piatok 7. februára 2020

Freddie Mercury: Ilustrovaný životopis - Alfonso Casas (recenzia)

"Don´t stop me now." (s. 52)


Albatros Media prichádza opäť s ďalším skvelým ilustrovaným životopisom.
Freddieho vám zrejme netreba predstavovať. Myslím si, že každý pozná aspoň jednu jeho pesničku, resp. pesničku od Queen.
Jeho tvorba zasiahla celú generáciu, no jeho život nebol o nič menej zaujímavý.

Ilustrované životopisy majú to čaro, že dokážu pracovať so základnými údajmi, podať ich zaujímavou formou, a tak vytvoriť komplexný obraz človeka.

Táto útla kniha je spracovaná netradične. Každá kapitola nesie názov po najznámejšej piesni Freddieho - Bohemian Rhapsody. Tým pádom má čitateľ pocit, akoby sa celá táto pieseň pomaly pred ním otvárala, zároveň sa otváral aj život jej skladateľa a celým dielom sa niesla ich spoločná duša - duša piesne a duša legendy.

V skratke hodnotí Freddieho rodinné pomery, cestovanie za lepším životom, narodenie, jeho túžbu niečím vyniknúť. Už ako dieťa sa začal zaujímať o svet a netrvalo dlho, kým ho tento svet objavil.

Autor tohto životopisu väčšinou hodnotí každú udalosť jednou vetou, no tým významnejším venuje väčší priestor. Snaží sa, aby si čitateľ Freddieho obľúbil, no hlavne aby ho pochopil.

"Nebylo to špatné, ne? Byl to život s velkým Ž..." (s. 117)


Toto dielo však nie je len o jeho myšlienkach, túžbach, ale zároveň vo veľkej miere podáva informácie o fungovaní skupiny Queen, o Freddieho hudobných začiatkoch, o jeho láskach, ktoré mali rôznu podobu, no v jeho živote veľké miesto.

Kniha je plná zúfalstva, beznádeje, pokrytectva, kde každý len využíva, ale zároveň aj plná hudby, spolupatričnosti, lásky a odvahy čeliť svetu.

Netradične zachytený život legendy obohatený jej klasickými výrokmi, fotkami, ktoré verne zobrazujú akou osobnosťou bola, prekážky či tvorba veľkých hitov, ktoré dobili srdcia miliónov ľudí, móda, štýl, drogy, sex, láska, ktorú nikto nepochopí, ľudia, ktorí tvorili podstatu jeho bytia, život, ktorý si treba užívať, no znášať následky. Príbeh o mužovi, ktorý zomrel...
No zrodila sa legenda.

"No dobře, darling, tohle končí..."  (s. 113)


>Sima<

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujeme Albatros Media. Knihu si zakúpite tu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára