utorok 16. júla 2019

Zázraky padlých svätých - Maggie Stiefvater // recenzia

Veríte na zázraky? Myslím si, že pri tejto autorke uveríme čomukoľvek, všakže?

,,...strach a hnev sú si vcelku podobné. Dve hladné zvieratá, ktoré sa často snažia uloviť tú istú korisť - pocity - a ukryť sa pred tým istým predátorom - logikou."

Po prečítaní Raven Boys je však jasné, ktorý príbeh je mojim favoritom. Avšak tento jedinečný nápad nezavrhujem. Knižka bola tajuplná, vyžadovala si pozornosť a vzbudzovala zvedavosť. Určite to nebola katastrofa, no ani úžasnosť.

Táto knižka je zaujímavá svojim štýlom. Autorka opisuje prostredie do jediného detailu. Poznáme históriu nie len celej rodiny Soriovcov, ale hádam aj celého Bicho Raro, možno i celého sveta. Tento príbeh a všetky okolnosti sú do bodky premyslené. Autorka nám ich predkladá po svojom. Neznamená to však, že čítanie je jednoduché na hltanie. Dokážete sa nechať vcucnúť, avšak knižka vyžaduje vašu kontrolu a jasnú myseľ. Znie to tak šalamúnsky, ale verte mi, pri tejto knižke je to naozaj na mieste. Táto knižka vie o všetkom.


,,Svet potrebuje aj citlivých mužov. Sladkých, nežných chlapcov, ktorých matky milujú takých, akí sú!"

Každá jedna postava je výnimočná a originálna. Aj pútnici prosiaci o zázrak, aj samotní zázrakoprivolávači, no a aj Pete. Každý v sebe nesie iskru a náboj k zamysleniu. Osudy pútnikov nás poučujú a radia nám, ako sa dostať z temnoty. Knižka je plná metafor a skrytých významov, trreba iba čakať a pozorne čítať.

Knižka zaujme hneď na prvý pohľad, zaujme názvom a zaujme aj anotáciou. Už len táto autorka v sebe nesie očakávanie niečoho veľkolepého.

Knižka rozpráva o vlastnom svete, ktorý je pre nás nepredstaviteľný. Zázraky, rozpravy o temnotách a zvláštne pravidlá svätcov,... to všetko nás dostáva na nekonečného sveta, ktorému je ťažké neveriť.

,,Pri niektorých experimentoch stačí aj jediný dôkaz. Prinajmenšom ako potvrdenie, že ich opakovanie by bolo nezodpovedné."

Keď si spätne prehrám udalosti, ktoré knižka približuje, spomeniem si iba na dodávku a na púšť. Knižka opisuje trápenia bežných tínedžerov, no v inom prostredí. Partia porodinkovaných kamošov so spoločným tajomstvom. Beatriz skvelo premýšľa, je šikovná a múdra; Pete je pracovitý a odhodlaný; Daniel je zodpovedný a bezhlavý zároveň; no a Joaquin je utrápený syn v tieni, čo má aspoň partiu na rozptýlenie.

,,Smútok je tak trochu ako temnota. Oboje začína rovnako. Na spodku žalúdka sa vám usadí akási ťažoba... Temnota sa nikdy neprederie na povrch. Temnota zostáva vnútri."

Celý tento koncept zázrakov je skvelý. Trvalo mi síce dlhšie, kým som knižku zhltla, ale niektoré pasáže som čítala viackrát a častokrát som knižku musela odložiť, pretože sa mi zdalo, že ak dlhšie budem čítať také dlhočizné do poslednej bunky presné opisy a vysvetľovačky, asi umriem od nudy. No aj napriek tomu knižka nebola nudná. Nikdy sa k tomu ani nepriblížila. Vyvolávala vo mne ustavičnú zvedavosť a zanietenosť. Bola som nedočkavá a vymýšľala som všetky možné konce. Ako som sa už ale pripravila na túto autorku, opäť ma príjemne prekvapila a jej knižky sú naozaj wau.

Tento žáner niekomu možno nesadne, niekomu nesadne knižka, niekomu nesadne štýl písania. Kombinácia chytľavého kontextu, výnimočných postáv a nadšeného očakávania mi ponúkli super zážitok a teším sa na ďalšie prekvapenia od tejto autorky.

Za knižku ďakujeme sieti kníhkupectiev PantaRhei. Objednávajte tu ;)

- Veronika -

2 komentáre:

  1. Toto je fakt taká svojská kniha, ktorá možno nesadne každému a nesplní všetky očakávania, no má čosi do seba.:) Inak, tiež u mňa vedú Raven Boys. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. naozaj, je to zvláštne, ale ja som bola strašne zvedavá pri čítaní :) a Raven Boys... joj, zlatíčka :)))

      Odstrániť