchto stereotypov, druhá časť je v porovnaní s prvou trošku slabšia.
Celým dejom sa síce niečo deje, no väčšinou čítame o Eme, ktorá je ubolená, nevie, čo so sebou, snaží sa nebyť hysterická, no dosiahne vždy len opak.

Svojím spôsobom sme neboli spolu, nespájali nás žiadne sľuby a ani záväzky, no ťahalo nás k sebe niečo silnejšie, ako boli všetky nezhody a trápenia, ktorými sme si prešli. (s. 265)


Kniha je opäť raz plná lásky, nenávisti, zloby, priateľstva, sesterstva, tajomstiev, klamstiev, práce a v neposlednom rade aj plná nádeje, že všetko bude dobré. Priestor na nejaký výrazný posun vo vzťahu tejto dvojice nenastal, kniha si držala vysokú latku, akú autorka nastavila už v prvej časti, no stále bola v tej rovine a ani trošku sa neposunula.

Avšak, kniha je plná momentov, situácii, konfliktov, ktoré autorka všetky rozoberie vo veľkom finále, vo svojej poslednej časti, pri ktorej nám určite padne sánka, pretože v tejto knihe vytvorila množstvo otázok, ktoré čitateľky potrebujú nutne vedieť.

Možno tak hlboký cit ako ten náš naozaj nebol len obyčajným placebom. Možno bol ozajstným liekom. (s. 308)


Summa summarum, kniha je perfektnou záležitosťou na pár hodín, na pár pekných chvíľ, pretože sa číta nenormálne rýchlo. Autorka má zaujímavý a pútavý štýl písania, veľkú úlohu v jej knihách nehrá len láska, ale hlavne priateľstvo. Svojou knihou opäť dokázala, že vie, čo priniesť svojim čitateľkám, vie, ako ich zaujať, vie udržať napätie a vie, ako skončiť knihu, aby sa jej čitateľky nemohli dočkať ďalšej časti.

>Sima<

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujeme samotnej autorke, môžete ju sledovať na jej instagrame a knihu si kúpite v každom dobrom kníhkupectve.

2 komentáre:

  1. No a mne sa práve dvojka páčila viac ako jednotka... určite aj preto, akú facku mi dal koniec :D. Miestami mi to prišlo vyslovene napínavé, obracala som stránku za stránkou.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. myslím si, že trojka sa nám bude páčiť narovnako :D <3 :)*

      Odstrániť