piatok 11. októbra 2019

Podvodníčka - Kristína Ježovičová (recenzia)

Uvažovali ste niekedy o tom, že na svete existuje niekto, kto sa vám podobá? Akoby ste boli pokrvní príbuzní, dvojičky, no nič vás nespája?
Dve takmer navlas rovnaké ženy sa raz na letisku stretnú.
Jedna z nich zúfalo potrebuje vymeniť život a urobí všetko pre to, aby sa jej to splnilo. Dokáže však toto klamstvo priniesť niečo dobré? Kto bude víťaz a kto porazený?

Kristína Ježovičová je skvelá autorka románov. Vo svojej staršej knihe nie je o nič horšia ako v jej nových. Stále dokáže čitateľa zaujať a vytvoriť napätie.

Theresa sa prebúdza dezorientovaná, bez pamäti, v priestore, ktoré nepozná, v rodine, ktorej tváre jej nič nehovoria. Nespája si s nimi žiadne zážitky či pocity. Snaží sa spomenúť si na všetko, čo sa odohralo v jej živote a pomaly si skladá myšlienky do celku.

Ako rodená Nemka začína používať slovenské výrazy a na zmätenosti jej pridáva aj fakt, že si všetci myslia, že predstiera stratu pamäte.

Ako však čas plynie, Theresa si uvedomuje, že bola podvedená a nasadená do role, ktorú naozaj nechcela. Po nie príliš pozitívnej minulosti sa musí vyrovnať nielen s problémom, do ktorého sa dostala, ale aj s citmi, ktoré nečakala.

Postupne sa dostáva do tajomstiev rodiny svojej dvojníčky, odkrýva neželanú, ale zúfalú túžbu po mužovi, ktorého si pravá Theresa v rámci obchodných a rodinných vzťahov musí zobrať, ak chce dostať peniaze po otcovi. Príde rodina von Wilmersovcov na tento manéver? A čo vlastne všetko skrývajú?

Autorka opäť stavila na klasický príbeh plný tajomstiev, lásky, túžby, bádania po nepoznanom, neželanej vášne, ktorá prerastie do niečoho úplne iného, než sa na prvý pohľad zdalo, ale zároveň rozoberá aj témy ako posadnutosť, zrada, vypočítavosť.

V jej knihe nechýba klasické napätie, ktoré udržuje pozornosť čitateľa až do konca, snaží sa svojim postavám dať určitú "osobnostnú stránku", i keď občas sa jej to vymyká a niektoré postavy potom sú trošku ploché.

Čo ale nemožno autorke vytknúť je romantická linka, pri ktorej opíše začiatok, priebeh a aj koniec vzťahu (resp. budúcnosť). Nestavia iba na klišé veciach, ale snaží sa im vyhýbať.


>Sima<

Za knihu veľmi pekne ďakujem samotnej autorke. Môžete ju sledovať aj na jej instagrame.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára