štvrtok 14. mája 2020

Mágia splnu 1 a 2 - Katarína Senajová (recenzia)

Mágia splnu si získa nejedno dievčenské srdiečko, ktoré miluje mačky.
Mirka dostane do daru rovno dve a už od začiatku si k nim vytvorila veľké puto, ktoré sa časom začalo čoraz viac prehlbovať.

Zistí, že si s nimi rozumie, no vôbec jej to nepripadá čudné, ale jej kamarátkam áno. Tie si všímajú jej výrazné správanie a často ju "bombardujú" otázkami, aby zistili, či sa z nej stáva mačka. Mirka je teda nútená svoje správanie skrývať a naučiť sa s ním žiť tak, aby ju nik z ničoho neobviňoval. No dá sa to?

Musím priznať, že nápad je zaujímavý a verím tomu, že mladé slečny si nájdu v tejto knihe všetko to, čo potrebujú. Je to uletené, ale spomeňme si, aké sme boli deti. Tiež sme túžili, aby z nás boli princezné, neskôr nejaké superhrdinky, učiteľky, skrátka sme chceli byť niečím výnimočné. Výnimočnou sa stáva aj Mirka, ktorá sa mení na mačku, začína lepšie vidieť v tme, lepšie počuť, jednoducho sa správa ako mačka.

Autorka Katarína Senajová napísala knihu vo svojich trinástich rokoch, takže je písaná autentickým jazykom. Nesnaží sa v knihe nič skryť, vylepšiť, zaobaliť. Jednoducho podáva fakty, ktoré jej prídu na rozum a s ktorými sa vyrovnáva trinásťročné dievča.

Vo svojej knihe teda rozoberá nielen Mirkinu "premenu", ale aj kamarátstvo, školu, rodinu, rôzne problémy, zradu od kamarátok, nočné výlety, autentické rozhovory.
Nevyhýba sa smiechu, nervozite, ľútosti, láske, "frajerine".

Jej štýl je veľmi jednoduchý, dokáže čitateľa zaujať, udržať si jeho pozornosť. Nepridáva zbytočné komplikácie, rieši iba tie "problémy", ktoré zažívajú mladé dievčatá. Občasné chyby, trošku zlyhávajúca štylistika však knihe originalitu neuberajú.

Mladší čitatelia určite ocenia nápad premeny hlavnej hrdinky na mačku (teda iba jej správanie), kamarátstvo, nezhody či súrodenecké "hádky".
Starší čitatelia ocenia to, že sa opäť dostanú do "detského sveta", v ktorom malicherne riešili to, ako sa správali kamarátky, ako každý chcel mať svoju najlepšiu kamarátku/najlepšieho kamaráta, taktiež jednoduchosť lásky či rivalitu.

Mágiu splnu beriem ako príjemné odreagovanie, ktoré sa vám bude páčiť. Nie je to klasický "tuctový" príbeh, ale má veľa rôznych aspektov, ktoré sú na ňom príťažlivé.

Druhá časť je, pre mňa, trošku slabšia. Autorka síce rozoberá stále tie isté témy, no akoby sa stále točila v kruhu. Mirka sa snaží svoje správanie skrývať a zároveň spoznáva dievča, ktoré jej je podobné. Prísaha ju však zaväzuje a ona sa márne snaží nájsť toto záhadné dievča, ktorému sľubovala kamarátstvo.

Opäť raz sa čitateľ dostáva do Mirkinho života, do jej rodiny či komplikovaných kamarátstiev, nezhôd, dokonca aj istý náznak rodiacej sa (možno) lásky. Ale aj to iba z čisto dievčenského hľadiska, čo veľmi oceňujem, pretože sa nesnaží tento príbeh okoreniť zamilovanosťou, do popredia dáva priateľstvo, ktoré je v danom veku najpodstatnejšie.

I keď má Mirka trinásť, tak je častým účastníkom na rôznych zábavách, dlho do noci sa túla po vonku, a taktiež autorka často opakuje motívy, scénky či dokonca dialógy, čo beriem ako menšie či väčšie mínus.

Mágia splnu ako celok je veľmi zaujímavá spleť príbehu pre mladé dievčatá, ktorá nikoho nechce uraziť, chce vniesť do života ľahkosť, ale zároveň rieši aj klasické "detské škriepky", nevynechávajúc typické autentické dievčenské správanie. I keď mi druhá časť prišla menej prepracovaná a už viac-menej nepodáva nové témy, tak ju autorka hravo zvládla a po prečítaní som ostala s úsmevom na tvári.

>Sima<

Za poskytnutie kníh na recenziu ďakujem autorke. Môžete ju sledovať aj na jej instagrame. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára