utorok 10. marca 2020

Digitálny minimalizmus - Cal Newport // recenzia

Rozmýšľali ste už niekedy nad tým, ako vás zväzujú sociálne siete? Nemáte niekedy pocit, akoby vás váš mobil okrádal o čas? Nenapadlo Vás niekedy, že ste odložili svoje zariadenie bokom, aby ste si užili chvíľu času v pokoji, no potom na vás vyskočí hromada upozornení, na ktoré neviete nereagovť?

Ak je vašou odpoveďou áno, táto knižka vám povie, ako sa s týmito problémami vyrovnať, ako ich prekonať a ako si zvyknúť na ničím nezväzujúci život v ústraní od modernej technológie.

Autor pokladá sociálne siete, teda celkovo všetku techniku moderného sveta, za hracie automaty, ktoré hazardujú s ĺudským zdravím, ale aj s podvedomím a hlavne s časom.

Knižka odkazuje na množstvo iných autorov, ktorým sa podarilo zvíťaziť nad závoslosťou dnešného sveta a ktorí autora inšpirovali pri práci na tejto knihe. z knižky prúdi veľmi silný odpor k prvoplánovým článkom o nebezpečnosti sociálnych sietí, ktoré nemajú hlavu a už vôbec nie pätu, a ktoré nie sú predurčené k úspechu. Považuje takéto názory a návody za eopodstatnené, nepodložené a úplne nefunkčné.

Vďaka tejto knižke sa nám prehlbuje poznanie o tyranii moderných technológii. O tom, ako nás oberajú o čas, ktorý je podstatné napĺňať plnohodnotnejšími činnosťami ako bežmyšlinkovitým surfovaním po internete.

Táto knižka otvára dvere do zákulisia tvorby aplikácii. Odtajňuje úmysly tvorby a vylepšovanie aplikácii. Ako sa tvorcovia zapríčiňujú o predaj a šírenie povedomia.

Autor v knižke predstavuje svoje vlastné experimenty, ktorými sa snažil poukážať na nezmyselnosť a nie veľkú podstatnosť a angažovanosť moderných technológii v našich životoch. Predkladá nám svedectvá nielen jeho známych, ktorí sa zapojili do experimentu, ale aj iných známejších osobností, ktoré pokladajú technológie za nepodstatné.

Knižka ponúka názorné a detailné postupy, ktoré je treba zaviesť do života ak chceme zabudnúť na márnenie času za obrazovkami. A to hneď niekoľkokrát. Mnohé myšlienky autor opakuje každú chvíľu. Stále dokola. Možno až príliš. Používa ako príklady naozajstných pracujúcich ľudí v ich každodennnom živote, ako aj mnohé publikácie venujúce sa podobnej problematike. Rozoberá ich a analyzuje. Podporuje.

Táto knižka nás učí, ako správne hospodáriť s časom, ako zistiť, čo je skutočne dôležité, ako sa zamerať na správnu cestu a ako sa nenechať ovplyvňovať hlúposťami. Predstavuje nám technológie v negatívnom svetle a nabáda nás, aby sme vyšli z digitálnej samoty a vstúpili medzi ľudí, aby sme trávili čas tým, čo má naozaj zmysel a význam.


Za sprostredkovanie veľmi krásne ďakujeme sieti kníhkupectiev PantaRhei. Objednávajte tu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára