streda 14. októbra 2020

Prisľúbená - Kiera Cass // recenzia

Celá séria Selekcie je známa svojim skvostným vzhľadom. Postaviť si všetky princezničky vedľa seba do knižnice je výsadou a ja som nesmierne rada, že si k nim môžem pridať ďalšiu.

Ak som niečoho veľkým kritikom, tak to až do konca dní budú obálky :D Pri fotení som zistila, aký strašný odtieň zlatohnedej táto knižka má. Bola vždy taká svietiaca a výrazná, až to vyzeralo, že používam všakovaké filtre, a pritom opak je pravdou. 

,,To najdôležitejšie, čo môže človek vlastniť, je istota, že si vás niekto nosí v srdci."

Keby som knižku nečítala, poviem si ,,Fajn, obálka je super, sedí.", no po prečítaní sa mi od nej žiada viac. Šaty mohli mať viac detailov, mohli byť veľkolepejšie, účes mohol byť hodnejší kráľovnej a tie kvety vo vlasoch mohli byť výraznejšie a odrážať formu, ako v skutočnosti vyzerali v knižke. Obálka sa ku knižke hodí, ale vedela by som si predstaviť aj krajšiu reprezentáciu. Do poličky, ale aj tak padne bezchybne, takže asi som len zbytočne obálkovo zaťažená. :D

,,Ak si želáte stáť vedľa ohňa, nech sa páči. Vy budete tou, kto sa popáli."

Za hlavné postavy považujem kráľa Jamesona a Hollis. Páčil sa mi spôsob, akým si prejavovali úctu. Tešila som sa na každý ich zdvorilý rozhovor. Áno, asi to bolo nanajvýš vhodné na kráľovskom dvore, ale nakoľko sme my v modernej dobre nie až tak veľmi zvyknutí na takéto zdvorilosti, veľmi dobre sa čítali. Ich lichôtky a rozhovory boli také nežné a nenútené, že som nadobudla pocit, že niečo také vzácne nedokáže nikto pretrhnúť. Všetko sa však zmenilo. A tak náhle. Všetky kráľovské dary a referencie sa zdali také prirodzené a zrazu úplne stratili hodnotu.

Hollis nebola namyslená, bola svojská, nerada sa cítila spútaná a rada rozdávala radosť. Páčil sa mi jej zápal, jej oddanosť corojskej červenej a obľúbenej zlatej. Myslím ale, že jej zmena preferencií sa dala rozpracovať aj hlbšie, ale zápletka jednoducho byť musela. Padlo na ňu priveľa zodpovednosti, kráľ na ňu s kráľovskými povinnosťami dosť tlačil, ale... Príde Silas a bum? Nič viac? Možno som od príbehu čakala oveľa zaujímavejšiu milostnú zápletku, dlhšiu a komplikovanejšiu. Takú, kedy by som si Silasa naozaj obľúbila za jeho činy. Nie len preto, že prišiel a stalo sa. Prišlo mi to príliš jednoduché. Silasa ako víťaza srdiečka hlavnej hrdinky som si v tejto knižke, bohužiaľ, príliš neobľúbila.

,,Keď sa to tak vezme, nepriateľov sme si vytvárali hlavami, ale prichádzali sme o nich srdcom."

Jameson sa tiež po čase prestal správať ako hlúpo zamilovaný, ale skôr ako kráľ a manipuloval presne podľa svojho kráľovského obrazu. Chápem ale, že byť kráľom asi nebolo jednoduché. Zvláštne ale je, že sa z neho stával tvrdý vládca práve v momente, keď prišiel na návštevu ešte krutejší kráľ. Pozerám sa teraz na tieto knižky úplne inými očami, asi sa nad tým len príliš zamýšľam a v skutočnosti to vôbec nie je dôležité.

Holliny najbližší boli vskutku prefíkaní a svojský. Jej rodičia pôsoboili dosť arogantne a mali vysoké nároky, čo vysvetľuje, prečo bola Holis pravým opakom. Najlepšia kamarátka, Delia Grace, bola výnimočnou postavou. Jej zázemím, rodinou, správaním. Bola kvetom na Hollisinej korune. Mala svoje tajomstvá, ale srdce na správnom mieste. U Nory som mala dosť zmiešané pocity, nakoľko keď sa z nepriateľa razom stane priateľ, asi nie je niečo tak celkom v poriadku. Chýbal mi v ich vzťahu určitý vývoj. Bez výhovoriek. No a nakoniec isoltská kráľovná Valentina, ako stelesnenie ženskej sily a pôvabu, ma uchvátila.

Knižka veľmi živo opisuje spôsob života na zámku. Vznešeného, veľkolepého, a zároveň tak neskutočne a nenútene normálneho. Dvoranov, kráľa, radcov, aj sluhov. V akej časti zámku bývajú, akých udalostiach sa zúčastňujú, s kým sa zhovárajú, ako sa správajú a aj to prečo. Jednoducho a bez príkras. Autorka sa aj napriek tomu, že vytvorila líniu milostného príbehu dosť jednoducho, nebojí odkryť aj temné stránky života. Intrigy, zlosť, predsudky, ohováranie, zradu. Knižka je aj napriek svojej jednoduchosti dosť rôznorodá. Aj vďaka tomu je tak návyková od prvého začítania.

,,Dospievame... Veci sa menia."

Zatiaľ čo Selekcia sa tiahla a Následníčka nebola tak prekvapivá, výnimočná a Siréna bola úplne z iného sveta, Prisľúbená je stelesnením všetkého, čo mi v predošlých knižočkách od autorky chýbali. Je akčná, číta sa nesmierne ľahko, je napínavá, dynamická a nepredvídateľná. Autorka si vymyslela úžasné zápletky a zákruty, ktoré ani na moment nikomu neprídu na um. Kľudne mohla byť aj dvojnásobne obsiahla, vôbec by mi to nevadilo. Na druhej strane je skvelé, že sa autorka nepokúšala zahltiť čitateľa hrôzostrašnými opismi a nudnými scénami a do príbehu vložila len to akčné, vďaka čomu sa knižka číta skoro sama.

Nesmierne som si príbeh lady Hollis obľúbila a priala by som si, aby tak skoro neskončil. Knižka skončila tak šialene, ako len šlo a ja si naozaj prajem, aby bola bývala o niečo dlhšia a poskytla mi odpovede. Mám toľko otázok a toľko predstáv. Toto je výnimočná knižka.

,,Prečo by si odchádzala kvôli niečomu, na čom ti záleží menej?"


Za knižu by som sa chcela poďakovať AlbatroMedia. Odporúčam, a tak objednávajte tu ;)


- Veronika -

2 komentáre:

  1. O tejto knihe som som už to čo počula, ale zatiaľ som sa k nej ešte nedostala :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak si čítala Selekciu, tak je toto jasná voľba :D pokiaľ nie, aj tak si myslím, že je možné užiť si čítanie ;)

      Odstrániť